Chciałbym zaprezentować Wam serial, który ostatnio przyćmił mi wszystkie inne i tak mnie wciągnął, że do teraz nie mogę ochłonąć. Po prostu dawno tak dobrego serialu nie widziałem.
Ciekawe, że nikt o nim dotychczas na Forum nie wspomniał choć pamiętam, że chyba na na starym forum ktoś wspominał... ale do rzeczy.
Ten serial to Durham County. Należy do gatunku: Thriller, Dramat, Kryminał. Produkcja z 2007 roku więc świeża.
Z grubsza przedstawia dzieje pewnego gliniarza, który wraz z rodziną przeprowadza się z miasta do (z pozoru) sielankowego miasteczka, w którym popełniane są okropne zbrodnie (morderstwa) przez psychopatycznego złoczyńcę (?).
Nie mogę za dużo napisać, żeby nie psuć oglądania, ale scenariusz jest skomplikowany. Im bardziej zagłębiamy się w ten serial coraz więcej ciekawych rzeczy wychodzi na światło dzienne.
Pierwsze co wyróżnia ten serial to niesamowicie ciężki klimat, (te druty wysokiego napięcia to strzał w 10-tkę). Smutek, dramat i rozterka przelewa się w większości scen. Całość osadzona w "małomiasteczkowej" społeczności, którą tak trudno zrozumieć z punktu widzenia obcego przybysza.
Oglądając kilka pierwszych odcinków myślałem - "w końcu coś bardzo podobnego do Point Pleasant", kończąć ostatni odcinek myślałem jednak: "DC przebiło PP"!!!!
Główną rolę w tym serialu odgrywa miłość... - tak MIŁOŚĆ! ale nie ta "głupiutka" a'la z Greys Anatomy ale prawdziwe uczucie - to niespełnione, niedoścignione, które potrafi krzywdzić. Miłość przez którą ludzie cierpią.
Miłość świetnie skontrastowana na przykładzie dwóch głównych bohaterów.
Naprawdę nie chcę zdradzać szczegółów ale uwierzcie mi - nie znajdziesz w tym serialu romansów - to ciężki i mroczny thriller!
Sezon pierwszy to tylko sześć odcinków, które tworzą zamkniętą historię, obecnie jestem w trakcie przygotowywania również drugiego sezonu, do którego jeszcze wprawdzie nie ma kompletu napisów (brakuje dwóch) ale są w miarę szybko tworzone więc do momentu wystawienia powinien być komplet.
Premiera - tuż po 3rd rock...
ABSOLUTNIE POLECAM!!! :star :star :star :star :star :star (daję mu 6/6 gwiazdek!!)
PS:Tak Bostonq - na pewno Ci się spodoba - jestem pewny.
Chciałbym zaprezentować Wam serial, który ostatnio przyćmił mi wszystkie inne i tak mnie wciągnął, że do teraz nie mogę ochłonąć. Po prostu dawno tak dobrego serialu nie widziałem. Ciekawe, że nikt o nim dotychczas na Forum nie wspomniał choć pamiętam, że chyba na na starym forum ktoś wspominał... ale do rzeczy. Ten serial to [b]Durham County[/b]. Należy do gatunku: Thriller, Dramat, Kryminał. Produkcja z 2007 roku więc świeża.
Z grubsza przedstawia dzieje pewnego gliniarza, który wraz z rodziną przeprowadza się z miasta do (z pozoru) sielankowego miasteczka, w którym popełniane są okropne zbrodnie (morderstwa) przez psychopatycznego złoczyńcę (?). Nie mogę za dużo napisać, żeby nie psuć oglądania, ale scenariusz jest skomplikowany. Im bardziej zagłębiamy się w ten serial coraz więcej ciekawych rzeczy wychodzi na światło dzienne.
Pierwsze co wyróżnia ten serial to niesamowicie ciężki klimat, (te druty wysokiego napięcia to strzał w 10-tkę). Smutek, dramat i rozterka przelewa się w większości scen. Całość osadzona w "małomiasteczkowej" społeczności, którą tak trudno zrozumieć z punktu widzenia obcego przybysza. Oglądając kilka pierwszych odcinków myślałem - "w końcu coś bardzo podobnego do Point Pleasant", kończąć ostatni odcinek myślałem jednak: "DC przebiło PP"!!!!
Główną rolę w tym serialu odgrywa miłość... - tak MIŁOŚĆ! ale nie ta "głupiutka" a'la z Greys Anatomy ale prawdziwe uczucie - to niespełnione, niedoścignione, które potrafi krzywdzić. Miłość przez którą ludzie cierpią. Miłość świetnie skontrastowana na przykładzie dwóch głównych bohaterów. Naprawdę nie chcę zdradzać szczegółów ale uwierzcie mi - nie znajdziesz w tym serialu romansów - to ciężki i mroczny thriller!
Sezon pierwszy to tylko sześć odcinków, które tworzą zamkniętą historię, obecnie jestem w trakcie przygotowywania również drugiego sezonu, do którego jeszcze wprawdzie nie ma kompletu napisów (brakuje dwóch) ale są w miarę szybko tworzone więc do momentu wystawienia powinien być komplet.
Premiera - tuż po 3rd rock... ABSOLUTNIE POLECAM!!! :star :star :star :star :star :star (daję mu 6/6 gwiazdek!!)
PS:Tak Bostonq - na pewno Ci się spodoba - jestem pewny.
[b]xvidasd[/b] skusiłeś mnie swoim wywodem ;)! Z chęcią obejrzę Tylko pytanie kiedy? Dodam do mojej kolejki seriali do obejrzenia z dopiskiem PRIORYTET
PS A jak ci się pdoba mój nowy podpis?? :D:D Jakoś tam pusto było ostanio! Jest tyle seriali które lubię że dałem sobie seriali których nie trawię :)
Drugi sezon jest nie mniej fascynujący niż pierwszy.
Zaczyna się nowym wątkiem ale sprawa Roya ciągnie się gdzieś w tle.
I znowu wydaje mi się, że chodzi o miłość ale tym razem inną - trudno stwierdzić (nie skończyłem jeszcze sezonu) w co gra pani doktor?? Ale jej miłość wydaje się być chora. I to zarówno ta matczyna jak i do Mika.
Drugą istotną sprawą jest nie do końca czysta przeszłość Mika... - coraz więcej brudów wychodzi na jaw. Dodatkowo my widzowie widzimy pewne sprawy, których on nie widzi a w które się wplątał i wierzy w nie bezgranicznie. Aż chciało by się krzyczeć, żeby się opamiętał.
No i nieszczęsna Sadie - opętana syndromem Sztokholmskim chyba również kocha...
Im dłużej oglądam tym coraz mniej wierzę Mikeowi... Za to Roy to idealny manipulator - zaczynam go trochę żałować a przecież to seryjny morderca... - naprawdę niesamowity serial.
Ciekawa scena:
Oglądając miałem dokładnie takie same odczucia jak przt japońskim The Ring kiedy dziewczynka wychodziła z tv
Drugi sezon jest nie mniej fascynujący niż pierwszy. Zaczyna się nowym wątkiem ale sprawa Roya ciągnie się gdzieś w tle. I znowu wydaje mi się, że chodzi o miłość ale tym razem inną - trudno stwierdzić (nie skończyłem jeszcze sezonu) w co gra pani doktor?? Ale jej miłość wydaje się być chora. I to zarówno ta matczyna jak i do Mika. Drugą istotną sprawą jest nie do końca czysta przeszłość Mika... - coraz więcej brudów wychodzi na jaw. Dodatkowo my widzowie widzimy pewne sprawy, których on nie widzi a w które się wplątał i wierzy w nie bezgranicznie. Aż chciało by się krzyczeć, żeby się opamiętał. No i nieszczęsna Sadie - opętana syndromem Sztokholmskim chyba również kocha...
Im dłużej oglądam tym coraz mniej wierzę Mikeowi... Za to Roy to idealny manipulator - zaczynam go trochę żałować a przecież to seryjny morderca... - naprawdę niesamowity serial.
Ciekawa scena: [img]http://tvshows.i365.pl/upload_files/DurhamCounty[2x02]RayLovesSadieTrue(XviDasd).jpg[/img] Oglądając miałem dokładnie takie same odczucia jak przt japońskim The Ring kiedy dziewczynka wychodziła z tv :D
Teraz nie wiem który sezon lepszy - pierwszy czy drugi??
Serial niszowy, niekomercyjny i specyficzny.
Jak dla mnie to najlepszy serial, jaki oglądnąłem w tym roku.
Skomplikowany scenariusz, brak możliwości przewidzenia co się zdarzy w następnych 10-ciu minutach, ciężki klimat, doskonałe zakończenie, potwornie wielki głód jaki pozostaje po oglądnięciu... - cóżwięcej potrzeba??
Zapraszam do oglądania i dzielenia się emocjami (a może to tylko na mnie tak zadziałał ten serial??)
:star x6
Added after 2 minutes:
PS: Z ostatniej chwili - Trzeci sezon startuje 25.10.2010 !! (a już się obawiałem, że żadna stacja go nie wyemituje...).
Wielkie uznania dla Goldilox'a, który napiski robił ze słuchu! - świetna robota
Teraz nie wiem który sezon lepszy - pierwszy czy drugi??
Serial niszowy, niekomercyjny i specyficzny. Jak dla mnie to najlepszy serial, jaki oglądnąłem w tym roku.
Skomplikowany scenariusz, brak możliwości przewidzenia co się zdarzy w następnych 10-ciu minutach, ciężki klimat, doskonałe zakończenie, potwornie wielki głód jaki pozostaje po oglądnięciu... - cóżwięcej potrzeba?? Zapraszam do oglądania i dzielenia się emocjami (a może to tylko na mnie tak zadziałał ten serial??) :star x6 :ok
[size=75][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]
PS: Z ostatniej chwili - Trzeci sezon startuje 25.10.2010 !! (a już się obawiałem, że żadna stacja go nie wyemituje...).
Wielkie uznania dla Goldilox'a, który napiski robił ze słuchu! - świetna robota :ok
Obejrzałem zarówno pierwszy, jak i drugi sezon z zapartym tchem. Powiem jedno: mistrzostwo atmosfery. Ciężki, wynaturzony, mroczny klimat naprawdę wciąga (historia zresztą również). W zasadzie xvidasd tak dobrze opisał ten serial, że ciężko jest w tym temacie coś nowego napisać. Spodobała mi się, jakże ciekawa i trafna, interpretacja, że to serial o miłości; tej prawdziwej, trudnej. Który jednocześnie pozostaje mrocznym thrillerem.
Jedyny minus to zmiana osoby odgrywającej postać Raya. Oryginalny aktor i jego gra były tak charakterystyczne, ze nic nie może się z nimi równać. Tak wiec w drugim sezonie przy każdej scenie z Rayem myślałem o tym, jak bardzo nie dorównuje on pierwowzorowi - co dość znacząco psuło odbiór jego wątku.
Obejrzałem zarówno pierwszy, jak i drugi sezon z zapartym tchem. Powiem jedno: mistrzostwo atmosfery. Ciężki, wynaturzony, mroczny klimat naprawdę wciąga (historia zresztą również). W zasadzie [b]xvidasd[/b] tak dobrze opisał ten serial, że ciężko jest w tym temacie coś nowego napisać. Spodobała mi się, jakże ciekawa i trafna, interpretacja, że to serial o miłości; tej prawdziwej, trudnej. Który jednocześnie pozostaje mrocznym thrillerem.
Jedyny minus to zmiana osoby odgrywającej postać Raya. Oryginalny aktor i jego gra były tak charakterystyczne, ze nic nie może się z nimi równać. Tak wiec w drugim sezonie przy każdej scenie z Rayem myślałem o tym, jak bardzo nie dorównuje on pierwowzorowi - co dość znacząco psuło odbiór jego wątku.
Ja oglądałam ja
Muszę przyznać, że pierwszy sezon o wiele bardziej mi się podobał. Przede wszystkim dzięki niesamowitej kreacji Raya. Drugi i sfiksowana pani psycholog już trochę mniej.
Tak jak i seymour myślę, że doskonale opisałeś ten serial xvidasd i ciężko coś nowego dodać. Mistrzowski klimat. Do pierwszego sezonu kiedyś jeszcze wrócę.
A wiadomo co z trzecim sezonem? Miał mieć premierę 2 tygodnie temu.. śledzisz xvidasd?
Ja oglądałam ja :D Muszę przyznać, że pierwszy sezon o wiele bardziej mi się podobał. Przede wszystkim dzięki niesamowitej kreacji Raya. Drugi i sfiksowana pani psycholog już trochę mniej. Tak jak i [b]seymour[/b] myślę, że doskonale opisałeś ten serial [b]xvidasd[/b] i ciężko coś nowego dodać. Mistrzowski klimat. Do pierwszego sezonu kiedyś jeszcze wrócę. A wiadomo co z trzecim sezonem? Miał mieć premierę 2 tygodnie temu.. śledzisz [b]xvidasd[/b]?
Jestem po 5 odcinku pierwszego sezonu, wielkie dzięki asd za znalezienie i konwersję, w tej chwili najlepszymi serialami dla mnie są Misfits i właśnie Durham County. Pomyśleć, że kanadyjski serial jest tak dobry..
Poszukuję soundtracka do tego serialu, widział/ma ktoś może? Czy mam szukać po utworze?
No i najważniejsze
Premiera 3 sezonu!
Spoiler:
Durham County 3: Ep. 301 - Homelands Jan. 3 - 10:00PM
nie ma jeszcze informacji o 6 odcinku, ale miejmy nadzieję, że będzie..
5 odcinek wyemitowany zostanie 31 stycznia.
Tytuły odcinków:
Ep. 301 - Homelands
Ep. 302 - Family Day
Ep. 303 - Distance, Hunting, And Home
Ep. 304 - Survivors
Ep. 305 - The World Ends
Mam nadzieję, że to dobry prezent na święta
EDIT: A.. bym zapomniał jeszcze jedna ciekawa informacja:
Spoiler:
Na stronie stacji emitującej serial HBO Canada pojawił się odcinek premierowy trzeciego sezonu, który oczywiście trafił do internetu (release Durham.County.S03E01.Homelands.WS.XviD-err0001)
Wesołych świąt!
EDIT2:
Spoiler:
dziwna sprawa s03e01 jest już od 31 października w internecie..
Jestem po 5 odcinku pierwszego sezonu, wielkie dzięki asd za znalezienie i konwersję, w tej chwili najlepszymi serialami dla mnie są Misfits i właśnie Durham County. Pomyśleć, że kanadyjski serial jest tak dobry..
Poszukuję soundtracka do tego serialu, widział/ma ktoś może? Czy mam szukać po utworze?
No i najważniejsze :) Premiera 3 sezonu! [spoiler]Durham County 3: Ep. 301 - Homelands Jan. 3 - 10:00PM nie ma jeszcze informacji o 6 odcinku, ale miejmy nadzieję, że będzie.. 5 odcinek wyemitowany zostanie 31 stycznia.
Tytuły odcinków: Ep. 301 - Homelands Ep. 302 - Family Day Ep. 303 - Distance, Hunting, And Home Ep. 304 - Survivors Ep. 305 - The World Ends[/spoiler]
Mam nadzieję, że to dobry prezent na święta ;)
EDIT: A.. bym zapomniał jeszcze jedna ciekawa informacja: [spoiler]Na stronie stacji emitującej serial HBO Canada pojawił się odcinek premierowy trzeciego sezonu, który oczywiście trafił do internetu (release Durham.County.S03E01.Homelands.WS.XviD-err0001) :) Wesołych świąt![/spoiler]
EDIT2:[spoiler]dziwna sprawa s03e01 jest już od 31 października w internecie..[/spoiler]
Z informacjami o DC zawsze był kłopot - nawet IMDB źle pokazywało premiery 2-giego sezonu a to dlatego, że kilka stacji wycofało się z wypuszczenia tego serialu.
Ja do teraz nie potrafię zrozumieć jak to jest, że tak genialny serial, a tak mało o nim słychać?? Gdybym przez przypadek go nie zauważył to pewnie nigdy bym się o nim nie dowiedział... A przecież bije na głowę wszystkie "kryminalne dreszczowce" jakie widziałem dotychczas...
destiriser już 3-y odcinki są dostępne - zabieram się za to.
Z informacjami o DC zawsze był kłopot - nawet IMDB źle pokazywało premiery 2-giego sezonu a to dlatego, że kilka stacji wycofało się z wypuszczenia tego serialu.
Ja do teraz nie potrafię zrozumieć jak to jest, że tak genialny serial, a tak mało o nim słychać?? Gdybym przez przypadek go nie zauważył to pewnie nigdy bym się o nim nie dowiedział... A przecież bije na głowę wszystkie "kryminalne dreszczowce" jakie widziałem dotychczas...
[b]destiriser[/b] już 3-y odcinki są dostępne - zabieram się za to.
imdb nadal źle pokazuje, to co znalazłem to widocznie powtórki były, jest już 6 odcinków, ostatni już od 2010-12-01 w sieci.
xvidasd pisze:Ja do teraz nie potrafię zrozumieć jak to jest, że tak genialny serial, a tak mało o nim słychać?? Gdybym przez przypadek go nie zauważył to pewnie nigdy bym się o nim nie dowiedział... A przecież bije na głowę wszystkie "kryminalne dreszczowce" jakie widziałem dotychczas...
A ja potrafię: Większość ludzi, którzy zwykle oglądają i lubią tego typu filmy są przekonani, że seriale to coś w stylu gilmorek, csi czy mody na sukces. Ci, którzy oglądają tego typu seriale, ale trafiają na coś ambitniejszego (seriale hbo, breaking bad) i im się podoba nie trafiają już na coś tak nieznanego jak Durham County. No i są osoby, którzy wiedzą, że seriale mogą dorównywać filmom i szukają, aż znajdują Durham County. Według mnie popularność tego serialu jest większa w Kanadzie, pewnie jakieś reklamy są itd.
Według mnie seriale są i będą gorsze od filmów, ale wypełniają brakujące miejsce, mają większe pole do popisu z powodu ich długości, seriale z amerykańskich stacji kablowych przywodzą mi na myśl stare amerykańskie filmy, które lubię, no i oczywiście seriale brytyjskie.
xvidasd pisze:destiriser już 3-y odcinki są dostępne - zabieram się za to.
A napisy są?
Znacie może jeszcze coś dobrego z Kanady? Czy to taki wyjątek od Lost Girl'ów i innych Z tego powodu też może być niepopularny, bo wszyscy wiedzą, że amerykańskie kablówki i wielka brytania = dobre seriale, wszystko inne = złe seriale.
imdb nadal źle pokazuje, to co znalazłem to widocznie powtórki były, jest już 6 odcinków, ostatni już od 2010-12-01 w sieci.
[quote="xvidasd"]Ja do teraz nie potrafię zrozumieć jak to jest, że tak genialny serial, a tak mało o nim słychać?? Gdybym przez przypadek go nie zauważył to pewnie nigdy bym się o nim nie dowiedział... A przecież bije na głowę wszystkie "kryminalne dreszczowce" jakie widziałem dotychczas... [/quote] A ja potrafię: Większość ludzi, którzy zwykle oglądają i lubią tego typu filmy są przekonani, że seriale to coś w stylu gilmorek, csi czy mody na sukces. Ci, którzy oglądają tego typu seriale, ale trafiają na coś ambitniejszego (seriale hbo, breaking bad) i im się podoba nie trafiają już na coś tak nieznanego jak Durham County. No i są osoby, którzy wiedzą, że seriale mogą dorównywać filmom i szukają, aż znajdują Durham County. Według mnie popularność tego serialu jest większa w Kanadzie, pewnie jakieś reklamy są itd. Według mnie seriale są i będą gorsze od filmów, ale wypełniają brakujące miejsce, mają większe pole do popisu z powodu ich długości, seriale z amerykańskich stacji kablowych przywodzą mi na myśl stare amerykańskie filmy, które lubię, no i oczywiście seriale brytyjskie.
[quote="xvidasd"][b]destiriser[/b] już 3-y odcinki są dostępne - zabieram się za to.[/quote] A napisy są?
Znacie może jeszcze coś dobrego z Kanady? Czy to taki wyjątek od Lost Girl'ów i innych :) Z tego powodu też może być niepopularny, bo wszyscy wiedzą, że amerykańskie kablówki i wielka brytania = dobre seriale, wszystko inne = złe seriale.
Tutaj album ( http://www.hughdillon.com/index.php/works-well-with-others.html ) Hugh Dillona w najlepszej wersji jaką udało mi się znaleźć, ale niespecjalnie popularnej.. http://www.kickasstorrents.com/hugh-dillon-works-well-with-others-t3112300.html