Dokąd zmierza telewizja??

Tutaj możesz zamieścić krótkie informacje i ciekawostki, dotyczące seriali telewizyjnych.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

Dokąd zmierza telewizja??

Post autor: asd »

Przez dwa ostatnie miesiące otrzymałem pełny pakiet telewizyjny do testowania od pewnego operatora - było tam wszystko co mogłem sobie zamarzyć - wszystkie HBO, Cinamax'y, Sci-Fi, pakiet BBC, AMC, Sundance, History, TNT, AXN'y, FOX'y i dużo, dużo więcej... - mogłem więc oglądać seriale i filmy do woli, bez konieczności żmudnego pobierania zawartości z sieci. Dysponuję też obecnie dużą ilością wolnego czasu - ucieszyła mnie więc perspektywa rozkoszowania się serialami bez ograniczeń.
Jak myślicie ile filmów i seriali udało mi się oglądnąć w tych kanałach? - ZERO! - ani jednego.

Nie wiem czy to przez brak zorganizowania czy też zwykłe lenistwo ale ani razu nie udało mi się usiąść przed telewizorem o określonej godzinie. Zawsze albo się spóźniałem albo po prostu chciało mi się już spać i tyle.
Czy więc telewizja jaką znany jest kompletnie pozbawiona sensu i przyszłości? Otóż moim zdaniem nie - lubię serwisy informacyjne, programy dokumentalne czy stacje nadające teledyski. Programy dokumentalne nie trzeba oglądać od początku do końca i w określonej kolejności odcinków a opuszczenie jakiegoś odcinka nie wpływa na satysfakcję z oglądania.

To może rację mają wizjonerzy głoszący, że serwisy internetowe w stylu Netflixa są przyszłością? Moim zdaniem też nie. Owszem, z jednej strony nie trzeba czekać na kolejny odcinek, nie wiadomo ile, ani też siadać przed tv o konkretnej godzinie ale jak wiadomo każdy kij ma dwa końce:

Po pierwsze trzeba mieć szerokopasmowe i stałe łącze bez limitów. Coraz częściej słychać, że w przyszłości operatorzy internetowi będą wprowadzać limity - pojemność światłowodów jest jednak ograniczona a danych przesyłanych tą drogą przecież nie będzie ubywać...
No i po drugie to koszty - chcę oglądnąć Stranger Things to muszę mieć Netflixa, chcę Grę o Tron to muszę mieć HBO GO, a jak najdzie mnie ochota na The Grand Tour to Amazona, itd., itp... Wygląda na to, że gdybym chciał mieć dostęp do tych wszystkich seriali jakie oglądałem musiał bym mieć wykupiony dostęp do kilkudziesięciu platform cyfrowych.
Tu 50-ąt, tam 50-ąt... bezsensu.

"Tradycyjna" telewizja więc przetrwa ale przodować będą kanały informacyjne, dokumentalne i stricte rozrywkowe. Serwisy streamingowe też mają sens pod warunkiem, że wszystkie jakoś się dogadają i będą udostępniać swoje produkcje pod jednym szyldem. A dopóki się to nie stanie, nie ma co nawet myśleć o zlikwidowaniu piractwa w sieci.

Ciekawym rozwiązaniem, jakie ostatnio zauważyłem jest próba zwiększenia reklamobiorców wśród osób oglądających seriale nielegalnie. Mówię tutaj o History Channel i wklejaniu reklam bezpośrednio w ekran serialu Vikings s04e15:
Obrazek#

Obyśmy tylko nie doczekali takich czasów:

Obrazek
:smt110
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Przystanek Alaska

Re: Dokąd zmierza telewizja??

Post autor: kapryk »

Wszystko pod jednym szyldem, Champions League, La Liga, Premier League i Bundesliga, mogę tylko pomarzyć, takie cuda tylko na streamie.
W telewizji tradycyjnej oglądam tylko sport, na dobre odszedłem od niej jakieś 8-10 lat temu i nie sądzę żebym kiedykolwiek wrócił. Ostatnio była na to mała szansa, CBS Action emitował serial, na który poluję od dłuższego czasu http://www.cbsaction.tv/shows.php?title=Ed , ale przegapiłem. :smt086
Pomyśleć, że kiedyś codziennie włączałem telewizor, bez konkretnego powodu, tylko po to żeby zobaczyć co akurat leci, dzisiaj to jakaś abstrakcja. :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

W telewizji praktycznie oglądam seriale jedynie na HBO, a to przez to, że można wyłączyć lektora, ustawić napisy i nie ma reklam.
W zeszłym roku chyba jedynym wyjątkiem było jeszcze Z Archiwum X na Foxie, ale ilość reklam i lektor zarżnął ten serial, który zresztą sam w sobie był bardzo nierówny.
I na dodatek często korzystam z nagrywarki, bo i tak mi się nie udaje oglądać tych seriali w godzinie ich emisji.
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: duzybumcyk »

Z HBO zrezygnowałem, miałem przez rok za śmieszną cenę i obejrzałem ze 2 filmy.Jedyne co oglądam w miarę regularnie w tv z seriali to Big Bang Theory - starsze odcinki.Nie ma szansy by oglądać jakiś serial na bieżąco w tv.Sport, programy historyczne jak się trafi to obejrzę.Dlatego serwisy streamingowe będą miały coraz większe wzięcie.
Awatar użytkownika
Nazgul
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
maniak serialowy
maniak serialowy
Ulubiony Serial: Grey's Anatomy
Grupa: Project Haven

Post autor: Nazgul »

Mam to samo - niby multum kanałów, a gdy byłam bez kompa i chciałam coś pooglądać, to skończyło się na skakaniu po kanałach i zniecierpliwieniu. No i te wkurzające reklamy, grrrr.
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.

It might all be gone tomorrow.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ