Shingeki no Kyojin/ Attack on Titan [anime]

Animowane - Świat animacji jest często prawdziwszy od tego z serwisów informacyjnych!
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

JAPONIA Shingeki no Kyojin/ Attack on Titan [anime]

Post autor: Lubec »

Jeżeli chodzi o anime to jestem baaardzo do tyłu, bo co trochę wychodzą jakieś nowe tytuły, ale że za mało czasu to trzeba czasem z czegoś zrezygnować. Ale postanowiłem nadrobić zaległości, a że na hataku natrafiłem na recenzję tej anime to postanowiłem spróbować, bo recenzja brzmiała zachęcająco.
Ludzkość została zdziesiątkowana przez rasę podobnych do ludzi kilkunastometrowych gigantów - Tytanów. Niewiele o nich wiadomo oprócz tego że ciągle pragną ludzkiego mięsa. Aby przetrwać schroniliśmy się za siecią samowystarczalnych miast otoczonych ochronnym murem. Głównym bohaterem jest Eren, którego poznajemy tuż przed atakiem Tytanów w którym ginie jego matka. Chłopak postanawia wstąpić do oddziałów walczących z olbrzymami...

opis za filmweb
Pierwszy odcinek jako wprowadzenie przedstawia nam realia w jakich żyją bohaterowie, ale w jego końcówce akcja zaczyna nabierać tempa i kulminację mamy w drugim odcinku, w którym to główny bohater podejmuje najważniejszą decyzję swojego życia.
Anime zrobiło na mnie ogromne wrażenie, choć obejrzałem dopiero trzy epizody.
Ciekawa historia, która zapewne się jeszcze rozwinie, a potencjał ku temu jest ogromny. Równie ciekawi bohaterowie drugoplanowi jak i sami Tytani ukazani w specyficzny sposób, okrutni w swoim zachowaniu wydaja się gigantycznymi dziećmi pozbawionymi własnego rozumu, napędzanymi jedynie głodem ludzkiego mięsa... choć mamy od tego wyjątki ukazane w pierwszych dwóch epizodach.
W kolejnych epizodach widzimy jak bohater przechodzi szkolenie, aby później stać się zabójcą Tytanów. Schemat od zera do bohatera jest dość często wykorzystywany, ciekaw jestem jak zostanie zaprezentowany tutaj.
Trzeba również przyznać, że historia ma swoją głębię, nie jest to bowiem prosta historia o zabijaniu Tytanów, ale o stracie i poświęceniu, o trudnej walce z dużo silniejszym przeciwnikiem, tutaj twórcom należy się uznanie za ukazanie przemocy, twórcy od niej nie stronią, ale też nie jest ona przesadnie przedstawiona - stwierdził bym, ze w sam raz dla osiągnięcia odpowiedniego efektu.
Anime naprawdę wartę polecenia też ze względu na fajną kreskę i bardzo dobra animację. No i genialna muzyka!

Napisy z tego co widzę są na bieżąco. Wyszło 6 epizodów, a ma być 25 (według filmweb).
Niedługo w XviD asd :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Re: Shingeki no Kyojin/ Attack on Titan [anime]

Post autor: najphil »

Nigdy w życiu nie oglądałem żadnego anime. Najwyższy czas spróbować.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Dla kogoś kto wcześniej nie oglądał anime język japoński może drażnić, mam nadzieję, że Cię to nie zrazi :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

najphil zacznij od Hellsinga! - spodoba Ci się...
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

W sumie zleży który Hellsing :)
A tak btw to Gungrave całkiem fajne jest na początek w sam raz (więcej w odpowiednim temacie).

A co do Attack on Titan to muszę stwierdzić, że dobre anime wybrałem sobie, żeby nadrobić zaległości. Ogląda się fajnie, historia ciekawa, a co ważniejsze nie jest cukierkowo... bo końcówka piątego odcinka wgniotła mnie w krzesło i przyprawiła o opad szczęki jakiego dawno u siebie nie zauważyłem :)
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

najphil pisze:Nigdy w życiu nie oglądałem żadnego anime. Najwyższy czas spróbować.
Też tak mam. Przymierzam się do tego od długiego czasu ale jakoś się nie mogę zebrac a mam u siebie spory wybór dvd w bibliotece.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Obejrzałem pierwszy odcinek. O w mordę, ależ to jest pełne dramatyzmu. Co prawda, jak zwykle w kinie azjatyckim, sposób ukazania niektórych emocji jest dla mnie całkowicie obcy, to obejrzałem z przyjemnością i już sięgam po następny epizod.

I ten dziwny sposób budowania klimatu - do tak w sumie krwawej i brutalnej opowieści dołącza się muzyczkę z czołówki, która brzmi jak z jakiegoś wiejskiego straganu (j-pop, j-rock?) - zadziwiające!

No i ta dziwna obsesja związana z okrągłymi oczkami, nie wiem, czy Japończycy mają jakieś kompleksy na tym punkcie? Lubec, skoro jesteś w temacie, czytałeś może, skąd to się wzięło?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

O serialu nic, bo nie oglądam.
Oczy okrągłe? Być może dlatego, że marzeniem Azjatek są większe, bardziej okrągłe oczy,
z podwójną powieką. Większość Azjatów ma powiekę pojedynczą. Nawet robi się operacje plastyczne, żeby oczy wyglądały po europejsku. słyszałam, że dziewczyny radzą sobie z tym problemem stosując jakiś klej do przyklejania powiek. :D
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Aż tak w temacie nie siedzę :) Ale okrągłe oczy wywodzą się z mangi raczej a ta z kolei ma dość długą tradycję sięgającą średniowiecza, więc podejrzewam że tam należy się tego doszukiwać. Można to porównać chyba do malowideł egipskich, oni też mieli specyficzny sposób przedstawiania postaci.
Ale też nie we wszystkich anime takie oczy mają, choć jest to raczej rzadkość.
A co do tego dramatyzmu to się zgodzę, choć to raczej słychać niż widać bo Japończycy mają dziwny sposób wyrażania emocji zwłaszcza werbalnie :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

5 odcinków obejrzane. Końcówka ostatniego rzeczywiście zaskakująca.

Tak oglądając przyszły mi do głowy dwie rzeczy. W opinii reszty świata Japończycy są postrzegani, jako nacja nie okazująca emocji. Tymczasem w anime poziom ekspresji twarzy przekracza wszelkie normy. Zadziwiający kontrast zapewne godny pracy magisterskiej.

I druga sprawa, wydaje mi się, że nie bez powodu wszelkie dzieci EMO są fanami anime. Nie twierdzę, że wszyscy fani takich kreskówek zaczynają mieć problemy z własnymi emocjami, jednak nagminne oglądanie tego w wieku dojrzewania musi prowadzić do jakichś zaburzeń osobowości. :D
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Emo które zapewne masz na myśli to jest moda i nie ma nic wspólnego z anime. A prawdziwego emo pewnie bys nie poznał... no ale koniec offtopu :)

Na dniach powinny być kolejne dwa odcinki, bo siódmy już wyszedł i z tego co widziałem są juz napisy. A kolejne będą już na bieżąco.
Ciekaw jestem co będzie w szóstym odcinku, bo piąty się zakończył niezłym cliffhangerem, ale najpierw się muszę z napisami uporać.
anadius
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: anadius »

Napisów najlepiej szukać na ANSI (u mnie to czwarty wynik google), zazwyczaj w niedzielę/poniedziałek już są. ;) Najlepiej czekać na te od KieRa.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Zależy do jakiego release'u, bo jest ich kilka jak korzystam z grupy EveTaku w plikach avi, bo inne to zazwyczaj mp4 lub mkv. Mógłbym je konwertować do avi, ale później mogą być problemy z synchronizacją napisów. Dla mnie najlepsza strona z napisami do anime to animebub.info

A co do samego anime to historia potoczyła się w niespodziewanym kierunku, choć mogłem się tego domyślać to jednak czuję pewien niedosyt. Walka z Tytanami jakby zwolniła swoje tempo a skupiła się bardziej na walczących, a zwłaszcza głównym bohaterze i jego przyrodniej siostrze - choć wiadomo w jaką stronę będzie zmierzał ten wątek. Na szczęście mamy jeszcze dużo postaci drugoplanowych, które tworzą ciekawe tło.
No i oczywiście cały czas niesamowita muzyka :)
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

A to chyba jakiś spin-off
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

JAPONIA Re: Shingeki no Kyojin/ Attack on Titan [anime]

Zwiastun trzeciego sezonu. Anime powróci w lipcu.

Nie wiem czy tutaj ktoś to ogląda, ale jak ktoś taki się znajdzie to niech podzieli się wrażeniami po drugim sezonie. Zatrzymałem się po paru odcinkach i ciekaw jestem czy w końcu się rozkręci, bo jak na razie to więcej gadania jak akcji.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ