zajefajny? BIS poprosze :D

Historyczne posty.
wujekjoe
youtube Warszawa

zajefajny? BIS poprosze :D

Post autor: wujekjoe »

dyskusja na temat slowa zaje*isty:)

nasz wspanialy uczony Jan Miodek jakis czas temu dal nam do zrozumienia, iz to slowo wcale nie jest wulgaryzmem. mimi ze w jego czesci znajduje sie wulgaryzm, nie jest on wcale istotny:). rowniez w slownikach poprawnej polszczyzny nie jest ono traktowane jak przeklenstwo.

proponuje zrobic mala ankiete, w zaleznosci jak wybierze lud, zadecyduje czy bede slowa urzywal czy tez nie :D

badzmy demokratyczni :P
Bostonq

Post autor: Bostonq »

Ech, najzabawniejsze jest to, że nikt poza @wujkiem tego słowa na forum nie używa. Gdybym wiedział, że tak Go to poruszy, w ogóle bym sprawy nie podniósł, bo więcej zamieszania niż pożytku z tego. Od siebie dodam to, co napisałem wujkowi:

"Już mniejsza o to, czy to jest przekleństwo, czy też nie. Mimo "dopuszczenia" tego słowa do obiegu, nadal pozostaje słowem, którego rdzeniem jest "jebać", a więc wulgaryzm. Na dodatek - etymologicznie - "zajebisty" to określenie pejoratywne, czyli o nacechowaniu negatywnym. Od czasu pajaca z czerwonymi włosami, który ze sceny wykrzykiwał do publiczności "jesteście zajebiści" mam alergię na te sformułowanie. Jest tyle innych: znakomity, rewelacyjny, doskonały, przykuwający uwagę, zaskakujący, wyborny, smakowity, itp., więc sądzę, że naprawdę można nie posługiwać się tym określeniem."

Właśnie. Słowo, o którym tutaj mowa, jest jednym z objawów zubożenia języka. Jedno słowo zastąpiło kilka innych, bogatszych w odcienie, ciekawszych dźwiękowo. Oczywiście, jest to naturalna tendencja do ekonomizacji języka, ale jest mi po prostu smutno, że przynajmniej w formie pisanej nie można się obyć bez tego słowa. Co innego soczysty wulgaryzm w dyskusji - jak najbardziej. Na wszystko jest miejsce i czas.

Dalej - rzecz oczywista: słowa się zmieniają. Zmienia się ich znaczenie, nacechowanie. Kobieta w średniowieczu (od kob - chlew) była określeniem pejoratywnym, należało mówić "białogłowa". Teraz kobieta to słowo o nacechowaniu zupełnie neutralnym.

Ciekawi mnie tylko jedno: czy jeśli pójdziemy dalej w tym łagodzeniu wulgaryzmów, pojawi się następny idol tłumów i zacznie krzyczeć - "jesteście chujowi", to również będzie fajnie? Bo zajebisty znaczy teraz wszystko - zajebista laska, zajebisty film, zajebista zajebistość. A czemu nie chujowość - też ładnie brzmi :)

No to tyle ode mnie - przed językiem nie ma ucieczki, ale ja nie widzę powodów, by nie postarać się o wzbogacenie własnego języka i może ograniczyć używanie słów modnych. No ale jak kto chce.
haker_dream

Post autor: haker_dream »

Krótko i na temat TAK!
Awatar użytkownika
fluid
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

poki ja tu jestem moderatorem to zadnych przeklenstw nie bedzie

EOT

jeszcze zapomnialem dopisac