El Internado (Internat)

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa

El Internado (Internat)

Post autor: piotr_cebo »

El Internado/Internat (2007)

Obrazek

Produkcja: Hiszpania

Opis:
Tytułowy internat, to jedna z najlepszych szkół w okolicy, chodzą do niej w większości dzieci bogatych ludzi, którzy wolą opłacić naukę w szkole z internatem, niż tracić czas na opieke nad swoimi pociechami. Jest to placówka o wyjątkowo zaostrzonym rygorze - uczniom nie wolno wychodzić poza teren ośrodka tj. do lasu, nawet na chwile. Dlaczego? No właśnie... Co takiego kryje w sobie ten las? Co się stanie z nauczycielem, który od wielu lat próbuje to odkryć? Co stało sie tam w przeszłości? No to i wiele innych pytań odpowiedź znajdziesz po obejrzeniu serialu.

Wczoraj przypadkiem natrafiłem na informację o tym serialu, emitowany jest, lub był w AXN-ie. Zaintrygowały mnie bardzo dobre opinie jakie o nim czytałem, więc postanowiłem sprawdzić czy jest on naprawde taki dobry. Jestem przy 3-cim odcinku i mimo, że serial nie zachwyca grą aktorów, czy ogólnie samym "wyglądem" to jest bardzo wciągający. Internat, przedstawia wiele wątków, dotyczących wielu bohaterów równocześnie, przez co staje sie dość zagadkowy, całość jak narazie jest utrzymana, jako taki troche młodzieżowy (ale nie tylko) serial grozy. Niestety nie ma do niego polskich napisów, dlatego piszę tutaj, a nie w propozycjach. W sieci krąży wersja z polskim lektorem, dlatego zachęcam do obejrzenia.

ObrazekObrazek
Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Czytałem o tym w jakimś dodatku telewizyjnym i mnie zainteresowało. Jest wersja z lektorem, powiadasz. No to nie tak źle. A są wszystkie sezony? Bo jest ich - z tego ci widzę - 5 (ten bodaj trwa), ale są dość krótkie: 6 - 11 odcinków. Hmm, sezony są w zasadzie dwa w sieci, w tym drugi się "dodaje", więc pewnie jak wyemitują całość w Polsce, to można liczyć i na resztę :)

A Hiszpania kojarzy mi się bardzo dobrze z szeroko pojętym kinem grozy - np. "Kręgosłup diabła", "Labirynt fauna", "Sierociniec", "Fragile", więc mimo że to trochę serial młodzieżowy jest, jednak bym spróbował :) No i ta tematyka szkolna ;)
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Jak narazie mam pierwszy sezon, widziałem drugi, ale tak jak mówisz nie w całości, nie wiem ile odcinków wyemitowało AXN, ale jak narazie podoba mi sie, obejrzałem 4 odcinki, strasznie zagadkowy, kompletnie nie wiadomo, kto za czym stoi, a w zasadzie co za czym stoi, kto jest dobry, a kto zły. Fajnie wykreowane postacie.
Obrazek
alvares
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: alvares »

No bardzo zainteresował mnie po opisie zabieram sie za szukanie dobrego torrenta
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

jak chcesz to jest rapid
Obrazek
alvares
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: alvares »

piotr_cebo gdybyś był na tyle uprzejmy?? :smile:
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

poszły na PW
Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Okazuje się, że serial robi się w świecie coraz bardziej popularny, a przynajmniej tak donoszą polskie gazety telewizyjne :)

Wrażenia po pierwszym odcinku:

"+":

- śliczne dziewczyny;
- niekiedy niezły i mocny żart ("-Słyszałaś o Auschwitz? - Tu jest to samo, ale bez komór gazowych" - to odnośnie tytułowego internatu),
- aż sam jestem zaskoczony, ale niczego sobie atmosfera tajemnicy, ogólne wrażenie zagadki, suspensu;
- śliczne dziewczyny, no ale to już pisałem ;)
- miejsce akcji (patrz punkt "żart");
- papierosy (kwestia: "-Wyszłaś zapalić? To daj jednego. Jutro znowu rzucę.")

"-":

- momentami zbyt mocna "młodzieżowość" (ale da się przeżyć!);

Ogólne wrażenia bardzo na plus :)

Po drugim odcinku:

jest bardzo przyjemnie, zagadki się mnożą, aktorki wyglądają coraz ładniej, a i wątek młodzieżowy nie jest tak łopatologiczny, jak np. w "Kyle XY", więc da się go przełknąć bez problemu. Sądzę, że naprawdę warto się z serialem zapoznać :)
NaSh666
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: NaSh666 »

Witam! Podzielam zdanie Bostonq! Poza tym lekko zalatuje nowelą,ale w każdym razie polecam, naprawdę wciąga! A dziewczyny pierwsza klasa, szczególnie Carolina;]
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Tak, Carolina jest przeurocza :)

Obrazek

Ale i María też mocno przykuwa uwagę:

Obrazek

A propos tej "telenowelowości" - faktycznie, jest coś takiego, że człowiek momentami czuje się jak w serialu "brazylijskim" - typowe ujęcia, najazdy kamery na twarze bohaterów, momentami za bardzo ekspresywna gra aktorów, ale nie przeszkadza to aż tak bardzo, po prostu trzeba przywyknąć :)
NaSh666
Wskaż do odpowiedzi

Hehe widze, ze kolega bardzo w temacie!;]Apropos przywyknąłem szybko! Jeszcze raz, Godny polecenia!!! jestem przy ostatnim odcinku sezonu 1...
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

tak samo jak Bostoneq przeczytałem o tym kiedyś w jakimśdodatku telewizyjnym; może ktoś zapodać linki, chętnie zassam?
NaSh666
Wskaż do odpowiedzi

"Na ruję najlepszy jest zimny prysznic i przeciąg..." ;]
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Shedao Shai pisze:może ktoś zapodać linki, chętnie zassam?
http://peb.pl/seriale/549177-rapidshare ... ektor.html

tam są linki wybierzesz sobie, które będziesz chciał

Ja czekam aż w sieci pojawi się odcinek emitowany wczoraj na AXN bo te które do tej pory wyszły obejrzałem.
Obrazek
iwan1983
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Post autor: iwan1983 »

RazorX63
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: RazorX63 »

Oglądałem jeden na AXN, strasznie dziwny coś ten serial.

Jakby, niskobudżetówka. Ehh, przywykło się do tego profesjonalizmu z Universal :]
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

To fakt, serial jest diabelnie specyficzny - tym razem piszę z perspektywy obejrzanych pięciu odcinków. Z jednej strony mamy zagadkę prawie jak w "Lost" -
Spoiler:
a z drugiej niedoróbki w postaci mikrofonów zbierających głos wchodzących w kadr :) I te kiczowate momentami wątki obyczajowe.... ale nie wszystkie, niektóre są więcej niż ciekawe.

Ale ogólny rozrachunek - moim zdaniem - wypada na plus. Zagadka - jak na razie - jest kapitalna, atmosfera gęsta, czasami więcej w tym prawdziwego horroru niż w niejednym współczesnym "dziele" hollywoodzkim, dowcip Jacinty cięty i niepoprawny politycznie (Guantanamo :) ), Carolina z postów moich wcześniejszych nadal wygląda cudownie, więc tak czy siak, oglądać jak najbardziej warto :)

Obejrzałem w końcu cały pierwszy sezon (trochę skokowo, ale tak ostatnio mam) i muszę powiedzieć, że w swojej kategorii, czyli seriali rozrywkowych, które nie stawiają przed sobą zadań diagnozy rzeczywistości, układów społecznych, otchłani człowieczeństwa, to jedna z fajniejszych rzeczy, jakie widziałem. Specjalnie używam określenia "fajne", bo taki właśnie jest ten serial - niby nic wielkiego, a jednak historia opowiedziana jest w sposób niekiedy więcej niż bardzo dobry, przez co szalenie wciąga, a dzięki temu wszelkie wady, o których wspominałem wcześniej, schodzą na dalszy plan.

Na pewno będę oglądał dalej, bo finał jest kapitalny - bardzo podobała mi się ostatnia scena, która rozgrywa się zupełnie bez słów, a zostawia sporo niepewności względem dalszych wydarzeń :) Jeszcze gdyby rapid nie wydziwiał ze ściąganiem dzisiaj... :) (I tak nikt nie przeczyta edycji ;) )

Pierwszy odcinek drugiego sezonu (jakoś się dogadałem z rapidem :) ) nastraja mnie bardzo pozytywnie :) Zarówno wątek bardziej obyczajowy, jak i ten "straszydłowy" dobrze się rozwijają, więc nie ma na co czekać - kto lubi takie klimaty - jak opisane powyżej - koniecznie oglądać :)
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Teraz dopiero przeszytałem edycję :P Wie ktoś co z 7 odcinkiem 2 serii, jest gdzieś w sieci?
Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No i tu jest dziwnie, bo na pebie zniknął prawie cały wątek poświęcony temu serialowi, to znaczy został tylko pierwszy sezon, a zapodział się gdzieś drugi. Tym samym nie ma siódmego odcinka :( Może to tylko chwilowe.

Hmm, znalazłem odcinek siódmy na ... chomiku, ktoś umieszcza tam co niedzielę po seansie. Jakość chyba gorsza, choć może to wynik ichniej specyficznej odtwarzajki, bo za duży plik żeby pobrać, jak się tam na chomiku nie działa czynnie :)
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Dałbyś linka, albo najlepiej wrzucił na coś innego jeżeli ściagniesz:P ??
Obrazek

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ