Ratunku - Netia!!!

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Ratunku - Netia!!!

Post autor: najphil »

Przeprowadziłem się i choć mieszkam w Centrum miasta, to niestety w zabytkowej kamienicy i nie mam tu żadnych instalacji poza TPSa.

Kończy mi się teraz umowa na Neostradę i odezwała się do mnie Netia proponując:
- łącze 16,5 Mb/s
- darmowe rozmowy na stacjonarne telefony przez 7/24
- brak potrzeby podpisywania umowy (umowa na czas nieokreślony)

Cena - 99 zł

Wszytko fajnie, ale czy ktoś miał do czynienia z tą firmą i może się podzielić swoim doświadczeniem. Szkoda mi czasu i nerwów na wpierniczanie się w coś, co jest gówniane.
ObrazekObrazek
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

Z tą umową na czas nieokreślony to jest tak, że ona jest na 24 miesiące. I tak: chcesz zrezygnować po 10 miesiącach to musisz zapłacić 12 zł za każdy pozostały miesiąc umowy. Oni tak pieprzą w tych reklamach, sam nie miałem ponad tydzien Internetu bo niby tez centrum a takie zadupie telekomunikacyjne ze koniec i z netii zrezygnowalem. Zwlaszcza ze trzeba jeszcze czekac kolo 2 tygodni na to, az przysla router itp. Ógolnie trudno cos u nich zalatwic, a jak chcesz cos wymienic/naprawic itp. to juz w ogole szlag czlowieka trafia. Mam w domu 6 mb u nich od chyba ponad roku i troche sie z nimi namęczyłem.

Ja koniec koncow wzialem Internet w Play w ofercie dla studenta. 59 zł abonament, 12gb limitu danych, facebook nie zuzywa limitu, od 24 do 8 nie ma limitu. Do tego modem-router - jak na razie jakoś dziala, ale mam to dopiero pare minut i nie moge dojsc jak zrobic z tego router. Problem jest chyba taki, ze trzeba miec tutaj konto i poprzez to zarzadzac, ale nie mozna zalozyc konta nie posiadajac numeru w Play...

Cóż, lepsze to niz nic...
Awatar użytkownika
gnz
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: gnz »

Sprawdź jakoś, czy łącze wytrzyma te 16,5 Mb/s. Ja na lini TPsy podpisałem z Netią umowę na 6 Mb/s, ale po pół roku po ciągłym zrywaniu połączeń i zaniżaniu transferu uzyskałem informację, że ze względów technicznych na tym łączu 6 Mb nie pójdzie. W związku z tym, że to Netia nie wywiązała się z umowy mogłem zrezygnować, ale coś tam poobniżali abonament i zgodziłem się na 4 Mb/s i działa. Oczywiście przed podpisaniem umowy zarówno Netia jak i TPsa zapewniały, że łącze jest przystosowane nawet do 10 Mb/s.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Powiedziano mi, że mieszkam w miejscu, gdzie obejmuje mnie centrala Netii i to nie będzie szło w ogóle przez TPSa. No nic, trza się zabrać za czytanie fachowych stron - nie lubię, nie lubię...
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

kacperski pisze:nie moge dojsc jak zrobic z tego router.
Mam ten sam problem, jeśli dojdziesz do tego jak to zrobić to podziel się tą informacją ;)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Tak wygląda sprawa z umową na czas nieokreślony:
W ramach nowej promocji umowy zawierane są na czas nieokreślony z odroczoną opłatą aktywacyjną. Opłata aktywacyjna (dla technologii kablowych: 300 zł brutto za internet i 123 zł za telefon) naliczana jest w momencie rezygnacji z usług. Z każdym kolejnym miesiącem w tej ofercie opłata aktywacyjna maleje o stałą miesięczną wartość aż do kwoty minimalnej 1 gr. po 25 pełnych cyklach bilingowych korzystania z usługi.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Kurcze, a bardziej po polsku, to o co chodzi z tymi pełnymi cyklami bilingowymi?
Masz już zainstalowaną Netię, bo chciałabym wiedzieć jak działa w Centrum? Jak na razie nie trafił mi się nikt znajomy, co takowe szczęście posiadł. W innym miejscu W-wy mam UPC i działa OK.
A w Centrum najgorzej z wyborem. Jakbyś coś wiedział więcej, to daj znać. Dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Umowa z Netią zaczyna mi się od końca stycznia - zobaczymy.

A z tego co podałem w tabelce wynika, że jeśli zrezygnujesz po pierwszym miesiącu, to musisz dopłacić 423 zł odstępnego. Każdy "spokojny" i opłacony kolejny miesiąc z Netią zmniejsza tę sumę, a po 25 miesiącach wynosi ona tylko 1 grosz.

To inna i dość specyficzna forma lojalki.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Dobra, pociągnę temat, bo może komuś się przydadzą informacje.
Umowa z TPSa kończy mi się 1 lutego i od tego momentu wchodzi Netia.
Jak zamawiałem usługę ze 3 miesiące temu, było mówione, że cały sprzęt do odbioru powinien przynieść kurier na tydzień wcześniej.

I faktycznie, bez potrzeby dzwonienia przybył koleś i mi przyniósł paczuszkę z routerem i innymi gadżetami. To pozytywnie mnie nastraja do dalszej współpracy, ale zobaczymy jak pójdzie konfiguracja i jaka będzie jakość usługi.

Po testuję ze 2 tygodnie.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: yar »

Cieszy fakt profesjonalnego podejścia do klienta - życzę mały "pingów" - oraz stabilnego transferu. Czekamy na dalsze informacje.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Dobra, od dwóch dni działam na Netii.

Podłączenie sprzętu banalne. Szczególnie jak ktoś miał wcześniej internet od TPSa, bo wtedy trzeba tylko zamienić modem.

Na dzień dobry pojawił się problem z telefonem. Mogłem z niego dzwonić, ale nie docierały rozmowy przychodzące. Wymagało to interwencyjnego telefonu do konsultanta i po pół godzinie działało.

Z obiecanych 16 Mb/s mam tak około 10. Dla mnie to świat i ludzie, ale trochę mnie to wkurzyło.

Zobaczymy jak z tym naliczaniem opłat za rozmowy na stacjonarne, bo wczoraj się narąbałem i przez 2 godziny gadałem ze znajomą z Poznania. :D
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: yar »

najphil pisze:Z obiecanych 16 Mb/s mam tak około 10. Dla mnie to świat i ludzie, ale trochę mnie to wkurzyło.
Ehh ten internet po BSA - linia gwarantuje przesył a możliwości techniczne pozwalają na co innego...choć z drugiej strony wolniejszy przesył ale stabilniejszy lepszy niż szybszy zrywany ;)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Dzięki NajPhil za relację z pola walki. Mam nową umowę, internet śmiga, a telefon działa w jedną stronę. Do mnie można dzwonić, ja mogę tylko czasami i nikt w serwisie nie powiedział mi jeszcze dlaczego. Reklamowali usługę jako "darmowe rozmowy". Kurcze, oszczędzę trochę. Jak ja nie lubię tych technicznych różności.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Joanno, z problemami z telefonem, pomogła mi zamiana mikrofiltra. Ten, który oni dają w komplecie jest kiepskiej jakości. Na Allegro można kupić dobry za mniej niż 10zł.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

NajPhil. Melduję ,że już mogę gadać. Zareklamowałam usługę, przyszedł pan z serwisu, wymienił cały zestaw, coś tam "poczarował" i działa.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Re: Ratunku - Netia!!!

Joan dalej masz Netię? Ostatnio zacząłem mieć problemy z YT. Teraz doszedł mi problem z facebookiem. Muszę prawie minutę czekać aż strona się załaduje, a i tak połowę obrazków i zdjęć się nie wczytuje. Ktoś może zmaga się z podobnymi problemami?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Nie już nie mam Netii, ale za to mam ponownie Orange (dawna neostrada) i UPC w innym miejscu.
Nie wiem jak zachowuje się dziś FB i YT w UPC, ale od samego rana w neostradzie też mam spowolnienie potworne. Już zaczęłam kompa czyścić, bo myślałam, że to mój problem, a to chyba coś innego, bo kolega ma właśnie też Netię i mu też muli
Uff, gdzieś tam powinny być przecinki. :-)
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Ma ktoś Giga-Kablówkę?
Infrastrukturę w bloku mam - teoretycznie więc mógłbym zaoszczędzić te dwie dychy przechodząc z UPC do Netii ale się boję...
Netia nie jest dla mnie wiarygodna - kumpel podpisał z nimi umowę (inne usługi internetowe niż giga..) - po dwóch tygodniach mieli przyjść monterzy. W międzyczasie wypowiedział umowę innemu operatorowi. Kiedy przyszli fachowcy z Netii nie potrafili skonfigurować nawet routera. Po czterech godzinach mąk panowie się zmyli a internet raz działał a raz nie... Po tygodniu Netia sama wypowiedziała umowę stwierdzając, "że jednak nie ma tam infrastruktury"... - ręce opadają.
Ma ktoś Giga-Kablówkę?
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Ja mam jedynie 100- Mega kablówkę u wielkopolskiego prawiemonoplity Inei,
Idealnie i całkiem bezproblemowo nie jest (i te 100 to teoria :D), ale nie zamierzam kombinować z netiami, neostradami i innymi, bo jednak raczej te osoby, z którymi rozmawiam, a mają takie wynalazki, mają większe kłopoty ode mnie...
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Mając możliwość podpięcia pod UPC absolutnie nie myślałbym o przeprowadzce. UPC, Multimedia i Supermedia mają najlepszą infrastruktur w Polsce. OStatnio gadałem z kumplem, który pracuje w SM i powiedział mi, że już w tej chwili mogli by zaoferować klientom łącze 1 GB, bo z palcem w tyłku mają takie możliwości techniczne i tylko strategia marketingowa stoi tu na przeszkodzie.
ObrazekObrazek

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ