Co to jest SPOILER?

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Brita_
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: Brita_ »

Bostonq pisze:Rozmawiać zawsze można, w końcu dział od tego ;)

Mi czytanie oznacznikowanego tekstu nie przeszkadza. Mi chodzi o to, by stosować się do tego sumiennie (zdjęcie z zakończenia odcinka), jednocześnie nie popadając w przesadę (Wilson). I może po prostu założyć, że przed obejrzeniem odcinka nie trzeba od razu wchodzić i sprawdzać, co i jak, bo można czasem niechcący się na coś natknąć.
oczywiscie zgadzam sie z toba i rozmowa jest jak najbardziej potrzebna (moze bez zlosliwosci i ironii ale niektorzy nie umieja chyba inaczej).
Oczywiste jest tez ze nie nalezy przesadzac dlatego w temacie housa grzecznie poprosilam o stosowanie spoilera przy takich informacjach bo w innym przypadku polecialoby ostrzezenie ;)
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Według mnie NIE JEST SPOLIEREM jeżeli ktoś opisuję stronę techniczną serialu (odcinka), czyli np.:

Kod: Zaznacz cały

Scenariusz był dobry, poziom aktorski na dobrym poziomie, efekty... etc etc...
Tak samo jeżeli ktoś wypowiada swoje zdanie, nie uchylając żadnego rąbka fabuły, chyba że jest tak nieistotny, że nikt kto nie oglądał nie powiąże tego z głównym wątkiem:

Kod: Zaznacz cały

Odcinek był bardzo bobry, lepszy od poprzednich. Bardzo podobała mi się postać ... Rozczarowała mnie tylko trochę końcówka. etc
Ale jeżeli ktoś już będzie za bardzo polemizował nad fabułą, to dla jednych, niekoniecznie dla wszystkich, MOŻE SIĘ TO WYDAĆ SPOILEREM.

I nie zgadzam się, że poprzez nadmierne używanie znacznika spoiler temat umrze. Przecież każdy kto obejrzał załóżmy 2 z 5 sezonów może napisać swoje odczucia po dwóch albo zadać pytanie co do fabuły w następnych jeżeli chce. To raczej przez nieużywanie, bo nikt nie będzie chciał wchodzić do tematów, żeby przez przypadek nie natknąć się na spoiler. Ja tak mam na przykład z tematem do Battlestar Galactica, którego obejrzałem tylko 1,5 sezonu, ale już wiem kto jest ceilonem tak jakbym był po 3 :( . Od tamtej pory nie zaglądam do tego tematu.
Przecież zawsze można wrócić do tematu po obejrzeniu i przeczytać uwagi innych, przecież są daty napisania postów.

To było moje zdanie :)
pozdrawiam
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
M.
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: M. »

Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

To mi przypomina fajną scenę na forum, gdy ktoś się oburzył na spoiler w temacie o serialu "Rzym". Otóż przyczyną oburzenia było to, że ktoś napisał, że Cezar zginie z ręki Brutusa ;) To tak jak z tym Titanikiem :) No chyba że byłby to historie alternatywne :)
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Bostonq pisze:To mi przypomina fajną scenę na forum, gdy ktoś się oburzył na spoiler w temacie o serialu "Rzym". Otóż przyczyną oburzenia było to, że ktoś napisał, że Cezar zginie z ręki Brutusa ;)
W Empire zabija go prawie cały senat :D
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Osobny temat?
Może najlepiej wogóle zrobic dwa fora o takich samych podkategoriach i w jednym bedziemy spoilowac a w drugim wszystkie posty będą w stylu:

"dziękuję", "super odcinek", "taki sobie" i "beznadziejny"? :tongue:

Wg. mnie pomysł chybiony. Ostatnio sam uważam nawet, że zbyt czesto używacie tagów spoiler ukrywając wszystko.
Ale to tylko moje zdanie.
Tagi są od tego, żeby je używac - kazdy nowy użytkownik otrzymuje PW (automatycznie) gdzie jest informacja o spoilowaniu.
Jeśli sam przesadziłem ostatnio z Terminatorem to przepraszam - możemy ukrywac wszystko - to już kwestia ustalenia.

Jeśli faktycznie spoilery tak przeszkadzają to:

Możemy zacząc bezwzględnie karac warnami (bez dyskusji i polemizowania czy to był spoiler czy nie).

Osobiscie mnie to nie przeszkadza i nie psuje oglądalnosci -nie spotkałem się jeszcze z takim bezczelnym (nie oznaczonym) spoilerem w stylu: "on w ostatnim odcinku umiera" etc.
Obrazek When Dreams Come True...
Brita_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Brita_ »

Ja sie spotkalam w temacie o supernaturalu gdzie ktos napisal ze
Spoiler:
w dodatku byl to ostatni odcinek sezonu i delikatnie mowiac puscily mi nerwy :D
Dlatego teraz uwazam, ze lepiej ukrywac spoilery bo nie problem jest sobie kliknac w celu przeczytania, niz zeby ktos zepsul zabawe tak jak z Supernaturalem
tgRIDDICKtg
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tgRIDDICKtg »

i teraz ty mi tu zaspoilerowalas :D ja tu sciagam supernatural a tu taki spoiler :D i sama nie oznaczylas
M.
Wskaż do odpowiedzi

To się nazywa wpadka :smt082
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Oj, to się odbiło tak dużym echem na forum (sam się załapałem na tego spoilera, na dodatek wiem, co będzie dalej, taka jest przyjemność bycia moderatorem i czytania większości tematów :) ), że myślałem, że każdy wie. Na wszelki wypadek zmienimy to na znacznik :)
M.
Wskaż do odpowiedzi

Kurde, ale rozbawiło mnie to cholernie, bo na 4 strony o tym mowa :D
No, teraz już nikt sobie nie 'spsuje' oglądania po zmianie :)

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ