[mini] Silence,The [BBC]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

W.BRYTANIA [mini] Silence,The [BBC]

Post autor: najphil »

Obrazek

Jako, że brytyjskie mini seriale ostatnio mnie zachwycają (patrz: Sherlock, The Deep) pociągnę ten temat.

The Silence czyli Cisza to czteroodcinkowy thriller od BBC.

Amelia – głuchoniema dziewczyna, która po wszczepieniu implantu ślimakowego uczy się na nowo słyszeć – przypadkiem staje się świadkiem morderstwa. Sprowadza tym samym nieświadomie kłopoty na własną rodzinę i wplątuje się w sprawę policyjnej korupcji na dużą skalę.

Ten serial to podobno produkcja na najwyższym poziomie. Wciąga, trzyma w napięciu do samego końca i według zapewnień twórców, dostarcza rozwiązania zagadki, które nie robi z widza idioty i wymaga trochę umysłowego wysiłku.

Brzmi zachęcająco? Dla mnie tak, dlatego jak tylko Erni666 (jeden z tłumaczy Sherlocka) zakończy tłumaczenie pierwszego odcinka, biorę się za oglądanie.

A i ciekawostka W głównej roli zagrała Genevieve Barr. Na potrzeby serialu musiała nauczyć się języka migowego, gdyż mimo że sama jest głuchoniema, praktycznie od urodzenia używa implantów.
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

No właśnie, brytyjskie ostatnio oznacza (choć i wcześniej w sumie najczęściej też) bardzo dobre, więc będzie trzeba zobaczyć :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Chętnie - ale w całości - jak będzie komplet napisów.
Obrazek When Dreams Come True...
tetrus
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tetrus »

Serial z UK Luther był dobry, no i tez Red Riding Trilogy bylo swietne ( traktuje go jako 3 odcinkowy mini serial choc mozna tez Red Riding traktowac jako powiazane ze soba 3 filmy ), temu Silence na pewno trzeba sie przyjrzec.
Ostatnio zmieniony 21 sierpnia 2010, 15:32 przez tetrus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Lubie brytyjskie seriale, ale nie znoszę brytyjskiego akcentu :) (tylko u niektórych osób) i dlatego czasem porzucam produkcje z wysp. Niemniej jednak spróbuję znaleźć czas na ten serial, jak i na The Deep, którego parę odcinków już leży, nieruszanych, u mnie na dysku.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Są już napisy do pierwszego odcinka, trzeba więc sprawdzić, co i jak :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

No i po seansie pierwszego epka. Jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. Co prawda intryga kryminalna dopiero się zawiązuje i nie bardzo jeszcze wiadomo o co w tym wszystkim będzie chodziło. Za to cała strona, że tak powiem obyczajowa, jest na bardzo wysokim poziomie.

Moim zdaniem bardzo przekonywająco pokazany obraz głuchoniemej, mocno introwertycznej dziewczyny.

Dodatkowy plus za to, że twórcy nie pieszczą się z widzem i nie boją się kontrowersyjnych scen.
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Świetne. Zupełnie inne niż te najnowsze hity brytyjskie, spokojniejsze w wyrazie, nomen omen wyciszone, ale pełne emocji - zwłaszcza dzięki głównej postaci. Bardzo dobrze zrealizowane, zwłaszcza te elementy dźwiękowe, które oddają stan bohaterki. Pewnie nie znajdzie tylu zwolenników, co np. "Sherlock", nie jest tak przebojowe, ale też nie taki cel jest tej produkcji :) Pozostaje tylko cierpliwie czekać na napisy do pozostałych odcinków :)
lubie_kiedy
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: lubie_kiedy »

Dobrze, że tylko 4 odcinki, bo się szybko doczekamy premiery w asd :-)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Drgnęło coś z napisami czy dalej czekamy??
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Na Napisy 24 jest już komplet :)

http://napisy24.pl/search.php?str=silence+the
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Zapraszam do oglądania! - to tylko cztery odcinki.
Oglądnąłem na razie jeden i serial zapowiada się bardzo obiecująco. Bardzo fajnie jest przedstawiony świat z punktu widzenia (słyszenia) osoby niesłyszącej.
Sam wątek również jest ciekawy. Serial (chyba) stanowi zamkniętą historię - to kolejny atut.
Nie ma więc co się zastanawiać...
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

xvidasd pisze:Bardzo fajnie jest przedstawiony świat z punktu widzenia (słyszenia) osoby niesłyszącej.
To trochę tak zabrzmiało jakby to mini miało być bez dźwięku. ;) No ale już doczytałem, że chodzi o osobę niesłyszącą, która uczy się korzystać z tego zmysłu na nowo po wszczepieniu implantu...
Obrazek
Ignorance is a virtue.
gazebo
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: gazebo »

panjandrum pisze:Lubie brytyjskie seriale, ale nie znoszę brytyjskiego akcentu :) (tylko u niektórych osób)
A to ciekawą rzecz poruszyłeś. Ja dla odmiany doceniam brytyjskie produkcje m.in. z uwagi na akcent :) Lubię ich wymowę w przeciwieństwie do nieodgadnionych wypowiedzi amerykańskich.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Ciekawy serial ale bardziej przez sposób jaki został zrealizowany niż samą historie.
Bardzo dobra rola Genevieve Barr. Ciekawie pokazane momenty ciszy kiedy nie używa implantu i kiedy obraca głowę i nie czyta z ruchu warg. No i zakończenie dające do myślenia.
Ale to co mnie denerwowało to akcent Douglasa Henshalla. O ile do tej pory akcent brytyjski mi nie przeszkadzał to u tego aktora jest straszny.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ