Wiedźmin / Witcher, The [TVP S.A.]

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

POLSKA Wiedźmin / Witcher, The [TVP S.A.]

Post autor: asd »

obrazek#Witcher,The

[TVP S.A.]
[2002]
Produkcja: Polska,
Gatunek: Przygodowy,Fantasy
Reżyseria: Marek Brodzki, Scenariusz: Michal Szczerbic

Obsada:
Michal Zebrowski ... Geralt
Zbigniew Zamachowski ... Jaskier
Maciej Kozlowski ... Falwick

ObrazekObrazekObrazek
Serial na podstawie opowiadań i powieści Andrzeja Sapkowskiego. Opowiada o przygodach zmutowanego wojownika o imieniu Geralt (jego pseudonim to Wiedźmin), który pochodzi z Rivii. Jego przeznaczeniem jest obrona ludzi przed potworami, dlatego mężczyzna stara się realizować swoją misję nie stroniąc przy tym od walk.
Dotychczas unikałem wszystkiego związanego z Wiedźminem - nie oglądałem więc niczego ani nie grałem w tą grę. Skoro jednak zrobił się z tego towar eksportowy, znany prawie na całym świecie, to uznałem, że wstyd nie znać Wiedźmina.
Zaczynam więc od serialu - kto wie? Może mnie urzeknie?
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

POLSKA Re: Wiedźmin / Witcher, The [TVP S.A.]

Post autor: kain_b »

Asd ja bym zaczął od opowiadian na serial/film z tvp bym w ogóle sobie darował. szkoda czasu, nerwów i jeszcze raz nerwów.
Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
hasło/pass:bolczeslaw
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

Co wam się serial nie podoba? Budżetu trochę zabrakło ale na pewno nie była to taka tragedia jak wszędzie lamentują. Z drugiej strony na mojej prywatnej liście spieprzonych zakończeń ostatni tom Wieśka jest w 'Top 3'. Durne fiksum-dyrdum Sapkowskiego do mitu o Królu Arturze i odpały jakie ma Ciri całkowicie zepsuło mi naprawdę fajną sagę fantasy. Zresztą tak samo skopał swoją trylogię Husycką. On zdaje się nie powinien sam kończyć swoich książek tylko gdzieś w połowie oddawać je na dokończenie komuś innemu, może Komuda albo Piekara (chociaż Piekara sam zbytnio nie umie swojego cyklu o inkwizytorze sensownie zakończyć). Serial polecam obejrzeć po przeczytaniu opowiadań, nie nastawiać się na zbyt wiele (ale np taki Jaskier jest zagrany bezbłędnie).
BTW. Wiecie, że oprócz 'The Witcher' Wiedźmin jest znany także jako Hexer :] .
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Oglądnąłem pierwszy odcinek i to, co bardzo rzuca się w oczy to uboga sceneria. Wszystkie sceny kręcone są właściwie w dwóch miejscach - jedno to tuż koło wysokich skał a drugie to leśna dolinka - byle by tylko horyzontu nie pokazać. A przecież borów i lasów u nas (w Polsce) nie brakuje - wystarczyło pojechać trochę dalej od Warszawy. Nie ma więc mowy o plenerach czy rzutach kamer z wysoka. Wszystko kręcone jest z bliska co jest trochę irytujące.
Tak samo ubrania i stroje - wszystkie są czyściutkie jakby dopiero co je wyjęto z pralki i nie pomogło nawet pomazanie twarzy dzieci czarnym węglem - widać, że pod spodem są czyściutkie. Tak samo włosy czy paznokcie - wszystko sterylnie czyste.

To chyba brak doświadczenia - polskie seriale kręci się zazwyczaj w studiu, w maksymalnie dwóch lokalizacjach i zazwyczaj dotyczą tematyki metro-romansowo-obyczajowej gdzie przecież nie ma mowy o jakimkolwiek brudzie.

Co do scenariusza to jak na razie jest ok - zamierzam więc oglądać dalej.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Tia, też polecam zacząć od źródeł, czyli od opowiadań...
Na temat filmu/serialu nie będę się wypowiadał, bo naprawdę szkoda na to czasu...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Nie chcę tego czytać bo normalnie nie lubię świata fantasy. Wyjątkiem jest chyba tylko Gra o Tron.
Drugi odcinek Wiedźmina mocno mnie zawiódł. Po pierwsze o ile pamiętam to pierwszy kończył się, kiedy główny bohater miał około 12-ście lat.
Drugi odcinek zaczyna się jak gdyby nic tyle, że Geralt jest już duży... Nie zauważyłem żadnej informacji o czasie, który upłynął :shock:
Poza tym cały odcinek to jakiś jeden wielki wątek romansowo-miłosny czyli to co w polskich serialach jest na kopy.
A gdzie przygoda? Gdzie walka? Gdzie te potwory?
Jak będę chciał pooglądać o uczuciach to włączę TVN czy Polsat.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Od lat przymierzam się do książek i serialu ale jakoś się nie składa. Chyba nam nie podrodze z wiedzminem.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Książki, a zwłaszcza opowiadania szczerze polecam... serial odradzam.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ