[TVP]: [2015], na antenie
Produkcja: Polska,
Gatunek: Dramat,Akcja,Thriller,
Reżyseria: Patryk Vega,

W Polsce dochodzi do dość gwałtownej gwałtownej likwidacji Wojskowych Służb Informacyjnych. Jednak państwo bez wywiadu jest ślepe, dlatego na szybko utworzona jest nowa tajna jednostka do zadań specjalnych. W jej skład wchodzą niezbyt przystosowani oficerowie.
Vega znowu uderza z siłą Pitbula. Jego film, a teraz serial, to ostry \"political fiction\", w którym znając nieco kulis pracy wywiadu, sposobu załatwiania spraw przez służby, twórca ukazuje nam afery - które znamy z telewizji - w zupełnie nowym świetle. Trochę na zasadzie - to właśnie tak mogło wyglądać.
Co przykuło mnie do ekranu?
Pewna bezkompromisowość w snuciu fantazji. Świetni bohaterowie. Janusz Chabior w roli schorowanego, rzucającego mięsem, szczerego do bólu i bezczelnego starego agenta, który szuka pojednania z Bogiem. I Andrzej Grabowski w roli opata zakonu. Rozmowy o życiu i wierze tych dwóch panów mocno mnie zaintrygowały.
Wady, to przede wszystkim udźwiękowienie - mam wrażenie, że twórcy z premedytacją nakazali mówić aktorom z niedbałą artykulacją, by podkreślić realizm. Skutek? Wielu wypowiadanych kwestii nie zrozumiałem. Ale i tak mocne 8/10