Nowy stary kanał BBC

Tutaj możesz zamieścić krótkie informacje i ciekawostki, dotyczące seriali telewizyjnych.
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Good Wife

Nowy stary kanał BBC

Post autor: Norvik »

obrazek

26 października obecny w Polsce kanał BBC HD zostanie przemianowany na BBC First, obecny już w wielu krajach na świecie. Dla nas, jako miłośników seriali, istotne jest to, że w całości zostanie poświęcony serialom spod szyldu BBC. Dotychczasowa zawartość programowa to powtórki powtórek, co wydaje się o tyle dziwne, że BBC słynie ze świetnych seriali i produkuje ich dużo. W nowej odsłonie stacji zobaczymy min. "Broken", najnowszego „Doktora Who” z Jodie Whittaker, "Unforgotten", "Paula", "Kettering Incident", "In Plan Sight" oraz nowe sezony "Śmierć pod palmami", "Ojciec Brown" czy "Durrelowie". Ważne jest to, że stacja będzie miała pierwszeństwo w prezentowaniu nowych seriali zanim zostaną one sprzedane innym nadawcom.
Seriale będą emitowane w wersji oryginalnej, z lektorem, z napisami polskimi lub angielskimi - do wyboru. Szykuje się naprawdę dobry kanał. Oby tylko zawartość była odświeżana częściej niż raz do roku jak obecnie.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Re: Nowy stary kanał BBC

Post autor: sindar »

Jest parę znajomych tytułów.
Jak "dobrze" pójdzie i BBC spełni obietnice, seriale BBC też pójdą w literkową odstawkę. :D
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Przystanek Alaska

Post autor: kapryk »

sindar pisze: Jak "dobrze" pójdzie i BBC spełni obietnice, seriale BBC też pójdą w literkową odstawkę. :D
Telewizor mam, ale oprócz sportu telewizji nie oglądam, ostatnio "Makłowicza w podroży", jeszcze na TVP, kiedy to było.
Pozostaje nagrywanie na Horizona, ale tam jest tylko 500GB, jeden serial, cztery sezony po 20 odcinków i dysk w 80% wypełniony, a zrzucić na PC się nie da bo szyfrowany. :(
Jeśli pojawiające się w sieci wersje z lektorem sprawią, że ucierpią na tym napisy to będzie bardzo słabo. Ostatnio oglądałem na próbę jeden odcinek "Hinterland" z lektorem, w momencie wypowiadanej kwestii przez lektora, głosy aktorów, a także cały dźwięk w serialu wchodził w tryb "echo", kiedy kończył wracał do normy. W sytuacjach gdy kilka osób rozmawia ze sobą wygląda to tak jakby ktoś wziął pilota i bawił się korektorem graficznym dźwięku, przełączał co 5 sekund, echo, normal, echo, normal, w momencie gdy ty akurat oglądasz serial. Po pięciu minutach człowieka krew zalewa, nie wiem jak ludzie mogą to oglądać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam

Kapryk weź trzy głębokie oddechy i przeczytaj koniec tego co napisałem. Nikt nie zamienia napisów na lektora.
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam

@Norvik nie zrozumiałeś mnie.
Wiem, że będą emitowane w TV z lektorem lub napisami, do wyboru. Nie chodziło mi o telewizję.
Odniosłem się do tego co napisał @Sindar, "seriale BBC też pójdą w literkową odstawkę."
Napisałem "Jeśli pojawiające się w sieci wersje z lektorem sprawią, że ucierpią na tym napisy to będzie bardzo słabo."
Chodziło mi o to jaki tym jaki to będzie miało wpływ na tłumaczenie tych seriali przez tłumaczy, bo jeśli dany serial pojawi się w sieci z lektorem, to nie wiem czy komuś będzie się chciało robić do niego napisy. W przypadku Netflixa można te napisy wyciągnąć, a w BBC w grę wchodzą chyba jedynie hardsuby.
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam

@kapryk, nie gniewaj się, ale nadal nie rozumiem o czym piszesz. Sindar dał jedynie sygnał, że nie będzie musiał tłumaczyć seriali BBC, bo ktoś go wyręczy.
"Chodziło mi o to jaki tym jaki to będzie miało wpływ na tłumaczenie tych seriali przez tłumaczy, bo jeśli dany serial pojawi się w sieci z lektorem, to nie wiem czy komuś będzie się chciało robić do niego napisy" - ale przecież wersja z subami też będzie - i polskimi i angielskimi i bez subów. Co tylko chcesz, wiec skąd te obawy ?
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Norvik pisze: "Chodziło mi o to jaki tym jaki to będzie miało wpływ na tłumaczenie tych seriali przez tłumaczy, bo jeśli dany serial pojawi się w sieci z lektorem, to nie wiem czy komuś będzie się chciało robić do niego napisy" - ale przecież wersja z subami też będzie - i polskimi i angielskimi i bez subów. Co tylko chcesz, wiec skąd te obawy ?
Podejrzewam, że chodzi mu o to, że nie każdy korzysta z telewizji. Jak na przykład nie będę oglądał BBC First, a jak chce jakiś serial obejrzeć to będę skazany na to, żeby pobierać wersję z lektorem, bo jak jest lektor to nikłe są szanse, że ktoś się weźmie za tłumaczenie.
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam

Ok. Teraz zajarzyłem :)
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam

@Lubec dokładnie streścił sens moich wypowiedzi. :)

Jeśli chcesz obejrzeć serial w tradycyjnej telewizji, w tym przypadku BBC, to musisz się dostosować do planu emisji i zasiąść o konkretnej godzinie przed telewizorem, w moim przypadku ten model oglądania sprawdzał się jakieś 15 lat temu. :)
UPC nie ma swoje biblioteki seriali tak jak to ma miejsce w Netflixie, jest co prawda opcja "na żądanie" za dodatkową opłatą, ale z tego co się orientuję BBC niestety jej nie ma. Podsumowując, jeśli nie oglądasz w TV, to jesteś skazany na to co pojawi się w sieci, a tutaj niestety pierwszeństwo mają wersje z lektorem.
Lubec pisze: a jak chce jakiś serial obejrzeć to będę skazany na to, żeby pobierać wersję z lektorem, bo jak jest lektor to nikłe są szanse, że ktoś się weźmie za tłumaczenie.
Wybierze inny, do którego nie ma polskiej wersji językowej i trudno będzie mieć o to pretensje, a takich seriali jest zawsze pod dostatkiem.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ