Haven [SyFy][2010]

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
youtube Warszawa

Haven [SyFy][2010]

Post autor: kontrast »

Stacja Syfy ogłosiła, że Lucas Bryant (Dollhouse) i Eric Balfour (Buffy, Postrach Wampirów, 24) zagrają w nowym serialu pod tytułem "Haven" na podstawie krótkiego opowiadania Stephena Kinga pt. "The Colorado Kid".

Jest to opowieść o agentce FBI, Audrey Parker (Emily Rose), która udaje się do małego miasteczka Haven w rutynowej sprawie. Na miejscu dowiaduje się, że to miejsce jest schronieniem dla wielu ludzi z niesamowitymi ponad naturalnymi zdolnościami.

Premiera latem tego roku.
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

King, fabuła, ciekawie się zapowiada :)
Obrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Lubię Kinga - zwłaszcza te jego "małomiasteczkowe społeczności" (miasteczko salem czy Sztorm stulecia) - :ok
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Hmmm... :shock: czytałam Colorado Kid i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co opisana fabuła serialu ma wspólnego z tą książką ????
Albo ja mam już uwiąd starczy :oops:
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

Premiera: 9 lipca tego roku
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

O, specyficzne. Książeczka Kinga jest malutka, w sumie to taki bardziej szkic kryminału, niż kryminał właściwy, nie przypuszczałem, że akurat to będą ekranizować. Gdyby tak serial na podstawie "Pod Kopułą" powstał, o to byłoby coś :)
magda1
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: magda1 »

Będzie raczej ciekawy :smile:
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Jest i oficjalny trailer: http://video.syfy.com/ :)

Zapowiada się fajnie, choć to pewnie nie będzie "niewiadomoco" :) Startuje prawie że za chwilę.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

wygląda OK, w obecnej posusze każda taka pozycja jest dobra :smile:
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Ja tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego stacja SF kręci serial na postawie kryminału, stylizując go na horror ;)
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Saga »

wszystko co Kinga łykam w ciemno mam nadzieje ze tego nie popsuja i bedzie to kolejna swietna ekranizacjaa
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

No i napisiki do pierwszego odcinka już dostępne. Znajdą się chętni do wystawienia ?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Pewnie.
Zapraszam do oglądania - sam chętnie zobaczę bo lubię Kinga.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Zacznijmy od tego, że serial nie ma praktycznie nic wspólnego z książką (w zasadzie to książeczką) Kinga - poza drobnymi detalami, jak tytuł, postaci staruszków-dziennikarzy :) W sumie to nie bardzo wiem, po co w ogóle się powołują na nią, poza oczywiście elementem marketingowym. Książka to specyficzny kryminał, w zasadzie powieść pisana na zamówienie, nie jest to jakieś szczególne arcydzieło, ale ma swój klimat, smaczek.

Oczywiście, można powiedzieć, że małe miasteczko jest Kingowe, akcja rozgrywa się w Maine, ale nie tylko te elementy czynią przecież z książek Kinga arcydzieła :) Serialowi bliżej jest do ... "Heroes" z tą koncepcją postaci, które mają specyficzne moce :) King nieraz "badał" ten wątek - "Firestarter", "Dead Zone", ale wydawało mi się to jednak ciekawsze.

Niby jest jakiś wątek kryminalny, ale na razie nie wciąga - przynajmniej mnie. Tajemniczość też jest jakaś taka - no znajdzie się parę ciekawszych rzeczy, żeby wspomnieć tylko o najnowszych - "Persons Unknown". Postaci są - rzekłbym - płaskawe, trudno się do kogoś przywiązać. Są ładne sceny - jak choćby ta z mgłą, muzyka jest niezła, to tak z plusów bym wymienił, żeby nie było, że się uprzedziłem :)

No ale to początek, na pewno zobaczę, co będzie dalej, ale jak na tę chwilę - dla mnie jednak jakieś rozczarowanie :)
mick22
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Post autor: mick22 »

Pilot nie zachwycił, sennie nudno, aktorzy - coś mi się wydaje że obsada nie jest najlepiej dobrana;wygląda że będzie jedna sprawa w każdym odcinku plus przewijający się wątek związany z agentką. Hmm zastanawiające jest że ktoś bez mocy tak łatwo akceptuje osobę ze zdolnościami nadprzyrodzonymi :scratch:
To raczej nie moje klimaty, ale nie twierdzę że później nie będzie lepiej.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Z reguły staram się nie używać takich "twardych" określeń, ale w tym przypadku faktycznie nie ma co się oszukiwać - było nudno i sennie :) I przecież nie o to chodzi, że nic się nie działo. Działo, ale co z tego, jak w żaden sposób nie mogłem się w to zaangażować? Już początek mnie osłabił - ten moment ratowania agentki z samochodu wiszącego nad przepaścią jest co najmniej dyskusyjny jak na otwarcie serialu :) Kurczę, King Kingiem, ale tym razem naprawdę coś nie zaskoczyło, rzadko mi się zdarza, że mam ochotę przewinąć serial, jeśli już zdecyduję się go oglądać. A tutaj tak miałem :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Na szczęście nie czytałem powieści - jestem więc wolny od "porównywania" i przelewania żalów (książka była super a tu takie coś...) dlatego mogę ocenić obiektywnie:

Plusy:
To taki nietypowy kryminał z elementami fantastycznymi - nie lubię tych "typowych" (csi, bones, numb3rs, etc.) - zapewne dlatego dodałem mu kolejny plusik.
Lubię też te małomiasteczkowe społeczności no ale są też i poważne minusy:

Minusy:
Główna postać - Agentka Audrey Parker: (Emily Rose)
Obrazek
Nie oszukujmy się - wygląda jak "słodka idiotka" a nie agent FBI.
Dodatkowo ta babka ma bardzo nieprzyjemny ton głosu no i zachowuje się jakoś amatorsko (np. łapie za rękę podejrzanego a to naruszenie dóbr cielesnych). Wiecznie w marynarce a jak wiatr zawiał mocniej potargał te jej włoski :D - pewnie jak przyjdzie jej gonić jakiegoś bandytę to będzie uważać na paznokcie itp. - nie pasuje mi do tej roli i jest to poważny minus.
Zdecydowanie nie podoba mi się też całkowity brak.. grozy - mgła czy inne "nadprzyrodzone" zjawiska nie robią żadnego wrażenia - zabrakło klimatu i tajemniczości budowanej stopniowo i umiejętnie.

Wynik: - nie będę oglądał bo nie mam czasu na takie "średniaki" ale dajcie znać jak wymienią obsadę ;)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Co prawda nigdzie nie przelewałem żalów i na dodatek nie wychwalałem akurat tej książki Kinga (bo i nie ma czego, to praktycznie opowiadanie jest, w sumie nic wielkiego, ot zabawa Mistrza), wspomniałem tylko, że serial nie ma z książką praktycznie nic wspólnego, no ale że ja o tym Kingu napisałem, to jakoś odniosłem to do siebie :) Więc wyjaśniam, choć wydawało mi się to jasne: niezależnie od książki, niezależnie od tego, czy ma coś z nią wspólnego czy nie - moim zdaniem serial zaczął się słabo. Reszta zarzutów pokrywa mi się z tymi, co napisał asd, więc nie będę powtarzał :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Napisałem ogólnie a nie do Twojego posta. Wiadomo, że książka (prawie) zawsze lepsza i oglądanie jakiejś ekranizacji po przeczytaniu zawsze będzie skutkować niedosytem i żalem - jest to normalne.

W tym przypadku pomimo, że nie czytałem (wolny od "brzemienia") muszę zgodzić się, że serial jak na razie słabiutki... :)
lubie_kiedy
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: lubie_kiedy »

Dla mnie również pierwszy odcinek nic ciekawego nie pokazał. Wszystkie powyższe zarzuty co do obsady itp. jak najbardziej uzasadnione.
Spoiler:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ