[mini] Neverwhere / Nigdziebądz

Przekonaj się, że to wcale nie nudy!
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

W.BRYTANIA [mini] Neverwhere / Nigdziebądz

Post autor: asd »

O serialu - click.
Jest to mini serial na podstawie książki Neila Gaimana.
Nie oglądałem ponieważ odepchnął mnie widoczny upływ czasu (serial nakręcono w 1996 roku).
Dlatego nic o nim powiedzieć nie mogę.

PS:Linki dostępne w dziale Up&Down
Ostatnio zmieniony 04 marca 2010, 20:53 przez asd, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Re: Neverwhere / Nigdziebądz

Post autor: saper202 »

xvidasd pisze: Jest to mini serial na podstawie książki Neila Gaimana.
Ekhem poprawka :-p

Ksiązka jest na podstawie tegoż właśnie mini serialu :)
Czytałem za młodu, była super, aż z ciekawości zobaczę pierwowzór :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

:scratch: faktycznie i nie często się to zdarza, żeby napisano książkę na podstawie serialu...
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

no niestety .. ja także nie dałem rady przeskoczyć tego upływu czasu. Serial ma dziwne filtry, taki teatr telewizji
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Eee, możliwe, że coś mi umknęło, ale... Filtry, powiadasz... Właśnie zobaczyłem, co i jak, bo chciałem sobie pooglądać (książka jest świetna), no i faktycznie, kiepsko... Wszystko w dziwnych barwach, z naciskiem na fiolet. Ale jak pogapiłem się w necie, to nie bardzo da się to zestawić - youtube, zdjęcia, no cokolwiek - wskazuje, że serial ma normalną kolorystykę, bez żadnych "filtrów". Na dodatek, mnóstwo ludzi się nim zachwyca, więc wnoszę, że data powstania nie ma tu za wiele do rzeczy (ekhm, rok 1996 to nie jest jakaś zamierzchła przeszłość - wtedy powstały takie filmy, jak: "Fargo", "Trainspotting", "Od zmierzchu do świtu" i - skoro jest mowa o "efektach" - "Independence Day" Emmericha...). Dodam: sprawdziłem, inne pliki - w sensie seriale - mają normalną kolorystykę, tylko tu jest coś nie tak.

To w sumie może być istotne, bo - co byłoby nieuczciwe - zmieniłoby odbiór serialu, gdyż - fakt - w tej wersji oglądanie go wymaga sporej cierpliwości :(
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Nie dodawałem żadnych filtrów i jest to jedyna dostępna wersja w necie :smt102
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Kurczę, ciekawe, co z tym jest, bo serial wydaje się interesujący (fakt, przy pewnej sztuczności nie wynikającej z tej dziwnej kolorystyki - ta "teatralność" jest zresztą dość charakterystyczna dla niektórych produkcji brytyjskich), ale - Broń Boże nie z Twojej winy - trochę nieooglądalny :(
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: seymour »

Przemogłem się i obejrzałem (możliwe, że jako jedyny na forum). Wizualnie faktycznie odrzuca (96 rok i "kwadratowy ekran"). Ale po jakimś czasie można się do tego przyzwyczaić. Co do wspomnianego fioletu - taką kolorystykę maja tylko sceny w podziemiach, tak więc wszystko chyba jest jak być powinno.

Jeśli chodzi o fabułę, to mamy z jednej strony Richarda, który poznaje - zupełnie dla niego nowy - Dolny Londyn. Z drugiej: Door (z Dolnego Londynu), która próbuje wyjaśnić wątek jej rodziny. Tak więc fabularnie nic oryginalnego.

W tym serialu podobała mi się jego konwencja, jest tam też sporo zabawnych momentów. No i sama historia, mimo iż niezbyt skomplikowana, po chwili oglądania wciąga widza.

Podsumowując: serial nie jest zły, ale jestem dość daleki od zachwytu nad nim. Może kiedyś większe wrażenie robiła koncepcja serialu (Górny/Dolny Londyn), teraz jest to co najwyżej ciekawe.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Re: [mini] Neverwhere / Nigdziebądz

Post autor: kontrast »

Jestem urzeczony tym serialem! A mówi to osoba, która raczej za fantasy nie przepada.

Obejrzałem całość w dwa dni, a nawet nie, bo zacząłem w nocy i skończyłem w nocy. Kolory są jak najbardziej okej (jeśli chcecie mogę podrzucić screen z mojej wersji, w wyższej jakości). Ta teatralność, sceneria, kostiumy, kolorystyka, aktorstwo i rzeczy oczywiste jak scenariusz tworzą tutaj świetny klimat. Przychodzi mi też na myśl słowo przeuroczy - tak, czuję nostalgię, dzieciństwo, seriale typu Czarna Żmija. Serial wcale się nie zestarzał w moim odczuciu, a o to dosyć trudno w świecie serialowym, kiedy oglądając serial z 2004 (sic!) roku czuję jego wiek. Szkoda, że dzisiaj się tak już nie kręci.

Biadolicie tutaj a to o nietopowych kolorkach, a to o ujęciach odbiegających od Transformerów, teatralności (której w sumie tu nie ma, bo to po prostu styl starszych brytyjskich seriali), a nie spojrzycie nawet na niezwykle klimatyczną muzykę Briana Eno (mam w oczach Silent Hill I i jego klimat, który jakoś nie może mnie opuścić, choć o wszystkim innym zapominam od razu), scenerię Londyńskiego metro, fabularnej wolności, ogólnej brawury, oldschoolowego, nostalgicznego, fantastycznego, a jednocześnie w jakiś sposób magicznego klimatu.

Od chwili kiedy zobaczyłem przejmujący koniec serial coraz bardziej mi się podoba. Nie nazwał bym może tego arcydziełem, choć ja nie jestem z tych, którzy tak nazywają wesołe fantastyczne popierdułki ;)

Podsumowując warto obejrzeć, 6 odcinków po 30 minut. Uwaga tylko na angielskie napisy, które mi zepsuły oglądanie 5 odcinka (problem występuje też z 6). Polskie są w porządku, ale to tylko substytut (raczej większy niż przy przeciętnym serialu ze względu na pewną liryczność serialu) oglądania w oryginale.

Mam teraz ochotę przeczytać książkę opartą (choć z tego co wiem różną od niego) na tym serialu.
Może znacie jakieś podobne "klimatycznie" filmy czy seriale?
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Ciekawy komentarz, nie znam tego serialiku, ale chyba go warto wyciagnac z lamusa...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Nie oglądnąłem ze względu na zniechęcającą wizualizację.
To tak jak z potrawami - mają nie tylko smakować ale i wyglądać!
Nie będę jadł kupy, choćby pod niebiosa była wychwalana za swój smak - sorry.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Obejrzałem wreszcie. I muszę powiedzieć, że serialik jest naprawdę fajny.
Co prawda przyznaję - trzeba wziąć poprawkę na lata 90-te i przyjąć jego teatralną konwencję oraz te odrealnione kolorki.
Podszedłem do Neverwhere bez uprzedzeń (nie znam też jeszcze książki - póki co) i jak najbardziej podzielam zdanie destirisera, że Neverwhere ma swoją magię i klimat. Muzyka też na mnie zrobiła wrażenie. A dodam jeszcze postaci - oglądamy naprawdę fajne grono indywiduów - oczywiście z Panem. Croupem i Panem Vandemaarem na czele.
Kto szuka nieortodoksyjnych seriali z fantastycznym rysem - naprawdę niech chociaż spróbuje go obejrzeć. To raptem 6 odcinków po 30 minut.
Może was też wciągnie.
domki morzem balfala
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: domki morzem balfala »

Książka - rzeczywiście rewelacyjna. Natomiast serial z 1996 nie przypadł mi do gustu. Podobno Francis Lawrence przymierza się do nakręcenia serialu. Widziałam zwiastun - myślę, że może być ciekawie :)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ