Justified 2010

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

USA Justified 2010

Post autor: najphil »

Obrazek

''Justified" jest oparty na prozie pisarza Elmore Leonarda. Autor ten nie po raz pierwszy jest inspiracją dla świata filmów i seriali. Na podstawie jego twórczości powstały m.in. takie filmy jak ''Jackie Brown", ''Co z oczu, to z serca", ''Dorwać małego" czy ''3:10 do Yumy".

Za produkcję serialu odpowiada m.in. Graham Yost (scenarzysta m.in. ''Speed", ''Kompanii braci" i ''Boomtown''). W rolę główną wcielił się Timothy Olyphant (''Deadwood", ''Hitman").

Szeryf Raylan Givens przypomina 19. wiecznego stróża prawa, który wymierza sprawiedliwość w sposób, który przysparza mu kłopotów z przestępcami, jak i stawia go w konfliktowej sytuacji z jego przełożonymi.
W rezultacie zostaje on przydzielony do służby na terenie miasta, w którym się wychował.

Jest człowiekiem zupełnie nie pasującym do obecnych czasów. Nieustępliwy, elokwentny gentlemen, który fascynuje się swoją zdobyczą, lecz nigdy tego nie okazuje. W głębi serca jest rozgniewaną osobą, która dorastała w ciężkich dla niego czasach w Kentucky razem z ojcem przestępcą.

Przede wszystkim należy się spodziewać serialu, który nie będzie przerysowany jak niektóre produkcje sensacyjne. Tu wydaje się, że twórcy postawili na realizm

Obsada: Timothy Olyphant, Joelle Carter, Nick Searcy, Natalie Zea, Walton Goggins.

Czyżby Seth Bullock znalazł wehikuł czasu i pojawił się w dzisiejszych czasach :]

Obrazek

PREMIERA: 16 Marca
Stacja: FX
Tłumaczy: Yungar

[youtube][/youtube]
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Dynamiczny trailer - podoba mi się.
Zobaczymy (jutro) co to warte - na próbę mogę wystawić pilota.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Ja mam dobre przeczucia co do tego serialu, więc byłoby super gdyby pojawił się szybko pilocik. Z góry Thx
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Już jest w sieci Asd licze na ciebie !
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Czekam na napisy. Coś mi się zdaje, że ten serial to będzie strzał w dychę i czarny koń tego sezonu...
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Istotnie, obejrzałem trailer i przyznaję że serial wygląda co najmniej obiecująco. Nic tylko czekać na napisy.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

moze byc jedna z ciekawszych pozycji sezonu, czekam niecierpliwie :)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

Miał rekordową oglądalność w stacji FX od czasu The Shield 4,2 mln [więcej], napisy się robią, a ja się nie mogę doczekać :]
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

No to popatrzmy... (pierwszy odcinek już dostępny).

Added after 5 hours:

No i oglądnąłem.
Pilot bardzo dobry - zapowiada się fajny serial sensacyjny.
Właściwie to tylko dwie rzeczy mi przeszkadzały - jedna to ten wszędobylski styl country - muzyczki, kapelusze, itp - to do mnie nie przemawia za bardzo ale można się przyzwyczaić.
Druga sprawa to postać Raylena - kreowana na milczącego twardziela:
Obrazek
ale wyglądał jakoś śmiesznie i "miękko"...

Wyjątkowo nietrafnie dobrali aktora... przynajmniej ja mam takie odczucie, że tą rolę powinien zagrać ktoś z twardym charakterem np Michael Chiklis (Vic Mackey z The Shield):
Obrazek

Ale myślę,że z czasem się przyzwyczaję - polecam! :ok2
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

No cóż to ma nie być typowy twardziel tylko ktoś kogo szarpią sprzeczne emocje .. tak czytałem.

Po obejrzeniu pilota na razie trudno mi coś powiedzieć ... rozprawa ze starym "przyjacielem" i jego kolegami była fajna i efektowna, ale w którą stronę to teraz pójdzie trudno zgadywać.

Mi akurat ten westernowy styl country, jak to określił Asd, bardzo się podoba, oczywiście nie chodzi mi tu o muzykę.

Mam jakąś słabość do południa USA, i tej części obywateli, którą zwykło się pogardliwie nazywać "Red Neckami" czy "White Trash" - dla mnie to prawdziwa "sól ziemi" :]

Z jednoznaczną oceną serialu trzeba zaczekać na kolejne odcinki ...
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Facet faktycznie pełen jest rozterek ale popatrz z jakim spokojem siedział przy stoliku gdy odliczał czas albo jak wyrwał strzelbę temu "gościowi". Nawet w ostatniej scenie przy stoliku zachował kamienną twarz.
Tak zachowuje się tylko twardziel i to trochę kłóci się z (moim wyobrażeniem) wizerunkiem jaki ma kreować.

No ale to pewnie moje subiektywne odczucia. Poza tym poczekamy zobaczymy - jestem optymistycznie nastawiony do tego serialu.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Co do problemu twardziel - nie twardziel, IMO twórcy trafnie wybrali postać głównego bohatera, a fakt że z wyglądu nie jest "chodzącym czołgiem" było zabiegiem celowym. Po tym co wiedziałem w pierwszym odcinku sądzę że Raylan będzie kreowany na twardziela/cfaniaka który nawet jak ma problem to i tak jest o dwa kroki do przodu przed przestępcami, coś na podobieństwo Burn Notice. Dodatkowo taki wybór charakteru postaci (lekko niestabilny, zmagający się z demonami przeszłości twardziel/cfaniak) ma tą zaletę że mogą dużo częściej stawiać bohatera w ekstremalnych sytuacjach gdyż twardziel/cfaniak/desperat wygląda w takich warunkach bardziej naturalnie niż twardziel/twardziel.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Oczywiście w teorii to połączenie idealne - ale mnie chodzi o to, że aktor nie jest za bardzo dobrany - po prostu wygląda jak jakiś mięczak.
Ale może to przez ten kowbojski kapelusz, który wygląda na nim trochę śmiesznie.
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Choć gdy dowiedziałem się że twórcy filmu Hitman do roli 47 wybrali niegdyś właśnie Olyphanta to chcialem ich powiesic za jaja az im do mózgu razem z krwią troche rozumu przypłynie i po tamtym filmie zarzekałem się że nic z tym aktorem nie obejrzę, pozytywne komentarze na temat tego serialu przekonały mnie żeby jednak go tknąć, choćbym miał wyłączyc to po 2 minutach/usunąć z dysku i zapić się by zapomnieć tego aktora w kolejnej niepasującej mu roli...
Jakie mnie ogarnęło zdziwienie że naprawdę da się to oglądać, postać wykreowana całkiem sensownie. pierwsze 2 minuty juz zapowiadaly ciekawe zawiązanie akcji dzieki której zostaje odesłany w swoje rodzinne strony czyli na jakieś "południowo-amerykanskie zadupie". Pilot ciekawy, zobaczymy jak będzie dalej. Podoba mi się w głównym bohaterze to że dla niego wszystko jest Justified :D stąd też zapewne tytuł serialu, nie nosi pistoletu zeby nim pomachac i uprzejmie prosic przestępców aby się łaskawie poddali, tylko wyjmuje bron jedynie z zamiarem zabicie kogoś.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

już 2 odc jest do pobrania, tylko napisów jeszcze nie ma, a ja się właśnie biorę za oglądanie pierwszego :)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

napisy już są na hatak.pl
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

No i dość niespodziewanie ten serial zaczyna wyrastać na niespodziankę sezonu prześcigając nawet słynnych "Spartathan" ;) Drugi odcinek nie zwalnia akcji, utrzymując jednocześnie westernowy klimat. Podobało mi się rozegranie akcji w tym sklepie przy drodze, IMO dobrze że nie robią z Raylana jakiegoś über-policjanta, dzięki temu serial będzie dużo ciekawszy.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

No właśnie, ale z drugiej strony Raylana (w tej sytuacji) stać tylko na jedno słowo "kurwa" ??? - najpierw poznajemy go jako najszybszego rewolwerowca a tutaj takie coś?
Spoiler:
Z jednej strony to dziwne zaprzeczenia ale z drugiej tak chyba wygląda prawdziwe "życie".

Sam wątek przedstawiony w drugim odcinku, patrząc globalnie i z kryminalnego punktu widzenia był mało ciekawy.
No ale to na razie drugi odcinek.
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Post autor: NIke »

Jestem już po 3. odcinku i muszę powiedzieć, że utrzymuje poziom (również jeśli chodzi o wątek kryminalny - zapowiadał się nieźle, ale po zakończeniu mam mieszane uczucia).
Co do głównego bohatera, to myślę, że go wybrali dzięki roli w 2 sezonie "Damages".
Ostatnio zmieniony 07 kwietnia 2010, 12:39 przez NIke, łącznie zmieniany 1 raz.
Hasło/Password: xvidasd.com
Obrazek

***PL***
Proszę o kierowanie zapytań o ponowne wystawienie/seedowanie odcinków/sezonu za pomocą "Prywatnej wiadomości" - wtedy dostaje maila, że coś zostało napisane, a tak dowiaduje się jak wrzucam nowe odcinki (a potem zapominam o tych zapytaniach).

***ENG***
Please send your requests for re-uploads/seeding of episodes/seasons via "private message" - this way I get the e-mail about your request and not see it at the moment of adding links for a new episodes (which leads to me forgeting about your requests).
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

"Utrzymuje poziom" - fakt - ciągle nie wiem czy go oglądać, czy już sobie odpuścić... W trzecim odcinku znowu mamy wątek kryminalny, który w innych serialach mógł by być idealnym tłem - jakimś torem bocznym natomiast tutaj robi się z tego główny motyw.
Nie zauważyłem też żadnego motywu głównego jak dotychczas.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ