--Klasyka polskich seriali--

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

--Klasyka polskich seriali--

Post autor: Bostonq »

Myślę, że to będzie dobre miejsce dla tego typu tematu.

Warto by porozmawiać o znakomitych polskich serialach - z gatunku tych, o których mówimy, że teraz takich już nie robią. Niestety :cry:

Na początek zaproponuję mojego zdecydowanego faworyta - jeśli miałbym zastosować takie sportowe zestawienie.

Ostatnio do "Dziennika" dodawany jest serial "Kariera Nikodema Dyzmy". Nabyłem sobie i odświeżyłem starą już bardzo znajomość. I okazało się, że nadal jest to jedna z najlepszych produkcji, z jakimi się zetknąłem.

Serial nic nie stracił na swojej aktualności. Kiedy śledzimy wspinanie sie na drabinie społecznej tytułowego bohatera, przed oczami stają nam współczesne kariery ludzi, którzy - gdyby świat był idealny - nic by nie znaczyli. Splot okoliczności, przypadki decydują o tym, że ktoś bez wiedzy, umiejętności (poza sprytem), kwalifikacji dociera na sam szczyt. I co najgorsze - wcale nie tak szybko (jeśli w ogóle - kto widział ten wie, jak mocno niejednoznaczna jest ostatnia scena serialu) zostaje z niego strącony.

Widzimy, jak człowiek błędnie oceniony może wzbudzać zachwyt i uznanie otoczenia. Spoglądamy ze zdumieniem, że każda głupota, którą bohater wypowie, brana jest za dobrą monetę tylko dlatego, że wszyscy są przekonani, że jest to człowiek ustosunkowany, mający szeroki krąg ważnych znajomości.

Oczywiście, pewne sceny są wyolbrzymione, nieprawdopodobne - pewnie nie każdy z nas dałby się tak nabrać - ale gdy przypomnimy sobie, że jeszcze nie tak dawno wicepremierem pewnego kraju był bezdyskusyjny prostak, to lekkie drżenie przez całe ciało przebiega.

Nie można jednak spłycić serialu do doraźnej polityki - to przede wszystkim historia o ludzkiej percepcji, o jej selektywności. Człowiek dostrzega tylko to, co chce, co w danej sytuacji jest mu użyteczne. Jest istotą podaną na manipulacje - wcale nie jakieś wyszukane sztuczki socjotechniczne, ale najprostsze metody mogą zmienić jego sposób postrzegania świata.

Jakże wymowne wydają się te sceny, w których pieniądz odgrywa główną rolę. Jaką siłę daje, jak niesamowicie zwiększa ludzkie możliwości. I jak zmienia całe życie człowieka - z kompletnego marginesu może wydźwignąć go do najwyższych zaszczytów.

Nie byłoby tego serialu bez genialnego Romana Wilhelmiego (podaję link do informacji o aktorze, jeśli ktoś nie zna: http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/11234). Jego kreacja to absolutne mistrzostwo świata. Potrafi być ujmująco bezbronny, by za chwilę stać się cynicznym graczem na scenie społeczno-politycznej. Twarz aktora, jej mimika, wyraz to dzieło sztuki. To jedna z wybitniejszych kreacji w ogóle, podejrzewam, że na świecie. Choćby dla niego warto ten serial zobaczyć. (A przecież w serialu "Alternatywy 4" czeka nas jego drugie - równie wybitne - wcielenie - gospodarz domu Anioł.)

No to tyle ode mnie. Mam nadzieję, że znajdą się miłośnicy starszych, polskich seriali i wątek sobie pożyje, a nie umrze, rozpadnie się, zniknie w forumowych czeluściach :wink:
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

oo tak serial pierwsza klasa,
ja polecam rowniez ksiazke
jest tez super
czyta sie z ogromna przyjemnoscia
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

Ja niestety nie oglądałem, ale dla mnie Ekstradycja jednak jest klasyką. Ale może jak bym obejrzał to i zdanie bym zmienił.
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Wochniu »

Kariera Nikodema hmm.. albo się mylę ale ja chyba widziałem film pełnometrażowy. Nie wiem.

Ja z mojej strony chciałbym polecić 4 pancernych. Kawał dobrego, starego humoru. Oraz chłop od nas (Gustlik) :D
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

Jeśli już to kariera Nikosia Dyzmy z Czarkiem Pazurą. Jak dla mnie zupełnie niepotrzebny i nieudany film.
Czterj pancerni jakoś mnie nigdy nie wciągali, wolałem co innego z liczbą "4" - Alternatywy.
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi

Ooo dokładnie :) Myślałem ze to to samo :)

Co do 4 pancernych są gusta i guściki. mi serial przypadł do gustu, komu innemu nie musiał :)
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

film z Pazura to porażka wielka
pancerni, stawka, alternatywy4
to wszytsko klasyka polska
moge ogladac je wkółko, i nigdy mi sie nie nudzą
tak jak inne filmy Barei
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ROBIN bez kaptura »

Bostonq pisze:Ostatnio do "Dziennika" dodawany jest serial "Kariera Nikodema Dyzmy". Nabyłem sobie i odświeżyłem starą już bardzo znajomość. I okazało się, że nadal jest to jedna z najlepszych produkcji, z jakimi się zetknąłem.
Zgadzam sie w 100%. Mozna szczerze sie smiac, smiac sie zlowieszco i ironicznie, a nawet plakac przez lzy. O ile rola Aniola z Alternatyw jest zapadajaca w pamiec, kreacja Dyzmy jest rzeczywiscie jest genialna. bez cienia przesady. Oczywiscie to wszystko jest nieco (celowo) przerysowane - ale tylko nieco. Ilez razy widzimy glaba plotacego bzdury, silacego sie na inteligencje i dowcip, a nikt mu nie powie ze jest glupem z uwagi na jego pozycje? Ba - wiekszosc rzeczywiscie widzi w nim medrca! I wlasnie te teksty Dyzmy - gdybym nie wiedzial kim on jest i jaki on jest, gdybym byl jednym z obcujacych z nim ludzi (percepcja, o ktorej pisze @Bostonq)- sam bym sie nabral i podziwial owe 'ciete riposty'! - "tylko salatki szkoda", "z ogonkiem, z ogonkiem", "4 bo kon ma cztery nogi" etc :) A swoja droga, to raczej nieczesto msie zdarza ze film jest lepszy niz ksiazka, na ktorej motywach go nakrecono (choc i ksiazka niezla, jak ja pozniej czytalem to widzialem mimike twarzy Wilhelmiego)
Z innych starych (polskich) seriali mam w sumie sentyment do "Stawki" i "Zmiennikow".
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

A propos tego, co pisze @Robin - książka Tadeusza Dołęgi-Mostowicza jest oczywiście ciekawa, ale nie należy w żadnym razie do klasycznych dzieł literatury polskiej. Zresztą i sam pisarz był bardziej rzemieślnikiem, niż wybitnym twórcą. Istnieje wcześniejsza ekranizacja powieści z Adolfem Dymszą (bodaj z 1956 roku), ale nie zapisała się ona tak, jak ta, w której wystąpił Wilhelmi. Tak naprawdę to jego kreacja wyniosła ten serial na wyżyny sztuki - bez tego byłaby to historia interesująca, ale bez znamion geniuszu.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Dyzma był świetny!
A ja zaproponuję serial "SIEDEM ŻYCZEŃ " - kogo nie zaczarował ten czarny kocur wypowiadający tajemnicze "Hathor, hathor, hathor..."?
Obrazek
z komedii dobrze zapadli mi w pamięci też "Zmiennicy" ale któż nie lubi Bareji?? :D
Obrazek When Dreams Come True...
Brita_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Brita_ »

ale ten kot to chyba z innej bajki :tongue:
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Egipski sierściuch był bardzo fajny :) No i ta piosenka tytułowa zespołu Banda i Wanda: http://wdjag.wrzuta.pl/audio/gFAw7vgrIS ... dem_zyczen

Znakomitość :)
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Zupelnie nie wiem dlaczego, ale gdy ogladalem Siedem Zyczen bedac dzieckiem, draznil mnie niesamowicie ten chlopaczek. Jego zachviewajki wydawaly mi sie wowczas zupelnym marnotrawstwem bardzo cennych zyczen :) Wyobrazalem sobie co ja bym na jego miejscu zazyczyl :)
Awatar użytkownika
kendzi
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista

Post autor: kendzi »

Ja to jestem fanem wszystkich polskich seriali sprzed lat 90, 07 zgłoś się, Alternatywy 4, Wojna Domowa, Czterej Pancerni, Stawka Większa Niż Życie...
We are against piracy, please don't attack ships.
Wochniu
Wskaż do odpowiedzi

Robin bez kaptura@

We mnie wywołuje dokładnie to samo odczucie. Najbardziej to chyba podobał mi się odcinek jak sierściuch wysłał go do starożytnego Egiptu xD
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Ten zarozumialy okularnik z Siedmiu Zyczen byl wredny i glupi. W mojej prywatnej opinii to najglupszy z bohaterow polskich seriali.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Re: --Klasyka polskich seriali--

Post autor: asd »

Kurcze tak sobie myślę, że coś jest nie tak z naszym krajem. Na palcach jednej ręki można policzyć seriale, które zaliczyć można do klasyki: Zmiennicy, Czterdziestolatek, 07 zgłoś się, Janosik i jeszcze kilka innych...
Tyle już lat minęło odkąd nakręcono ostatni, dobry polski serial i co? Nic!
100% seriali, jakie są ostatnio i obecnie produkowane to chłam.
Niby coś tam TVP na spółkę z BBC próbowało: Obrazek ale nie wyszło. Pewnie dlatego, że jak już coś chcemy zrobić dobrego to musi być o męczeństwie albo wojnie.
Raz tylko TVN spróbowało nakręcić coś ciekawego: Naznaczony ale niezbyt wyszło. Jest jeszcze Obrazek i Obrazek, ale niezbyt przypadły mi do gustu.

Ja rozumem, że sprawa jest prosta: nie ma popytu to i nie ma podaży ale czy aby naprawdę wolimy gówniane programy w stylu "Traktorzysta szuka żony", czy "Jak oni tańczą" itp?
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
frych47
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec
Ulubiony Serial: Tjockare an Vatten

Post autor: frych47 »

Takie są dyrektywy ma iść Pojebania albo Mateusz na rowerze inne nie są dotowane jedynie HBO coś próbuje samemu.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

W tym roku (2015) zadebiutował jeszcze Pakt, czyli remake norweskiego Mammona, chyba przyzwoite opinie zbierał też Prokurator, ale przyznaję, że nie widziałem.
Awatar użytkownika
frych47
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec
Ulubiony Serial: Tjockare an Vatten

Post autor: frych47 »

Wymieniłeś te seriale, które były dobrze strzeżone by nie przedostały się czasem do sieci.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ