Beksińscy w filmie

Tutaj możesz zamieścić krótkie informacje i ciekawostki, dotyczące seriali telewizyjnych.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Beksińscy w filmie

Post autor: sindar »

obrazek

Znamy odtwórców ról Zdzisława i Tomasza Beksińskich w filmie Ostatnia Rodzina w reżyserii Jana P. Matuszyńskiego.
Zdzisława zagra Andrzej Seweryn a Tomasza - Dawid Ogrodnik. Jak dla mnie wybór świetny.
News może nie jest serialowy, ale dla mnie dość ważny, gdyż na twórczości/aktywności obu Panów B praktycznie się wychowałem.
Więcej informacji na temat filmu znajdziecie na stronie gazeta.pl w tym miejscu: http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,1144 ... Czolka3Img
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Re: Beksińscy w filmie

Post autor: kain_b »

To jest bardzo dobre info. Tyle lat starań i w końcu ruszyło. Był jeszcze jeden scenariusz o Beksińskich do realizacji i był problem, któremu przyznać pieniądze na produkcję.
Andrzej Seweryn był brany do roli Zdzisława od samego początku.

Zdjęcia rozpoczną się w lipcu.
Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
hasło/pass:bolczeslaw
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Re: Nowe filmy, których możemy się spodziewać.

Ostatnia Rodzina... film o pamiętnej rodzinie Beksińskich.
Bałem się tego projektu, w końcu się wychowałem na Panach B., ale jestem pozytywnie zaskoczony trailerem...
Szykuje się dobry i ważny (dla mnie) film.
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Nie ma co się bać. Scenarzysta (fan Beksińskich), siedział przy tym scenariuszu sporo lat. Wiem ile przy nim spędził czasu oraz jak bardzo wniknął w historię. Z drugiej strony, trochę czasu zabrało Robertowi walka o sfinansowanie projektu. Nawet pojawił się konkurencyjny scenariusz.
A pochwalę się tym, co mi. Robert to mój starszy brat, dlatego wiem dużo o jego projektach :)
Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Oo... super.
Przekaż pozdrowienia i podziękowania od innego fana Panów B. za to, że się podjął tego niełatwego zadania. :)
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Dzięki, przekaże!!
PZDR
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Przystanek Alaska

Post autor: kapryk »

" "Niezwykły film", "najlepszy punkt programu" - to słowa powtarzane wśród krytyków filmowych, którzy zobaczyli debiut fabularny Jana P. Matuszyńskiego "Ostatnia rodzina". Światowa premiera filmu miała miejsce w miniony piątek podczas Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Locarno. Wiele wskazuje na to, że historia rodziny Beksińskich może reprezentować Polskę w oscarowym wyścigu. "

http://www.tvn24.pl/festiwale-2016-kryt ... 369,s.html

Wygląda na to, że film się udał.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

i już pierwsza dystrybucja się znalazła. film ląduje w kinach Szwedzkich.
teraz tylko czekać trzeba na wyniki festiwalowe.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Super, czekam z niecierpliwością, by go obejrzeć.
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Polska premiera na Festiwalu w Gdyni, tak wiec coraz bliżej :)
Awatar użytkownika
Nazgul
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
maniak serialowy
maniak serialowy
Ulubiony Serial: Grey's Anatomy
Grupa: Project Haven

Post autor: Nazgul »

W przyszłą środę w Krakowie mam pokaz przedpremierowy, ale późno, bo o 21 :( Nic, pójdę w dogodniejszej dla mnie godzinie, bo że _muszę_ na to pójść do kina, to jest to pewne.
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.

It might all be gone tomorrow.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Trochę to trwało, ale wreszcie obejrzałem Ostatnią Rodzinę.
Naprawdę bardzo dobry, poruszający film - aczkolwiek z jednym dużym "ale".
Bardzo mnie męczyła przerysowana rola Dawida Ogrodnika w roli Tomka Beksińskiego.
Na pewno Tomek nie był łatwym człowiekiem, jego odejście na pewno o tym też świadczy, ale momentami trudno mi było patrzeć na to, co działo się na ekranie, aż w oczy biła nienaturalna gra aktora.
Zresztą sami popatrzcie na to porównanie autentycznego wywiadu z Tomkiem z jej wykonaniem przez Ogrodnika:

Rozumiecie, o co mi chodzi?

Szczęściem dla równowagi rola Andrzeja Seweryna w roli Zdzisława wręcz oskarowa.
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Przystanek Alaska

Post autor: kapryk »

Film bardzo dobry, ja też oglądałem ten wywiad, zaraz po filmie, chociaż bardziej interesowały mnie wywiady z ojcem, na youtube na szczęście jest tego sporo. Jeśli chodzi o rolę Ogrodnika, on wyraźnie próbował dodać coś ekstra od siebie, stad ten nienaturalny głos.
Chociaż akurat na przykładzie tego fragmentu widać pewne podobieństwa.

Bardzo krytyczne były osoby z otoczenia Tomasza.

"Być może jest to film wybitny, ja prywatnie tak nie uważam. Mnie chodzi tylko o krzywdę, jaką wyrządzono Tomkowi, przedstawiając go w takim świetle - mówił o filmie "Ostatnia rodzina" dziennikarz muzyczny, Wiesław Weiss."
"Rysunek psychologiczny tej postaci jest całkowicie fałszywy. Tomek w tym filmie został pokazany — użyję mocnych słów — jako świr i półgłówek. Natomiast Tomek, jakiego ja znałem (…) na pewno nie był ani świrem ani półgłówkiem. Był uroczym, miłym, serdecznym, ciepłym, radosnym człowiekiem — przekonywał dziennikarz."

"Relacje między bohaterami filmu "Ostatnia rodzina" są totalnie patologiczne, zaburzone. To właściwie taka rodzina przygłupów. Nie ma tam żadnej prawdy o Beksińskich - mówi Aneta Awtoniuk, wieloletnia przyjaciółka Tomasza Beksińskiego. "
"Jeśli film „Ostatnia Rodzina” jest „oparty na prawdziwych wydarzeniach”, to „Smoleńsk” jest filmem dokumentalnym - Aneta Awtoniuk"

Dziennikarz Radiowej Trójki Piotr Stelmach: http://www.fpiec.pl/post/2016/10/07/nni ... ksinskiego

Przykład na to, że film nie zawsze potrafi wiernie oddać rzeczywistość.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Żaden film nie jest w stanie w pełni oddać życia. I wiadomo, że twórcy muszą się na czymś skupić.
Rola Tomasza była w filmie dość jednostronna, zabrakło tych lepszych chwil - a w końcu - pamiętajmy - oglądamy "wyciąg" z 25 lat, a w takim okresie każda dowolna rodzina miewa lepsze i gorsze momenty.
Tu wybrano te złe, zapewne najgorsze, na ekranie wypadło nieźle, poruszająco, ale w jednym aspekcie mocno irytująco...
A ten filmik z życia... tak widać pewne podobieństwo do roli Ogrodnika, ale jak w scenie wywiadu - Tomasz jest tu naturalny i pełen pasji opowiada o Czarownicach z Eastwick - właśnie taka pasja była odczuwalna w programach radiowych.
A Ogrodnik w filmie wypadał bardzo sztucznie, nienaturalnie, jedynie irytował.
Może ta pasja Tomasza jest materiałem na odrębny film, ale potrzeba do niego innego odtwórcy...

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ