Nowe seriale TVP - żołnierze wyklęci

Tutaj możesz zamieścić krótkie informacje i ciekawostki, dotyczące seriali telewizyjnych.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Nowe seriale TVP - żołnierze wyklęci

Post autor: sindar »

obrazek

Można się tego było spodziewać wraz z niedawną zmianą polityczną i zmianami we władzach TVP.
Telewizja Polska rozpoczęła pracę nad dwoma serialami opowiadającymi o losach tzw. "żołnierzy wyklętych".
TVP 1 ma zrealizować serial opowiadający o losach fikcyjnego oddziału żołnierzy walczącego z NKWD, a TVP 2 ma w planach adaptację książki „Legion” Elżbiety Cherezińskiej, opowiadającej o losach Brygady Świętokrzyskiej Narodowych Sił Zbrojnych.

Abstrahując od całej obecnej sytuacji politycznej, tak sobie myślę, że jeżeli seriale zahaczą też o sprawy także kontrowersyjne i będą miały w sobie jakieś elementy rozliczenia z naszą przeszłością, będę na tak. W końcu bezkrytyczne wrzucenie parę lat temu wszystkich grup zbrojnych z czasów końca II Wojny Światowej do jednego worka "żołnierzy wyklętych" jest mocnym uproszczeniem, niektóre z nich ocierały się mocno o bandytyzm i faszyzm.
Obawiam się jednak niestety, że oba te projekty mogą w ogóle pominąć ten aspekt i tym samym stać się czystymi propagandówkami.
xyz77
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Ulubiony Serial: Wallander

Re: Nowe seriale TVP - żołnierze wyklęci

Post autor: xyz77 »

Że zacytuje ci rezysera filmu "Historia Roja":) "Film jest bowiem dwubiegunowy w przekazie świata, nie martwię się w nim usterkami ubeków, którzy nie wiedzą czy mają kogos zabić czy nie zabić, nie pytam kto ma rację, PO PROSTU JĄ STWIERDZAM"...
mozna byc pewnym, ze ów seriale będą płytką fikcją z politycznego biurka, z nutką "M jak Miłość"... jeśli "Ida" nazywana jest antypolską i publiczny nadawca puszcza ją z napisami i komentarzem, co mamy mysleć, żebysmy przypadkiem nie zwiatpili, że to zło to sorry...
xyz77
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Ulubiony Serial: Wallander

Post autor: xyz77 »

oczywiście miało być "rozterkami ubeków" nie usterkami hehe
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

Ostatnio reaguję alergią na hasło 'żołnierze wyklęci'...
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
frych47
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec
Ulubiony Serial: Tjockare an Vatten

Post autor: frych47 »

Sirm pisze:Ostatnio reaguję alergią na hasło 'żołnierze wyklęci'...
Ale mogą być dobrym tematem do filmów i seriali.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

frych47 pisze:
Sirm pisze:Ostatnio reaguję alergią na hasło 'żołnierze wyklęci'...
Ale mogą być dobrym tematem do filmów i seriali.
Tak ale pod warunkiem, że nakręcili by to Amerykanie czy Brytyjczycy a nie nasi.

Niestety obawiam się, że będzie to produkcja pełna patriotyzmu i pustej frazeologii. Produkcja w której wyklęci zostaną pokazani tylko z tej szlachetnej strony. Już Kurski o to się postara.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
frych47
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec
Ulubiony Serial: Tjockare an Vatten

Post autor: frych47 »

Nie lubię filmów historycznych bo historią można manipulować wykorzystując ją do aktualnych potrzeb, każda partia może mieć inne zdanie o wcześniejszych wydarzeniach. Uważam, że historii nie powinno być w szkołach tak jak w wielu krajach wysoko rozwiniętych, kogo ten temat interesuje może wybrać sobie taki kierunek studiów. Świat idzie do przodu a nie żyje przeszłością, za dużo mamy świąt państwowych, pomników i ciągle zmieniających się nazw ulic, historia zawsze dzieli ludzi.
este
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: este »

Mnie wasze rozterki drodzy przedpiścy trochę irytują. Ile to filmów gloryfikujących naszą historię najnowszą nakręciliśmy? Nie mamy na koncie żadnych, a to żadnych hitów, które pokazywałyby światu naszą historię w świetle pozytywnym. Angole zwinęli nam enigmę, Czesi zawłaszczyli bitwę o Anglię. Z seriali jeden jedyny Czas Honoru to tak dużo, że boicie się kolejnych tego typu produkcji? Z drugiej strony mamy Pokłosie, Idę, to może teraz coś z innej beczki.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ