Hah... klub rośnie w siłę. Jeszcze trochę i opanujemy całe forum, potem się dokona ekspansji na polskie serwisy filmowo/napisowe aż w końcu Spartacus zawładnie całą internetową kinematografią!! *Yugi stara się opanować i nie podnosić do góry wyprostowanej prawej ręki*
BTW. Coraz bardziej zaczyna mnie zastanawiać w jaki sposób twórcy zakończą pierwszy sezon..
Hah... klub rośnie w siłę. Jeszcze trochę i opanujemy całe forum, potem się dokona ekspansji na polskie serwisy filmowo/napisowe aż w końcu Spartacus zawładnie całą internetową kinematografią!! *Yugi stara się opanować i nie podnosić do góry wyprostowanej prawej ręki* ;) BTW. Coraz bardziej zaczyna mnie zastanawiać w jaki sposób twórcy zakończą pierwszy sezon..
Coraz bardziej zaczyna mnie zastanawiać w jaki sposób twórcy zakończą pierwszy sezon..
Też mnie to zastanawia, choć niestety logicznym hakiem w tym wypadku byłoby zakończyć w momencie rozpoczęcia buntu gladiatorów.
Piszę niestety, bo ta sytuacja w jakiej główny bohater, znajduje akurat teraz, jest fajną podstawą (tłem) dla jeszcze kilku czy kilkunastu ciekawych odcinków.
Boję się, że mój entuzjazm osłabnie, gdy w grę zacznie wchodzić polityka
[quote]Coraz bardziej zaczyna mnie zastanawiać w jaki sposób twórcy zakończą pierwszy sezon..[/quote]
Też mnie to zastanawia, choć niestety logicznym hakiem w tym wypadku byłoby zakończyć w momencie rozpoczęcia buntu gladiatorów.
Piszę niestety, bo ta sytuacja w jakiej główny bohater, znajduje akurat teraz, jest fajną podstawą (tłem) dla jeszcze kilku czy kilkunastu ciekawych odcinków.
Boję się, że mój entuzjazm osłabnie, gdy w grę zacznie wchodzić polityka
najphil pisze: logicznym hakiem w tym wypadku byłoby zakończyć w momencie rozpoczęcia buntu gladiatorów.
No właśnie nie jestem co do tego taki pewien, tym bardziej że jest zaplanowany drugi sezon. Serial ten opiera się na pewnym schemacie, zawierającym w sobie walki na arenie i intrygi związane z Batiasem, a rozpoczęcie otwartego buntu wywróciło by ten schemat do góry nogami. Dlatego nie sądzę by twórcy serialu zdecydowali się na tak radykalny krok. Po zastanowieniu postawiłbym pieniądze na zakończenie pierwszego sezonu w którym...
Spoiler:
Spartakus na zlecenie Batiatusa wycina jego przeciwników w drodze do senatu po czym dowiaduje się że to Batiatus zlecił zabicie jego żony, KONIEC nie wiem tylko zrobić z wątkiem Glabera
[quote="najphil"] logicznym hakiem w tym wypadku byłoby zakończyć w momencie rozpoczęcia buntu gladiatorów.[/quote]
No właśnie nie jestem co do tego taki pewien, tym bardziej że jest zaplanowany drugi sezon. Serial ten opiera się na pewnym schemacie, zawierającym w sobie walki na arenie i intrygi związane z Batiasem, a rozpoczęcie otwartego buntu wywróciło by ten schemat do góry nogami. Dlatego nie sądzę by twórcy serialu zdecydowali się na tak radykalny krok. Po zastanowieniu postawiłbym pieniądze na zakończenie pierwszego sezonu w którym... [spoiler]Spartakus na zlecenie Batiatusa wycina jego przeciwników w drodze do senatu po czym dowiaduje się że to Batiatus zlecił zabicie jego żony, KONIEC nie wiem tylko zrobić z wątkiem Glabera[/spoiler]
Jak można nie lubić tego serialu?! Toż, to chyba pierwsza tego typu baśń dla dorosłych... I spełnienie chłopięcych marzeń - Xena nago Ale z niej Xtra MILF!
Nie no żartuję z tą Xeną, ale ogólnie konwencja serialu mi pasuje. Po obejrzeniu pierwszych odcinków nie byłem pewien czy to polubie... Myślałem sobie - rip off z Rome. Później akcja nabrała jednak tempa, intrygi są ciekawe, aktorzy grają dość fajnie. Rome i Spartacus są raczej z innej bajki - ten pierwszy dużo poważniejszy i bardziej obyczajowy, a B&S to legenda okraszona techniką, wulgarnością i nagością.
Jak można nie lubić tego serialu?! Toż, to chyba pierwsza tego typu baśń dla dorosłych... I spełnienie chłopięcych marzeń - Xena nago :-p Ale z niej Xtra MILF!
Nie no żartuję z tą Xeną, ale ogólnie konwencja serialu mi pasuje. Po obejrzeniu pierwszych odcinków nie byłem pewien czy to polubie... Myślałem sobie - rip off z Rome. Później akcja nabrała jednak tempa, intrygi są ciekawe, aktorzy grają dość fajnie. Rome i Spartacus są raczej z innej bajki - ten pierwszy dużo poważniejszy i bardziej obyczajowy, a B&S to legenda okraszona techniką, wulgarnością i nagością.
Walka Kriksosa świetna, a ten zaplanowany numer z zabiciem sędziego i jednoczesnym wrobieniem w to Soloniusa no po prostu piękny. Niestety Spartacus już wie kto zabił mu żonę a to oznacza rychły bunt.
[spoiler]Walka Kriksosa świetna, a ten zaplanowany numer z zabiciem sędziego i jednoczesnym wrobieniem w to Soloniusa no po prostu piękny. Niestety Spartacus już wie kto zabił mu żonę a to oznacza rychły bunt. [/spoiler]
Faktycznie wszystko zmierza do buntu tylko zastanawiam się czy 2 seria będzie kręcona, ostatnio pisano o chorobie głównego aktora. Też podobał mi się numer Batiatusa, koleś idzie do celu po trupach, ale niedługo sam chyba nim będzie . Małe są szanse żeby Spartacus go nie zgładził, chyba że scenarzyści napisali zaskakującą końcówkę.
[spoiler]Faktycznie wszystko zmierza do buntu tylko zastanawiam się czy 2 seria będzie kręcona, ostatnio pisano o chorobie głównego aktora. Też podobał mi się numer Batiatusa, koleś idzie do celu po trupach, ale niedługo sam chyba nim będzie :D . Małe są szanse żeby Spartacus go nie zgładził, chyba że scenarzyści napisali zaskakującą końcówkę.[/spoiler]
W rzeczy samej, kolejny świetny odcinek Aż się dałem zaskoczyć tym zwrotem akcji pod koniec, naprawdę dobrze to rozegrali. No i już widać że moje przewidywania co fabuły na zakończenie sezonu się nie sprawdzą. Dalej jednak uważam że
Spoiler:
nadejście szybkiego buntu wcale nie jest taką oczywistą kwestią. Przyczyna tego jest prozaiczna, po śmierci Varro Spartacus nie ma żadnych kumpli i to się raczej szybko nie zmieni więc póki co będzie się musiał buntować sam Bardziej prawdopodobne jest że Spartakus zacznie teraz jakąś sprytną intrygę wymierzoną w Batiatusa z finałem na koniec sezonu...
W rzeczy samej, kolejny świetny odcinek :smt041 Aż się dałem zaskoczyć tym zwrotem akcji pod koniec, naprawdę dobrze to rozegrali. No i już widać że moje przewidywania co fabuły na zakończenie sezonu się nie sprawdzą. Dalej jednak uważam że [spoiler]nadejście szybkiego buntu wcale nie jest taką oczywistą kwestią. Przyczyna tego jest prozaiczna, po śmierci Varro Spartacus nie ma żadnych kumpli i to się raczej szybko nie zmieni więc póki co będzie się musiał buntować sam :D Bardziej prawdopodobne jest że Spartakus zacznie teraz jakąś sprytną intrygę wymierzoną w Batiatusa z finałem na koniec sezonu...[/spoiler]
Masz trochę racji Yugi - posunę się w tych domysłach nawet dalej.
Spoiler:
Żeby zjednoczyć gladiatorów potrzebna by była sytuacja w której albo Kriksosa zabija Batiatus, w jakiś haniebny sposób (za namową swojej żony, która odkryłaby romans Kriksosa z niewolnicą).
To mogło by w dostateczny sposób podburzyć cały kudus, albo śmierć tejże niewolnicy.
Wspólne doświadczenie związane ze stratą ukochanej w końcu mogłoby połączyć i związać Spartacusa z Kriksosem. (szczególnie że w obu wypadkach odpowiedzialni za to byliby ci sami ludzie)
Przy czym to drugie rozwiązanie jest bardziej prawdopodobne, bo Kriksos to jedna z najbardziej wyrazistych postaci i zabicie go w tym momencie historii byłoby strzeleniem sobie samobója przez producentów.
No cóż ostatnie dwa odcinki tej serii dadzą nam odpowiedź
Masz trochę racji Yugi - posunę się w tych domysłach nawet dalej.
[spoiler]Żeby zjednoczyć gladiatorów potrzebna by była sytuacja w której albo Kriksosa zabija Batiatus, w jakiś haniebny sposób (za namową swojej żony, która odkryłaby romans Kriksosa z niewolnicą).
To mogło by w dostateczny sposób podburzyć cały kudus, albo śmierć tejże niewolnicy.
Wspólne doświadczenie związane ze stratą ukochanej w końcu mogłoby połączyć i związać Spartacusa z Kriksosem. (szczególnie że w obu wypadkach odpowiedzialni za to byliby ci sami ludzie)
Przy czym to drugie rozwiązanie jest bardziej prawdopodobne, bo Kriksos to jedna z najbardziej wyrazistych postaci i zabicie go w tym momencie historii byłoby strzeleniem sobie samobója przez producentów.[/spoiler]
No cóż ostatnie dwa odcinki tej serii dadzą nam odpowiedź
Starz w Cannes poinformowało o planach realizacji 6-odcinkowego prequela popularnego serialu "Spartacus: Blood and Sand". Szczegóły nowego projektu nie są na razie znane.
Decyzja Starz związana jest ze zdiagnozowaniem u gwiazdy serialu Andy'ego Whitfielda chłoniaka nieziarnicznego. Ponieważ aktor musi przejść leczenie, prace nad drugim sezonem zostały wstrzymane na czas nieokreślony. Dzięki pomysłowi prequela Starz będzie w stanie wykorzystać istniejące już scenografie oraz ekipę twórców, a także utrzyma fanów czekających na drugi sezon. źródło: Filmweb
No proszę ... jakieś trzy lata temu zdiagnozowano u mnie ten sam typ chłoniaka, nie było zabawnie, w najgorszym okresie ważyłem niewiele ponad 60 kg i ledwo dawałem radę, o własnych siłach, dotrzeć do toalety.
Wygrzebanie się z choroby i odzyskanie pełni sił zajęło mi jednak tylko około 8 miesięcy, więc jest nadzieja, że aktor co najmniej równie szybko będzie mógł wrócić do pracy.
BTW: Teraz już rozumiem skąd się u mnie wzięła swoista więź z tym serialem hehe
[quote]Starz w Cannes poinformowało o planach realizacji 6-odcinkowego prequela popularnego serialu "Spartacus: Blood and Sand". Szczegóły nowego projektu nie są na razie znane.
Decyzja Starz związana jest ze zdiagnozowaniem u gwiazdy serialu Andy'ego Whitfielda chłoniaka nieziarnicznego. Ponieważ aktor musi przejść leczenie, prace nad drugim sezonem zostały wstrzymane na czas nieokreślony. Dzięki pomysłowi prequela Starz będzie w stanie wykorzystać istniejące już scenografie oraz ekipę twórców, a także utrzyma fanów czekających na drugi sezon. [i]źródło: Filmweb[/i][/quote]
No proszę ... jakieś trzy lata temu zdiagnozowano u mnie ten sam typ chłoniaka, nie było zabawnie, w najgorszym okresie ważyłem niewiele ponad 60 kg i ledwo dawałem radę, o własnych siłach, dotrzeć do toalety.
Wygrzebanie się z choroby i odzyskanie pełni sił zajęło mi jednak tylko około 8 miesięcy, więc jest nadzieja, że aktor co najmniej równie szybko będzie mógł wrócić do pracy.
BTW: Teraz już rozumiem skąd się u mnie wzięła swoista więź z tym serialem hehe
Trochę głupio tak się powtarzać ale.. kolejny świetny odcinek! Chyba nawet świetniejszy od poprzedniego. Ujęcia robione w spowolnieniu, w pod koniec w willi - REWELACJA! Wygląda na to że dobrze trafiłeś ze swoimi domysłami co do rozwoju fabuły najphil
Trochę głupio tak się powtarzać ale.. kolejny świetny odcinek! Chyba nawet świetniejszy od poprzedniego. Ujęcia robione w spowolnieniu, w pod koniec w willi - REWELACJA! :ok2 Wygląda na to że dobrze trafiłeś ze swoimi domysłami co do rozwoju fabuły [b]najphil[/b]
Muszę przyznać rację Yugi_2142.
Koniec odcinka. kiedy se ciahali tymi mieczami i se ciah, bah i se wogule tyle krwi, rze rewelacja!! A wszysko zwolnione i mieli se pomysl te producenci... KIEDY KOLEJNY ODCINEK!!? :albino:
Muszę przyznać rację [b]Yugi_2142[/b]. Koniec odcinka. kiedy se ciahali tymi mieczami i se ciah, bah i se wogule tyle krwi, rze rewelacja!! A wszysko zwolnione i mieli se pomysl te producenci... KIEDY KOLEJNY ODCINEK!!? :albino:
No proszę, kto by pomyślał że nawet asd w końcu dostrzeże zalety tego serialu. Czyli rozumiem że ten zapowiadany prequel też będzie wstawiany "po odcinku" No i przy okazji oficjalnie witam w gronie gladiatorów!
najphil pisze:Zacząłem już w piwnicy, domowym sposobem, robić "rożen" do wypalania tego symbolu Gladiatorów. Myślę, że chętnych nie zabraknie
No proszę, kto by pomyślał że nawet [b]asd[/b] w końcu dostrzeże zalety tego serialu. Czyli rozumiem że ten zapowiadany prequel też będzie wstawiany "po odcinku" ;) No i przy okazji oficjalnie witam w gronie gladiatorów! :D
[quote="najphil"]Zacząłem już w piwnicy, domowym sposobem, robić "rożen" do wypalania tego symbolu Gladiatorów. Myślę, że chętnych nie zabraknie ;)[/quote]
[b]najphil[/b] odpalaj rożen, mamy nowego chętnego ;)
fajniutka jatka była w tym odcinku, tu główka odleciała, tam rączką, body counter to chyba najwyższy w tym sezonie, zresztą zgodnie z tytułem odcinka "Kill Them All"
Widzę że twórcy serialu wzięli przykład z
Spoiler:
twórców 24 godzin uśmiercając 3/4 głównych bohaterów na przestrzeni sezonu i nowy sezon zaczniemy z czystą kartą, poznamy nowych bohaterów
Jeden mały minus
Spoiler:
dziwi mnie fakt że przez cały sezon, spartacus i jego świta tacy spokojni byli i nagle w ostatnim zrobili rebelie, wyrzynając wszytskich w pień, może niedokładnie oglądałem ale naciągany finał jest to dla mnie
Ostatni odcinek Miodzio!! [spoiler] fajniutka jatka była w tym odcinku, tu główka odleciała, tam rączką, body counter to chyba najwyższy w tym sezonie, zresztą zgodnie z tytułem odcinka "Kill Them All" :)[/spoiler] Widzę że twórcy serialu wzięli przykład z [spoiler] twórców 24 godzin uśmiercając 3/4 głównych bohaterów na przestrzeni sezonu i nowy sezon zaczniemy z czystą kartą, poznamy nowych bohaterów[/spoiler] Jeden mały minus [spoiler] dziwi mnie fakt że przez cały sezon, spartacus i jego świta tacy spokojni byli i nagle w ostatnim zrobili rebelie, wyrzynając wszytskich w pień, może niedokładnie oglądałem ale naciągany finał jest to dla mnie[/spoiler]
[spoiler]Co do tego buntu to faktycznie za szybko sie to potoczylo, mogli to chociaz na 2-3 odcinki jakos rozlozyc, szkoda mi tez Batiatusa, ciekawa postac[/spoiler]
czy tylko ja mam wrazenie ze w dwoch ostatnich odcinkach krew byla lepiej zrobiona?
Zgadzam się z poprzednikami, za dużo ludzi załatwili...
Szkoda Batiatusa a przede wszystkim Xeny... znaczy jego żony...
Mogliby uciec a potem pomagać w pościgu czy cuś...
Szkoda bliźniaka, też możnaby coś fajnego z tym dalej robić...
Za to Ilityhie mogli rozwalić - mężulek by się potem mścił...
[spoiler] Zgadzam się z poprzednikami, za dużo ludzi załatwili... Szkoda Batiatusa a przede wszystkim Xeny... znaczy jego żony... Mogliby uciec a potem pomagać w pościgu czy cuś... Szkoda bliźniaka, też możnaby coś fajnego z tym dalej robić... Za to Ilityhie mogli rozwalić - mężulek by się potem mścił...[/spoiler]
[spoiler][quote="domin8"]Zgadzam się z poprzednikami, za dużo ludzi załatwili... (...) Mogliby uciec a potem pomagać w pościgu czy cuś...[/quote] Po prostu aktorzy zrezygnowali i jakoś musieli to rozwiązać.[/spoiler] Cieszę się, że to już koniec :D - cały sezon już dostępny.
Bardzo dobry koniec sezonu, przyznaję że nie spodziewałem się tak zdecydowanego zakończenia, szczególnie po tych wczesnych informacjach o kręceniu kolejnego sezonu.
Spoiler:
Scena gdy Spartakus odbijając się od tarczy wyskakuje na 10 metrów do góry prosto na balkon pełen gości Batiatusa, rewelka
Co mi nie pasowało to fakt że będącym w łańcuchach i bez broni gladiatorom udało się pokonać sporą grupkę uzbrojonych strażników.
No i szkoda Batiatusa oczywiście, jego zdolność do manipulowania otaczającymi go osobami czyniła z niego chyba najbardziej interesującą postać tego serialu.
domin8 pisze:Zgadzam się z poprzednikami, za dużo ludzi załatwili...
Szkoda Batiatusa a przede wszystkim Xeny... znaczy jego żony...
Mogliby uciec a potem pomagać w pościgu czy cuś...
Ich śmierć była tutaj jakby naturalną konsekwencją bałaganu jak nastąpił w wyniku buntu gladiatorów, ucieczka sprawiłaby że przestaliby spełniać jakąkolwiek rolę w serialu, nie miałaby więc sensu jeśli chodzi o rozwój fabuły
Bardzo dobry koniec sezonu, przyznaję że nie spodziewałem się tak zdecydowanego zakończenia, szczególnie po tych wczesnych informacjach o kręceniu kolejnego sezonu. [spoiler]Scena gdy Spartakus odbijając się od tarczy wyskakuje na 10 metrów do góry prosto na balkon pełen gości Batiatusa, rewelka :-) Co mi nie pasowało to fakt że będącym w łańcuchach i bez broni gladiatorom udało się pokonać sporą grupkę uzbrojonych strażników. No i szkoda Batiatusa oczywiście, jego zdolność do manipulowania otaczającymi go osobami czyniła z niego chyba najbardziej interesującą postać tego serialu.
[quote="domin8"]Zgadzam się z poprzednikami, za dużo ludzi załatwili... Szkoda Batiatusa a przede wszystkim Xeny... znaczy jego żony... Mogliby uciec a potem pomagać w pościgu czy cuś...[/quote] Ich śmierć była tutaj jakby naturalną konsekwencją bałaganu jak nastąpił w wyniku buntu gladiatorów, ucieczka sprawiłaby że przestaliby spełniać jakąkolwiek rolę w serialu, nie miałaby więc sensu jeśli chodzi o rozwój fabuły [/spoiler]