Seriale stały się na tyle ważną dziedziną sztuki współczesnej, że bardzo często cytują same siebie. W literaturze nazywamy to intertekstualnością, w serialach nie ma to jeszcze aż tak wielkiego znaczenia, ale może być fajną zabawą wynajdywanie i wpisywania w miarę oglądania różnych nawiązań w poszczególnych serialach.
Zaczynam więc:
"House 5x19": główny bohater mówi do innej postaci: "Save the Cheerleader, Save Your World", co jest uroczym nawiązaniem do serialu "Heroes"
Seriale stały się na tyle ważną dziedziną sztuki współczesnej, że bardzo często cytują same siebie. W literaturze nazywamy to intertekstualnością, w serialach nie ma to jeszcze aż tak wielkiego znaczenia, ale może być fajną zabawą wynajdywanie i wpisywania w miarę oglądania różnych nawiązań w poszczególnych serialach.
Zaczynam więc:
[b]"House 5x19"[/b]: główny bohater mówi do innej postaci: [b]"Save the Cheerleader, Save Your World"[/b], co jest uroczym nawiązaniem do serialu [b]"Heroes"[/b]
Oglądając Supernatural wyłapałem fragment nawiązujący do Housa. W zasadzie to wydaje mi się, że to już drugie nawiązanie w tym serialu do popularnego doktora.
"Doctor sexy, M.D.", wydaje się to być nawiązaniem do Housa
Oglądając Supernatural wyłapałem fragment nawiązujący do Housa. W zasadzie to wydaje mi się, że to już drugie nawiązanie w tym serialu do popularnego doktora.
[b]"Doctor sexy, M.D."[/b], wydaje się to być nawiązaniem do Housa
-Stare, dobre, nawiedzone domy. Mgła, tajemne przejścia, babski brytyjski akcent.
-Może wewnątrz natkniemy się na Freda i Daphne.
-...Daphne. Uwielbiam ją.
[b]-Stare, dobre, nawiedzone domy. Mgła, tajemne przejścia, babski brytyjski akcent. -Może wewnątrz natkniemy się na Freda i Daphne. -...Daphne. Uwielbiam ją.[/b]
Początek My Name Is Earl 3x10 to nawiazanie do Prison Break
Added after 26 hours 43 minutes:
tez z My Name Is Earl Tyle w tym przemocy i okropieństw.
To serial zwany CSI: Miami.
To oznacza "Zbrodnie w Miami".
Ten ciemny koleś nazywa się Horatio.
Początek My Name Is Earl 3x10 to nawiazanie do Prison Break
[size=75][color=#999999]Added after 26 hours 43 minutes:[/color][/size]
tez z My Name Is Earl [b]Tyle w tym przemocy i okropieństw. To serial zwany CSI: Miami. To oznacza "Zbrodnie w Miami". Ten ciemny koleś nazywa się Horatio.[/b]
Hm... Na pewno jeden z ostatnich (10x16 chyba) odcinków Friendsów, gdzie Chandler wspomina, że nie mógł przeżyć zakończenia Melrose Place i bardzo brakuje mu tego serialu
Hm... Na pewno jeden z ostatnich (10x16 chyba) odcinków Friendsów, gdzie Chandler wspomina, że nie mógł przeżyć zakończenia [b]Melrose Place[/b] i bardzo brakuje mu tego serialu :D
W [b]Boston Legal[/b] William Shatner nawiązywał czasem w swoich wypowiedziach do [b]Star Trek[/b] ale nie pamiętam dokładnie kiedy więc nie mogę zacytować :)
Amanda Tapping ('Samatha Carter'), mówi:
"Potrzebowaliśmy 15 lat i trzech superkomputerów, żeby rozgryźć zasadę działania wrót na Ziemi."
W oryginale brzmi to tak:
"It took us 15 years and three supercomputers to MacGyver a system for the gate on Earth."
Jak wszyscy wiedzą Richard Dean Anderson grający pułkownika O'Neila wcześniej "był" MacGyverem.
Supernatural (03x11)
Sam
"Legenda jest właściwie, bardzo szalona. Mówi się, że w tych miejscach pole magnetyczne jest tak silne, że może naginać barierę czasoprzestrzenną wysyłając ofiary w nieznane miejsca."
Amanda Tapping ('Samatha Carter'), mówi: "Potrzebowaliśmy 15 lat i trzech superkomputerów, żeby rozgryźć zasadę działania wrót na Ziemi." W oryginale brzmi to tak: "It took us 15 years and three supercomputers to [b]MacGyver[/b] a system for the gate on Earth." Jak wszyscy wiedzą Richard Dean Anderson grający pułkownika O'Neila wcześniej "był" MacGyverem.
[b]Supernatural (03x11)[/b]
Sam "Legenda jest właściwie, bardzo szalona. Mówi się, że w tych miejscach pole magnetyczne jest tak silne, że może naginać barierę czasoprzestrzenną wysyłając ofiary w nieznane miejsca."
ja tam nie chcę marudzić, ale mcgyver to już od jakiegoś czasu stał się u usa-nów czsownikiem
to mcgyver sth - ma co najmniej 100 znaczeń, a zrobić coś z niczego to ostatnie którego używają usa-nie
ja tam nie chcę marudzić, ale mcgyver to już od jakiegoś czasu stał się u usa-nów czsownikiem to mcgyver sth - ma co najmniej 100 znaczeń, a zrobić coś z niczego to ostatnie którego używają usa-nie
Jak sobie przypomniałem to w 5ive Days To Midnight to policjant tłumaczył głównemu bohaterowi, że badania DNA nie robi się tak szybko jak w w serialowym CSI ;p
Jak sobie przypomniałem to w [b]5ive Days To Midnight[/b] to policjant tłumaczył głównemu bohaterowi, że badania DNA nie robi się tak szybko jak w w serialowym [b]CSI[/b] ;p
22 odcinek piątego sezonu "Desperate Housewives" - jest mowa o tym, że ktoś zrobił sobie lekki zabieg "Nip/Tuck" (operacja plastyczna) No i jedna z postaci zwraca się do Bree per "freckles" (wyraźnie jest to podkreślone w odcinku), a to dość charakterystyczna "ksywka", którą Sawyer obdarzył Kate, czyli "Lost"
22 odcinek piątego sezonu [b]"Desperate Housewives"[/b] - jest mowa o tym, że ktoś zrobił sobie lekki zabieg [b]"Nip/Tuck"[/b] (operacja plastyczna) :) No i jedna z postaci zwraca się do Bree per [b]"freckles"[/b] (wyraźnie jest to podkreślone w odcinku), a to dość charakterystyczna "ksywka", którą [b]Sawyer obdarzył Kate, czyli "Lost"[/b] :)
Yugi_2142 pisze:W Boston Legal William Shatner nawiązywał czasem w swoich wypowiedziach do Star Trek ale nie pamiętam dokładnie kiedy więc nie mogę zacytować
Właśnie jestem na bieżąco z Boston Legal i kończę trzeci sezon i póki co wyłapałam 3 wstawki o Star Treku:
Danny powiedział: "Byłem raz kapitanem własnego statku kosmicznego", raz wspomniał coś, że żeby się z kimś spotykać musiałby codziennie się teleportować i raz zupełnie bez powiązania (korzystając z gry słów w języku angielskim) zapytał: "czy właśnie powiedziałeś 'KLINGON'?"
A tak, na marginesie i właściwie w temacie, to szalenie mi się podoba, że raz na kilka odcinków w Boston Legal aktorzy są świadomi tego, że grają w serialu. Np. pod koniec, na balkonie, Alan mówi do Danny'ego: "gdzie się podziewałeś przez cały epizod?" Albo: "Nie mogę doczekać się kolejnego sezonu" czy wstawka, ze nowi pracownicy firmy nie mogą być głównymi postaciami, bo takie pojawiają się w pierwszym odcinku nowej serii, a już jest drugi
[quote="Yugi_2142"]W [b]Boston Legal[/b] William Shatner nawiązywał czasem w swoich wypowiedziach do [b]Star Trek[/b] ale nie pamiętam dokładnie kiedy więc nie mogę zacytować :)[/quote]
Właśnie jestem na bieżąco z Boston Legal i kończę trzeci sezon i póki co wyłapałam 3 wstawki o Star Treku: Danny powiedział: "Byłem raz kapitanem własnego statku kosmicznego", raz wspomniał coś, że żeby się z kimś spotykać musiałby codziennie się teleportować i raz zupełnie bez powiązania (korzystając z gry słów w języku angielskim) zapytał: "czy właśnie powiedziałeś 'KLINGON'?"
A tak, na marginesie i właściwie w temacie, to szalenie mi się podoba, że raz na kilka odcinków w Boston Legal aktorzy są świadomi tego, że grają w serialu. Np. pod koniec, na balkonie, Alan mówi do Danny'ego: "gdzie się podziewałeś przez cały epizod?" Albo: "Nie mogę doczekać się kolejnego sezonu" czy wstawka, ze nowi pracownicy firmy nie mogą być głównymi postaciami, bo takie pojawiają się w pierwszym odcinku nowej serii, a już jest drugi
asika pisze:Właśnie jestem na bieżąco z Boston Legal i kończę trzeci sezon i póki co wyłapałam 3 wstawki o Star Treku:
Danny powiedział: "Byłem raz kapitanem własnego statku kosmicznego", raz wspomniał coś, że żeby się z kimś spotykać musiałby codziennie się teleportować i raz zupełnie bez powiązania (korzystając z gry słów w języku angielskim) zapytał: "czy właśnie powiedziałeś 'KLINGON'?"
Cóż, BL po prostu rządzi, jak to już wielokrotnie zaznaczałem
Wracając do tematu, w odcinku 04-08 How I met your mother jest nawiązanie do Mad Man, to ono w pierszej kolejności skłoniło mnie do zainteresowania się tym serialem. Oto oryginalny dialog pomiedzy Barneyem i Marshallem:
-This is awesome. mm. Drinking at work.
-We're basically mad men.
-We are! we're such mad men!
-I'm gonna go smack a secretary on the ass.
-That's totally what they would do on that show.
-What show?
[quote="asika"]Właśnie jestem na bieżąco z Boston Legal i kończę trzeci sezon i póki co wyłapałam 3 wstawki o Star Treku: Danny powiedział: "Byłem raz kapitanem własnego statku kosmicznego", raz wspomniał coś, że żeby się z kimś spotykać musiałby codziennie się teleportować i raz zupełnie bez powiązania (korzystając z gry słów w języku angielskim) zapytał: "czy właśnie powiedziałeś 'KLINGON'?"
A tak, na marginesie i właściwie w temacie, to szalenie mi się podoba, że raz na kilka odcinków w Boston Legal aktorzy są świadomi tego, że grają w serialu. Np. pod koniec, na balkonie, Alan mówi do Danny'ego: "gdzie się podziewałeś przez cały epizod?" Albo: "Nie mogę doczekać się kolejnego sezonu" czy wstawka, ze nowi pracownicy firmy nie mogą być głównymi postaciami, bo takie pojawiają się w pierwszym odcinku nowej serii, a już jest drugi[/quote]
Cóż, [b]BL[/b] po prostu rządzi, jak to już wielokrotnie zaznaczałem :alien:
Wracając do tematu, w odcinku 04-08 How I met your mother jest nawiązanie do Mad Man, to ono w pierszej kolejności skłoniło mnie do zainteresowania się tym serialem. Oto oryginalny dialog pomiedzy Barneyem i Marshallem: -This is awesome. mm. Drinking at work. -We're basically mad men. -We are! we're such mad men! -I'm gonna go smack a secretary on the ass. -That's totally what they would do on that show. -What show?
Trzeba też napomnąć o najnowszym odcinku Bones, w którym mamy historię o kosmitach, a w przerywnikach leci muzyka ze znanego nam Z Archiwum X. Co do odcinka, bardzo dobry, po kilku moim zdaniem nudniejszych.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
Trzeba też napomnąć o najnowszym odcinku [b]Bones[/b], w którym mamy historię o kosmitach, a w przerywnikach leci muzyka ze znanego nam [b]Z Archiwum X[/b]. Co do odcinka, bardzo dobry, po kilku moim zdaniem nudniejszych.