Riget vs Kingdom Hospital / Szpital Krolestwo
-
anetag77
Wskaż do odpowiedzi - seriale to moja pasja
- youtube Warszawa
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
-
Wskaż do odpowiedzi
-
anetag77
Ano masz rację - sorki.
Szpital Królestwo jest to mini serial-13 odcinkiów, który opowiada oczywiście historię Krolestwa - szpitala
Film lekko zakrecony, trzymajacy w napięciu, majacy tyle samo sympatyków co nieprzychylnych opinii.
Wg filmy.aeri.pl:
"Królestwo" to ogromny kopenhaski szpital, instytucja symbolizująca czystą, racjonalną naukę medyczną. Twierdza racjonalizmu i myśli naukowej, miejsce gdzie każdy przesąd to tabu, musi zmierzyć się z inwazją duchów, upiorów i sił nadprzyrodzonych. Jak w rasowej telenoweli von Trier śledzi życiowe i zawodowe perypetie bohaterów-ekscentrycznych lekarzy i pacjentów szpitala. "Królestwo" łączy czarną komedię mydlaną z makabrą, metafizyczne rozważania ze współczesną satyrą społeczną, surrealistyczny horror z opowieścią detektywistyczną. Okrzyknięte duńskim "Miasteczkiem Twin Peaks", "Królestwo" - podobnie jak serial Davida Lyncha - jest dziełem kultowym, które wciąga i uzależnia. Ma swoich zagorzałych wielbicieli i wyznawców na całym świecie.
Napisy w 100%
Jestem pewna że co nieco słyszeliscie o tym filmiku....

Szpital Królestwo jest to mini serial-13 odcinkiów, który opowiada oczywiście historię Krolestwa - szpitala

Wg filmy.aeri.pl:
"Królestwo" to ogromny kopenhaski szpital, instytucja symbolizująca czystą, racjonalną naukę medyczną. Twierdza racjonalizmu i myśli naukowej, miejsce gdzie każdy przesąd to tabu, musi zmierzyć się z inwazją duchów, upiorów i sił nadprzyrodzonych. Jak w rasowej telenoweli von Trier śledzi życiowe i zawodowe perypetie bohaterów-ekscentrycznych lekarzy i pacjentów szpitala. "Królestwo" łączy czarną komedię mydlaną z makabrą, metafizyczne rozważania ze współczesną satyrą społeczną, surrealistyczny horror z opowieścią detektywistyczną. Okrzyknięte duńskim "Miasteczkiem Twin Peaks", "Królestwo" - podobnie jak serial Davida Lyncha - jest dziełem kultowym, które wciąga i uzależnia. Ma swoich zagorzałych wielbicieli i wyznawców na całym świecie.
Napisy w 100%
Jestem pewna że co nieco słyszeliscie o tym filmiku....

-
Wskaż do odpowiedzi
Kiedyś widziałem na tvp chyba ze dwa odcinki, ale z racji że leciało to chyba w piątek wieczorem przegapiłem kolejne więc najzwyczajniej sobie odpuściłem.
Z chęcią obejrzałbym Szpital- Królestwo w całości, zwłaszcza że te dwa odcinki które widziałem były na prawdę dobre. Zresztą może obiektywny nie jestem, bo lubię Stephena Kinga, a z tego co wiem to on maczał swoje palce w w tym serialu
Jakby ktoś się podjął tego serialu byłoby na prawdę super
Z chęcią obejrzałbym Szpital- Królestwo w całości, zwłaszcza że te dwa odcinki które widziałem były na prawdę dobre. Zresztą może obiektywny nie jestem, bo lubię Stephena Kinga, a z tego co wiem to on maczał swoje palce w w tym serialu

Jakby ktoś się podjął tego serialu byłoby na prawdę super

-
asd
-
Expert
-
Wskaż do odpowiedzi
Ja z oczywistych względów serial popieram (wiadomo, Stephen King), aczkolwiek chciałbym zwrócić uwagę na oryginał, czyli produkcję Larsa von Triera: http://www.imdb.com/title/tt0108906/ i http://www.imdb.com/title/tt0127392/ . Przy całym moim uwielbieniu Króla, kategorycznie muszę stwierdzić, że wersja pierwotna jest o kilka przecznic straszniejsza, no lepsza po prostu. Zresztą nawet oceny na IMDB są dość symptomatyczne. I nieśmiało dodam, że i do serialu Triera są napisy 

-
Wskaż do odpowiedzi
King zrobił całkiem nieudany remake tego serialu.rand pisze:Zresztą może obiektywny nie jestem, bo lubię Stephena Kinga, a z tego co wiem to on maczał swoje palce w w tym serialu![]()
A proponowany jest oryginał, z tego co widzę.
Edit: Hmm plakat z remake'u, a opis z oryginału.
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2008, 00:24 przez yellow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wskaż do odpowiedzi
Uh, tu są jakieś przekłamania. O jakim serialu w końcu traktuje wątek? Remaku czy oryginale? Bo zdjęcie jest z serialu Kinga, opis trochę z Kinga, trochę z oryginału. Dopiero teraz to zauważyłem, wcześniej patrzyłem na samo zdjęcie. Tajemnicze 
Tzn. 13 odcinków ma serial Kinga, Triera ma mniej - pierwszy sezon ma tylko 4 epizody, dłuższe. Drugi zresztą tak samo. Plakat jest od remaku.
No to może w takim razie od razu dwa?

Tzn. 13 odcinków ma serial Kinga, Triera ma mniej - pierwszy sezon ma tylko 4 epizody, dłuższe. Drugi zresztą tak samo. Plakat jest od remaku.
No to może w takim razie od razu dwa?

-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
asd
-
Expert
Temat serialu "Szpital Krolestwo" obija się u nas już od dawna (stare Forum) - szczerze mówiąc nigdy nie zgłębiłem tego tematu bo i nigdy chyba nie był porządnie zaproponowany.
Mamy więc teraz drugą szansę - zobaczymy więc co z tego wyjdzie.
Czytając powyższe posty dochodzę do wniosku, że mamy dwie wersje tego serialu: oryginalną (Larsa von Triera - mniam!) i Kinga (ksiązki mniam - filmy już nie zawsze...).
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale napisy są do obu wersji?
Jeśli tak to chętnie wystawię obie wersje... - choćby w celach porównawczych.
Jestem raczej sceptyczny jeśli chodzio Remaki - weźmy dla przykładu Miasteczko Salem Kinga - stary film był świetny (chć nie tak jak książka)natomiast ten nowy Remake to nieporozumienie - to samo dzieje się z Filmami pełnomatrażowymi: Ring (Krąg) Japoński dosłownie przyprawiał mnie o gęsią skórkę gdyż miał w sobie "to coś!" natomiast amerykańska wersja (komercyjna) to dosłownie "kupa gówna".
Nie dzieje się tak tylko z horrorami - kto pamięta "Goście Goście"? Fantastyczna komedia - po co więc Amerykanie nakręcili "Goście, Goście w Ameryce"? Chyba tylko dlatego, że tam nie wiedzą co to dubbing...
Wracając do tematu:
Jeśli się mylę to mnie poprawcie - jeśli natomiast faktycznie mamy dwie dostępne w sieci wersje serialu i faktycznie mamy do nich napisy to poprszę linki przynajmniej do imdb i o potwierdzenie istnienia napisów - zobaczę co da się zrobić! :smt028
Mamy więc teraz drugą szansę - zobaczymy więc co z tego wyjdzie.
Czytając powyższe posty dochodzę do wniosku, że mamy dwie wersje tego serialu: oryginalną (Larsa von Triera - mniam!) i Kinga (ksiązki mniam - filmy już nie zawsze...).
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale napisy są do obu wersji?
Jeśli tak to chętnie wystawię obie wersje... - choćby w celach porównawczych.
Jestem raczej sceptyczny jeśli chodzio Remaki - weźmy dla przykładu Miasteczko Salem Kinga - stary film był świetny (chć nie tak jak książka)natomiast ten nowy Remake to nieporozumienie - to samo dzieje się z Filmami pełnomatrażowymi: Ring (Krąg) Japoński dosłownie przyprawiał mnie o gęsią skórkę gdyż miał w sobie "to coś!" natomiast amerykańska wersja (komercyjna) to dosłownie "kupa gówna".
Nie dzieje się tak tylko z horrorami - kto pamięta "Goście Goście"? Fantastyczna komedia - po co więc Amerykanie nakręcili "Goście, Goście w Ameryce"? Chyba tylko dlatego, że tam nie wiedzą co to dubbing...
Wracając do tematu:
Jeśli się mylę to mnie poprawcie - jeśli natomiast faktycznie mamy dwie dostępne w sieci wersje serialu i faktycznie mamy do nich napisy to poprszę linki przynajmniej do imdb i o potwierdzenie istnienia napisów - zobaczę co da się zrobić! :smt028

-
Wskaż do odpowiedzi
trailer (Kinga):
trailer (Triera):
Szczerze, Triera nigdy nie lubiłem a i język w jakim jest film Trieira jakoś denerwuje ( niemiecki, duński albo coś tam jeszcze )
Można wstawic dwa, ale jakbym miał tylko jeden wybrac to wybrałbym wersje Kinga
EDYCJA:
Do wersji Kinga
napisy: http://napisy24.pl/search.php?org=1&str ... m+hospital
imdb: http://www.imdb.com/title/tt0324864/
trailer (Triera):
Szczerze, Triera nigdy nie lubiłem a i język w jakim jest film Trieira jakoś denerwuje ( niemiecki, duński albo coś tam jeszcze )
Można wstawic dwa, ale jakbym miał tylko jeden wybrac to wybrałbym wersje Kinga

EDYCJA:
Do wersji Kinga
napisy: http://napisy24.pl/search.php?org=1&str ... m+hospital
imdb: http://www.imdb.com/title/tt0324864/
-
Wskaż do odpowiedzi
-
anetag77
Hej, witam serdecznie.
Niestety macie racje. Pogmatwałam trochę. :oops: Faktycznie chodziło mi o Kinga, bo tylko ten widziałam w telewizji i tylko parę odcinków. Zainteresował mnie jednak i dlatego go zaproponowałam. Rzeczywiście super by było gdyby zostały wstawione dwie wersje-tą decyzje jednak zostawiam Szefom
Niestety macie racje. Pogmatwałam trochę. :oops: Faktycznie chodziło mi o Kinga, bo tylko ten widziałam w telewizji i tylko parę odcinków. Zainteresował mnie jednak i dlatego go zaproponowałam. Rzeczywiście super by było gdyby zostały wstawione dwie wersje-tą decyzje jednak zostawiam Szefom

-
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi - mało przepuszczam
- Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
- Kontakt:
Trier to jest meeen, jakoś nigdy nie miałem okazji zapoznać się z tym serialem. Jeśli go zarzucicie, to obowiązkowo. Tego Kinga bym sobie też obejrzał, czemu nie - ale Trier, TRIER for fak sejk! 
offtop: Asd, przeczytaj książkę na podstawie której nakręcili japońskiego Ringa. Po niej w filmach będziesz z lubą szukał strasznych sytuacji
niesamowita.

offtop: Asd, przeczytaj książkę na podstawie której nakręcili japońskiego Ringa. Po niej w filmach będziesz z lubą szukał strasznych sytuacji

-
asd
-
Expert
-
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi - mało przepuszczam
- Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
- Kontakt:
-