Ebook Reader Pomoc

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Ebook Reader Pomoc

Post autor: najphil »

Dobra, przyszła i na mnie pora zacząć coś ogarniać, zamiast mentalnie tkwić w XIX w.

Chciałbym kupić czytnik ebooków. Mój kolega przytargał do mnie cudo o nazwie pocketbook, poużywałem przez kilka godzin i było bardzo przyjemnie. Nie ma co prawda zapachu książki i brakuje oblizywania palców przy przerzucaniu stron, ale za to po nowość mogę sięgnąć z biegu, bez czekania tygodniami aż się pojawi w bibliotece.

Niestety wspomniany model pocketbooka kosztuje ponad 600zł. A ja mogę na to poświęcić około 300zł. Jakieś propozycje? Ktoś może korzysta i wie, na co zwracać uwagę przy wyborze.
Spodobało mi się taki cudo, ale nie wiem, czy któryś z parametrów nie dyskwalifikuje tego z jakiegoś powodu. HELP!

http://allegro.pl/prestigio-per3464b-cz ... 42092.html
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
Kontakt:

Re: Ebook Reader Pomoc

Post autor: X-asd »

Tutaj masz ciekawe porównanie:
http://swiatczytnikow.pl/czym-sie-rozni ... e-papieru/
Osobiście nie ufam prestigio - wcześniej jako czytniki ebooków sprzedawano zwykłe (tanie) tablety tyle, że tapety i system wyświetlały się w czarno-białych kolorach.

Mam Kindle 4 Classic i jestem bardzo zadowolony. Nie nabieraj się na różne opcje i bajery - czytnik to czytnik i choć ma wifi i przeglądarkę internetową to jednak uważam, że jest to zbędny gadget. Im więc prostszy tym lepszy - nie ma więc sensu kupno np. takiego z dotykowym ekranem - wiem, że to może zabrzmi dziwnie ale to też nie jest potrzebne - jak kupisz to sie sam o tym przekonasz.

PS:Za nowego (zamknięte pudełko itp.) kindla dałem 300pln.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Ok, znalazłem takie coś, więc jest w zasięgu.

http://allegro.pl/amazon-kindle-5-class ... 97115.html

Teraz kwestia tego, o co biega z tym sponsorowaniem? Czy te reklamy są męczące? I skoro odczytywane są pliki txt, to także rtf?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
Kontakt:

"Jest to wersja z refurbished" czyli czytnik nie jest nowy tylko "odnowiony" cokolwiek to znaczy...

Reklamy nie są męczące - po prostu jak go nie używasz i odłożysz to włącza się statyczna reklama jako wygaszacz ekranu - zrobiłem zdjęcie:

Obrazek

Po naciśnięciu przycisku znika i tyle.

RTF'a nie czyta ale: Jest taka fajna aplikacja, która nazywa się calibre - instalujesz ją na kompie, wrzucasz do niej wszystko i szybko oraz dziecinnie prosto konwertujesz. Wychodzi ładnie i bez problemów z PL literami. Calibre to taki kombajn do zarządzania Kindlem podpiętym do kompa kablem albo przez wifi.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

Też kupiłem kindla classic (4 i 5 różnią się tylko kolorem) na gwarancji (czyli nierejestrowany) za 300zł, nie ma z tym problemu, ale ten Prestigio mnie zaciekawił - ekran e-ink pearl czyli ten najlepszy, taki sam jak w kindle czy pocketbooku. Więc jeśli szkoda ci stówki na kindla czy więcej na jakiegoś nooka, onyxa czy pocketbooka to weź ten, z opinii (tutaj pokaźny temat) wydaje się nadawać do normalnego użytkowania, a jest pozbawiony paru wygód.

Jeśli 300zł jest ok to bierz classica, zgadzam się z opinią asd jak i wielu innych osób, że nic więcej nie potrzeba.

Ja usprawniam użytkowanie takiego czytnika poprzez calibre, egazeciarz.pl i readability.com i mam wszystko czego mógłbym zachcieć.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Dobra, zacząłem na razie nieco dla sportu licytować Onyxa - podoba mi się wizualnie i ma sensownie rozmieszone klawisze nawigacji. Szanse by go wygrać za małe pieniądz są jednak marniutkie, więc pewnie będę musiał decydować między tym Prestigo a Kindle.

Pytanie jest proste, czy warto płacić ponad stówę więcej? A jeśli tak, to dlaczego?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
Kontakt:

By miarodajnie porównać oba te urządzenia trzeba by je mieć na raz. Prestigio wygląda fajnie i może okazać się całkiem dobrym urządzeniem. Może też okazać się awaryjnym bublem jak tablety z biedronki. Loteria materia.
Osobiście wolałem nie eksperymentować dlatego choć też zastanawiałem się kiedyś nad tańszą alternatywą to wybrałem "Kundla".
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Biorę chyba kundelka. To znaczy jeszcze się zastanawiam, ale dla osób o podobnym dylemacie wspomnę, że już całkowicie zrezygnowałem z pomysłu na Prestigio.

- Jakość wykonania leży (całość dziwnie trzeszczy)
- Jak się trafi na model z bez upgrade'u do nowego firmware 1.1, to można dostać cholery z zawieszaniem, brakiem polskich znaków przy niektórych formatach plików (np. txt) oraz kłopotach z firmowym kablem USB
- Wyświetlanie stron jest bardzo wolne.
- Wgranie samemu nowego oprogramowania przysparza sporo problemów (trzeba to robić na kompie z XP) oraz strachu - podłączony do kompa czytnik szaleje, potrafi się nagle wyłączyć, przestać rozpoznawać urządzenie itd.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Kath
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Kath »

Ja mam Pocketbooka właśnie dotykowego, przydaje się dotyk podczas czytania książek po angielsku, bo można po dotknięciu słowa mieć od razu tłumaczenie na dole ekranu, można też bardzo szybko zmieniać wiekość czcionki, przesuwać ilustracje itp. Wifi i inne cuda typu przeglądarka nie przydają się, sprzęt dobrze czyta epub, mobi, doc, rtf, myślę że txt też dobrze, ale fatalnie pdfy, bo nie dostosowuje do wielkości czcionki tylko czyta tak jak zostaje wrzucone, czyli literki są malutkie, a jak się powiększy czcionkę, to nie zawija wierszy. Ja swoim sprzętem jestem zachwycona. Podejrzewam, że nie znam wszystkich funkcji Pocketbooka, ale skoro nie znam, to pewnie do czytania nie są niezbędne.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Pocketbook jest niestety zbyt drogi dla mnie.

Ale, ale, pomimo przytaczanych przeze mnie wszelkich negatywnych opinii, inwestuję jednak Prestigio PER3464B. Po pierwsze, dzięki kumplowi w hurtowni będę go miał za 85zł. Po drugie, będzie okazja, żeby przetestować samemu drania i podzielić się z Wami wnioskami. A chyba warto się przyjrzeć temu urządzeniu, bo za relatywnie małe pieniądze oferuje on naprawdę dużo.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
Kontakt:

Za 85 zeta to śmiało testuj - i napisz bo sam ciekawy jestem.
Krzaku
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Krzaku »

Tez od jakiegoś czasu myślę nad zakupem czytnika PocketBook 613 .Cena przyzwoita ( niewiele ponad 300 zł za nowy ) , bez zbędnych bajerów i podobno system katalogowania książek o wiele lepszy niż w Kindle według artykułu zamieszczonego w CD Action .
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Tak, pocketbook 613 rzeczywiście jest w przyzwoitej cenie, ale ja od początku odrzucałem ten model ze względu na jego ekran. Zamontowano w nim Vizplex, zamiast Pearl, a to oznacza ciemniejszy ekran, mniejszy kontrast oraz ostrość.

Prestigio w łapki dostanę w poniedziałek, więc pod koniec tygodnia będę mógł już coś powiedzieć.
ObrazekObrazek
mikel2
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: mikel2 »

Za 85 to załatw mi też. :P
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Mała recenzja, może się komuś przyda

http://seriale-asd.com/blog/najphil/pre ... _b-46.html
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

jsli o mnie chodzi to tylko kundlek. Ebook zabiera duzo czasu i wzroku szkoda wybierajac niepewne rozwiazania.

A co do bajrow - wbrew pozorom niektore sie przydaja :)
Przed zakupem kundlka ogladalem jakiegos ebooka kolegi, ktory mial przyciski po prawej stronie - co za dyskryminacja leworekich ;p
Ekran dotykowy jak dla mnie jest zbawieniem, choc tez jest projektowany pod dyskryminujaca wiekszosc :)
Jak dla mnie bardzo przydaje sie tez podswitlanie ekranu - mozna czytac nie zapalajac swiatla i nikomu nie przeszkadzac. Siostra nabyla czytnik bez podswitlania i zaluje.

Wifi i chmure amazona na razie tylko uzywalem testowo - jeszcze nie wyrobilem sobie zdania.
Krzaku
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Krzaku »

Kupiłem PocketBook 613 , mam go parę dni i jestem bardzo zadowolony .Co do czytania , czyta się rewelacyjnie . Bardzo proste menu , oczywiście w naszym języku . Bez zbędnych bajerów . :-)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Właśnie się dowiedziałem, że cena urządzenia NOOK Simple Touch z wbudowanym podświetleniem (GLOW LIGHT) spadnie niebotycznie. Od przyszłego tygodnia jeden ze sklepów będzie go wystawiał w cenie 349zł, a przy zakupie po cichu, można go wyrwać za 330zł.

Jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem, to to jest naprawdę świetna okazja. Osobiście polecam, bo od 2 miesięcy używam intensywnie tego modelu i jestem bardzo zadowolony. Niestety bez podświetlenia (czego bardzo żałuję), bo gdy kupowałem, cena takiego wypasionego modelu wynosiła 500zł, a tu teraz robią promocję - jasny gwint! :)
ObrazekObrazek

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ