Ostra (polska) prawniczka w serialu?

Tutaj możesz zamieścić krótkie informacje i ciekawostki, dotyczące seriali telewizyjnych.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Ostra (polska) prawniczka w serialu?

Post autor: joana »

Będzie nowy, polski serial prawniczo, sądowo kryminalny oparty na serii książek autorstwa Remigiusza Mroza - Kasacja, Zaginięcie, Rewizja i Immunitet.
Bohaterką serii jest Joanna Chyłka - prawniczka pracująca w znanej warszawskiej kancelarii prawniczej.
Jest gwiazdą tej kancelarii, a to dzięki swojemu bezwzględnemu dążeniu do wygranej na sali sądowej.
Zastosuje wszystkie chwyty prawne by osiągnąć sukces. Chyłka jest energiczna, ma ostry język, lubi szybkie samochody, jest mięsożerna, pali mnóstwo papierosów (ale chce przestać), kocha heavy metal i ma aplikanta Kordiana Oryńskiego , który jest jakby jej przeciwieństwem - nieco ciapowaty, jeszcze nieociosany przez korporację amator jazdy tramwajem, dań rybnychi hip-hopu, posiadacz nadanego mu przez Chyłkę pseudo - Zordon.
Świetne dialogi, wartka akcja, terminologia prawnicza podana w sposób przystępny, nie powodujący znużenia paragrafami
i wreszcie momenty zaskoczenia jakie serwuje autor sprawiają, że książki są bardzo fajną rozrywką.
Jeśli tylko twórcy serialu będą potrafili wyeksponować te zalety, jakimi cechuje się literacki pierwowzór i jeśli w rolach głównych bohaterów obsadzą aktorów, którzy dopasują się charakterologicznie i ekspresyjnie do tych z kart książek - serial może być całkiem niezły.
Nie wiadomo kiedy serial powstanie, info trzeba wpatrywać na stronie autora książek
Póki co, zachęcam do lektury.
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Re: Ostra (polska) prawniczka w serialu?

Post autor: sindar »

Ostre prawniczki joannie pasują ;)
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Good Wife

Post autor: Norvik »

Też bym chętnie obejrzał, chociaż książki z Chyłką i Oryńskim odpuściłem po drugim tomie.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Ojej ale tego się już czytać nie dało...
Chyłka kreowana jest na bezwzględną prawniczkę z dużej korpo a niestety w rzeczywistości wychodzi z niej amatorszczyzna a sprawy kryminalne, które rozwiązuje są po prostu głupie...
Oczywiście przeczytałem tylko jedną książkę więc nie wiem czy we wszystkich są takie absurdy ale jak tak, to nie wróżę serialowi wielkiej przyszłości.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

No i wskoczyła Chyłka na pleyera.
Oglądał ktoś?
Ja po trzech odcinkach jestem sceptyczny. Niby nie jest źle ale Cielecka nie pasuje do roli bezwzględnej prawniczki. Jest nieprzekonująca. No i jak to polskich serialach: trochę dziur w scenariuszu, troche niedopracowanych kwestii, trochę wćiskania bzdur.
Awatar użytkownika
Macmax40
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Rodzina Soprano

Post autor: Macmax40 »

Nie cierpię Cieleckiej, i choćby z tego powodu raczej tego nie obejrzę, poza tym strasznie się rozczarowałem książkami Bondy, nie wiem czy Mróz nie jest równie przereklamowany...
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Co do książek to też nie mój typ litereatury.
Więc nie mam porównania. ALe może to i lepiej.
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: The Shield

Post autor: delta1908 »

Książki Mroza to takie "czytadełka" dla umilenia sobie czasu np. na plaży. Plus jest taki, że czyta się szybko, ale po dwóch dniach od skończenia człowiek nie pamięta, o czym były ;) Mimo to jestem fanem takiej literatury. Lubię się czasami "odmóżdżyć" podczas czytania.
Ten serial jest taki sam. Obejrzałem całość kilka dni temu i ledwo pamiętam, o czym był. Ale czas spędziłem miło. Niewielkim minusem są Cielecka i Warnke (bardzo lubię i cenię tę aktorkę), które momentami wypadały słabo.
Atutem jest obsada, która generalnie na plus. Sporo znanych twarzy, ale bez Adamczyka i Karolaka ;)
Serial oceniem pozytywnie, a dziury w scenariuszu i wszelkiej maści głupoty przestały mi przeszkadzać odkąd obejrzałem 24 z Kieferem ;)
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Dalem rade :] Ale mam ostatnio jakąś opcję na pl seriale.
Cielecka w roli bezwzględnej sucz nie pasuje. Jak łagodnieje to jest ok.
Jak to w pl serialach czasami razi i gryzie drętwe aktorstwo obok dobrych ról.
No i ten zawód co do historii. Spodziewam się jakiejś wielkiej zagadki kryminalnej a tu ot zwykła sprawa.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

Obejrzałem, na tyle dobre, że praktycznie na raz weszło :) Co do historii, hmm, mamy tak a nie inaczej skonstruowany wymiar sprawiedliwości i nie ma co liczyć na jakieś sensacje na ekranie, więc to w serialu nie są ani interesujące ani mocne sceny. Zagadka kryminalna całkiem niezła, rzecz jasna naciągana na potrzeby scenariusza (ci co mają zeznawać - zeznają, prokurator jak trzeba, to reaguje - słowem wszyscy dobrzy). Pomijając te aspekty to chyba pierwszy raz obejrzałem coś ciekawego, z "papugą" w roli głównej (choć to taka próba przeniesienia amerykańskiego obrońcy w polskie realia).

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ