Służby Specjalne [TVP]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Służby Specjalne [TVP]

Post autor: najphil »

Obrazek

[TVP]: [2015], na antenie
Produkcja: Polska,
Gatunek: Dramat,Akcja,Thriller,
Reżyseria: Patryk Vega,
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

W Polsce dochodzi do dość gwałtownej gwałtownej likwidacji Wojskowych Służb Informacyjnych. Jednak państwo bez wywiadu jest ślepe, dlatego na szybko utworzona jest nowa tajna jednostka do zadań specjalnych. W jej skład wchodzą niezbyt przystosowani oficerowie.

Vega znowu uderza z siłą Pitbula. Jego film, a teraz serial, to ostry \"political fiction\", w którym znając nieco kulis pracy wywiadu, sposobu załatwiania spraw przez służby, twórca ukazuje nam afery - które znamy z telewizji - w zupełnie nowym świetle. Trochę na zasadzie - to właśnie tak mogło wyglądać.

Co przykuło mnie do ekranu?

Pewna bezkompromisowość w snuciu fantazji. Świetni bohaterowie. Janusz Chabior w roli schorowanego, rzucającego mięsem, szczerego do bólu i bezczelnego starego agenta, który szuka pojednania z Bogiem. I Andrzej Grabowski w roli opata zakonu. Rozmowy o życiu i wierze tych dwóch panów mocno mnie zaintrygowały.

Wady, to przede wszystkim udźwiękowienie - mam wrażenie, że twórcy z premedytacją nakazali mówić aktorom z niedbałą artykulacją, by podkreślić realizm. Skutek? Wielu wypowiadanych kwestii nie zrozumiałem. Ale i tak mocne 8/10
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Re: Służby Specjalne [TVP]

Post autor: joana »

Nie miałam jeszcze czasu, żeby na serial zerknąć, ale za to poczytałam sobie spór na FW.
Komuś brakło realiów i pomylił dokument z fabułą luźno opierającą się na faktach.
Aż sama sprawdzę.
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
bigfranek
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: bigfranek »

Czy serial różni się czymś od filmu?
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Na razie oglądałem tylko pierwszy odcinek i żadna scena nie była wykorzystana w filmie. W sumie klimat tego odcinka był nieco bardziej lajtowy - stonowany język - oraz kilka scen przesadzonych. Mamy aferę FOZZ, Art-B oraz przyjazd Michaela Jacksona. :) Czyli akcja dzieje się przed zlikwidowaniem WSI.

Twórcy pozwalają sobie na pewną swobodę w podejściu, bo patrząc na kalendarz opisywane wydarzenia i afery miały miejsce na przestrzeni ostatnich 25 lat, tymczasem nie mamy tu prób odtwarzania realiów epoki. Internet, laptopy i smartfony są wszędzie. :)
ObrazekObrazek

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ