River, The

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

River, The

Post autor: najphil »

Obrazek

Gdzieś w sercu Amazonii urywa się kontakt ze słynnym badaczem dzikiej przyrody, który jest jednym z najbardziej popularnych telewizyjnych osobowości. Po kilku miesiącach niespodziewanie ożywa sygnał wywoławczy jego kutra. Rodzina oraz ekipa filmowa wyrusza by go odnaleźć, wprost na nieznane i nigdy do końca nie zbadane tereny.

Tyle fabuły.

Serial ma być utrzymany w konwencji thrillera z elementami paranormalnymi. Jednak najważniejszą sprawą jest to, że historia częściowo będzie nam ukazywana w paradokumentalnym stylu. To nowość jeśli chodzi o seriale, bo filmów tego typu już kilka widzieliśmy - "Projekt Monster", czy "REC".

Bardzo mocno liczę na ten serial, szczególnie, że hucznie rozgłaszana informacja, że producentem wykonawczym ma tu być sam Steven Spielberg, okazała się tylko reklamowym chwytem, bo SS olał tę produkcję i ograniczył tylko do kilku propozycji, przy niektórych scenach.

Całkiem efektowny trailer

Telewizyjna premiera - 7 luty 2012.
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

To moja ostatnia nadzieja, że w końcu coś nowego wciągnie mnie jak bagno, co - biorąc pod uwagę tematykę serialu - jest całkiem stosowne :) Czekam, a trailer zapowiada się więcej niż dobrze :) No i coś tam miga z "Paranormal activity" - a jakkolwiek, dostrzegając wady - uwielbiam tę serię, to już lepiej być nie może :)
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: yar »

Panowie zapowiada się ciekawe - paradokumenty mają to coś w sobie - mroczny klimat - hiszpański"REC" wywarł pozytywne wrażenie - zaskoczyła koncepcja realizacji "Project Monster" - "Paranormal Activity" spowodował przypływ adrenaliny - to wszystko zaczęło się od "Blair Witch Project" końcówka naprawdę mnie zmasakrowała. Lubię wizualne produkty powodujące dreszcze. Czekam z niecierpliwością.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Premiera się zbliża. A propos tego, co napisał yar - po cichu, bo nie wypada, gdyż tego typu filmy są często traktowane z przymrożeniem oka przez krytyków, jako kiepskie artystycznie, przyznam, że - a jestem fanem horroru i sporo rzeczy widziałem, to ostatnio właśnie horrory paradokumentalne - np. "Paranormal Activity", "Apollo 18", "Tunnel" (ten można pobrać legalnie za darmo z sieci vodo.net i są dobre nasze napisy) - wzbudziły we mnie autentyczny strach. Można się mądrzyć, ale obejrzenie serii "Paranormal Activity" (trzy filmy) na słuchawkach, samemu, w nocy - to jest naprawdę przeżycie typu "kurdę, chyba wytrzymam z pójściem do toalety do rana" :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Podwójny odcinek obejrzany. Jakoś dziwnie miałem wrażenie, że to będzie thriller i na to się nastawiałem Tymczasem jest to to horror i to z rodzaju tych bezkompromisowych.

Gdy w trakcie oglądania przestawiłem już na tego rodzaju rozrywkę, zaczęło mi się podobać.

Mam jednak znowu żal, o zbyt szybkie wprowadzanie akcji. To grzech wszystkich ostatnio produkcji i wiąże się chyba z tym, że twórcy muszą już samym pilotem przekonać studio, by inwestowało fundusze. Stąd zamiast powolnego budowania intrygi, dania nam czasu na poznanie i zżycie się z postaciami, od razu dostajemy jazdę bez trzymanki z bohaterami, o których nic nie wiemy.

No, ale pal licho. Będę oglądał dalej.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Wygląda interesująco - rozumiem, że napisy już są dostępne?
Obrazek When Dreams Come True...
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Whoa, jak to jest ładnie nakręcone - zaczyna się do pięknych widoków, bardzo dobrze zostaje uzasadnione użycie kamer (co w "paradokumentalach" jest niezwykle istotne, żeby można było bez większych problemów "zawiesić niewiarę"), jest cudny statek-widmo, na dzień dobry dynamiczna scena z "czymś", mroczne taśmy, itp.

W końcu solidny horror (jakże piękne sceny z lalkami!), który obok "American Horror Story" przywraca wiarę w możliwości stworzenia sensownej opowieści grozy w obrębie głównonurtowej produkcji telewizyjnej!

Wnioski: bardzo dobrze sfilmowane, nieźle udźwiękowione, oryginalne, bardzo rzadkie wykorzystanie w serialu konwencji paradokumentalnej, wcale nie tak źle jak chcą w necie - zagrane, bardzo klimatyczne, z niezłą zagadką i tajemnicą, no i przede wszystkim - w końcu serial, który NIE JEST PROCEDURALEM!! Dla mnie bomba - czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki! :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Hehe, a ja myślę, że to będzie "procedural" tylko sprytnie jest to ukryte. Każdy odcinek będzie opowiadał o innej legendzie i będzie miał swoje zakończenie w ramach tego odcinka.
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Fakt, taka myśl również mi przyszła do głowy :D Ale w dobie proceduralności jawnej, cieszy nawet te "sprytne ukrywanie" :) Zresztą, jeśli wszystkie legendy będą tak dobre (i straszne) jak te z lalkami, to i tak będzie super :) O, proszę: http://bezkompasu.pl/wyspa-lalek-wyciec ... ne-horroru :shock:

Brrr...

Obrazek
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Poraża mnie całkowita wielkość pliku do zaopatrzenia ;) jednak chęć zasmakowania grozy jest większa :)

Po wypowiedziach wnioskuję - mam kolejny serial na półce do obejrzenia - tylko czasu brak :/

Wyspa Lalek - niesamowita - pewnie większe wrażenie robi nocą, "cisza" w dżungli, blask księżyca, piekielny wzrok i skok adrenaliny murowany.
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Saga »

po dwóch odcinkach jestem pełna nadziei na dobry serial :D Wspaniała dzika i niebezpieczna puszcza Amazońska, tajemnicze zniknięcie naukowca i całej ekipy, różne "cosie" i legendy oraz magia dzikich plemion z doliny Amazonki - mrauuuu. :D

Fajny sposób filmowania, niemal wszystko widzimy okiem kamerzystów (filmowane z reki), albo z wszechobecnych kamer na statku - jak w domu Wielkiego Brata.
Mam nadzieję, że serial utrzyma poziom i specyficzny klimat
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Re: The River

Post autor: asd »

Fajny - dobra akcja, świetnie prowadzona kamera no i fa forma paradokumentu... - bardzo, bardzo lubię!
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Po obejrzeniu pięciu odcinków - stwierdzam - dobry serial - świetne zdjęcia - niesamowita zagadka do rozwikłania - jestem na tak i to zdecydowanie :)
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Już w najniższym tygodniu finał sezonu. Jestem bardzo ciekawa jak to się wszystko zakończy i czy będzie kolejny sezon.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

jestem po 7 odcinkach, jutro finał. Łooo, srrrogi serial - bardzo mi się podoba. Aż żal, że taki krótki, i że pewnie nie dostanie 2 sezonu (oglądalność...). Polecam serdecznie!
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Re: River, The

Na razie nic nie wiadomo na temat drugiego sezonu chodzą ploty że serial chce wykupić platforma Netflix
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Większe gnioty ciągną się niemiłosiernie :shock: - a tutaj taka perełka - zrobiona z klasą (brawa to mało dla mistrzowskich zdjęć nadających niesamowity klimat) - jak zniknie po pierwszym sezonie w niebyt - będzie ogromną stratą :no .
nova.nike
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: nova.nike »

To ja się wyłamię z szeregu i stwierdzę, że jakoś niezbyt ta konwencja serialu mnie przekonała.
Spoiler:
Mnie jeszcze do końca pozostały dwa odcinki, słyszę że już drugi sezon ma być, ale nie sądzę bym się na niego zdecydowała.
Ale, to muszę przyznać, widoczki naprawdę piękne! :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Znakomity, mocny, oryginalny, wciągający, jak - omen nomen - bagno, nigdy nie pojmę, czemu cieszy się tak niewielką oglądalnością, która pewnie spowoduje, że drugiego sezonu nie zobaczymy.

To jednak nie był procedural, owszem, w każdym odcinku pojawiała się jakaś legenda, ale gdyby spojrzeć na to w ten sposób, to "The River" jest takim samym proceduralem jak... "Lost". Czyli nie jest, żeby było jasne. Fabuła jest rozpisana na wiele odcinków, poznajemy ciągle nowe fakty, które ją wzbogacają, atmosfera tajemnicy jest rewelacyjna, a korzystanie z motywów "horrorowych" - statek widmo, zombie, itp. - świetnie rozegrane.

Tak, jest mnóstwo nielogiczności wynikających z przyjętej - paradokumentalnej - konwencji, ale co z tego, skoro otrzymujemy kapitalną historię, ciekawych bohaterów, zapadające w pamięć pomysły na sceny, wydarzenia?

Wierzę, że stanie się coś, że jednak serial otrzyma kontynuację i poznamy resztę wydarzeń. Ostatnie dwa odcinki obejrzałem z lektorem (gdyż napisy nie powstały do tej pory) i wiecie, co? W ogóle nie przeszkadzał. A to już mocno świadczy, że serial jest dobry.

Jeśli ktoś rozważa, czy obejrzeć - polecam, nie ma co się zastanawiać, tak dobrego serialu z gatunku horror, mystery szukać można ze świecą (choć ostatnio "American Horror Story" dał nadzieję, że jednak i na tym polu można zrobić rzecz niebanalną) :)
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Ale są napisy do dwóch ostatnich odcinków co prawda nie z napisy24, ale są i to wcale nie są tragiczne maja niedociągnięcia, ale ogólnie sa ok :D

a co do ostatniego odcinka - rewelacja ^_^

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ