Pierwszy odcinek jako wprowadzenie przedstawia nam realia w jakich żyją bohaterowie, ale w jego końcówce akcja zaczyna nabierać tempa i kulminację mamy w drugim odcinku, w którym to główny bohater podejmuje najważniejszą decyzję swojego życia.Ludzkość została zdziesiątkowana przez rasę podobnych do ludzi kilkunastometrowych gigantów - Tytanów. Niewiele o nich wiadomo oprócz tego że ciągle pragną ludzkiego mięsa. Aby przetrwać schroniliśmy się za siecią samowystarczalnych miast otoczonych ochronnym murem. Głównym bohaterem jest Eren, którego poznajemy tuż przed atakiem Tytanów w którym ginie jego matka. Chłopak postanawia wstąpić do oddziałów walczących z olbrzymami...
opis za filmweb
Anime zrobiło na mnie ogromne wrażenie, choć obejrzałem dopiero trzy epizody.
Ciekawa historia, która zapewne się jeszcze rozwinie, a potencjał ku temu jest ogromny. Równie ciekawi bohaterowie drugoplanowi jak i sami Tytani ukazani w specyficzny sposób, okrutni w swoim zachowaniu wydaja się gigantycznymi dziećmi pozbawionymi własnego rozumu, napędzanymi jedynie głodem ludzkiego mięsa... choć mamy od tego wyjątki ukazane w pierwszych dwóch epizodach.
W kolejnych epizodach widzimy jak bohater przechodzi szkolenie, aby później stać się zabójcą Tytanów. Schemat od zera do bohatera jest dość często wykorzystywany, ciekaw jestem jak zostanie zaprezentowany tutaj.
Trzeba również przyznać, że historia ma swoją głębię, nie jest to bowiem prosta historia o zabijaniu Tytanów, ale o stracie i poświęceniu, o trudnej walce z dużo silniejszym przeciwnikiem, tutaj twórcom należy się uznanie za ukazanie przemocy, twórcy od niej nie stronią, ale też nie jest ona przesadnie przedstawiona - stwierdził bym, ze w sam raz dla osiągnięcia odpowiedniego efektu.
Anime naprawdę wartę polecenia też ze względu na fajną kreskę i bardzo dobra animację. No i genialna muzyka!
Napisy z tego co widzę są na bieżąco. Wyszło 6 epizodów, a ma być 25 (według filmweb).
Niedługo w XviD asd