Windows 10 - czy warto? /Opinie

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.

Windows 10

Można wybrać tylko 1. opcję

Nie głosuj, zobacz wyniki, ale stracisz prawo do głosowania

Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

Windows 10 - czy warto? /Opinie

Post autor: asd »

Zainstalowałem na drugim laptopie windowsa 10 i jeszcze przed upływem 24h wróciłem do windows 8 dlaczego?
Po pierwsze dotychczas na windowsie 8 używam nakładki (Classic Shell) dzięki temu mam pasek z menu start. Po drugie mam tak skonfigurowanego windowsa 8, że pomija logowanie, ekran startowy i całe to metro (od razu przechodzi do pulpitu). Zablokowałem też wkurzający charms bar więc system wygląda jak "zwykła" siódemka.

Obrazek

Windows 10 na pierwszy rzut oka wygląda ok - mamy pasek z przyciskiem start, metro przeniesione i dostępne pod "startem" (można usunąć). Aktualizacja przebiegła automatycznie i gdyby nie fakt, że zniknął gdzieś moduł obsługi wifi było by pięknie (w połączeniach widniała tylko opcja VPN i Proxy).
System jednak wyraźnie zwolnił a użycie dysku wzrosło - wentylator prawie non stop chodził na wysokich obrotach.
Komputer uruchamiał się w czasie 2,5minuty co było niedopuszczalne.

Jeśli dodać do tego fakt, że Microsoft poprzez Windowsa 10 pobiera olbrzymie ilości danych o nas samych szpiegując gdzie się da i co się da oraz wyświetlając swoje reklamy w wyszukiwarce, to obraz całości nie jest już tak kolorowy.

Moim zdaniem na chwilę obecną nie ma sensu.
Jeśli ktoś chce najlepiej jeśli pobrać obraz windowsa 10 i zainstalować go na czystym komputerze - odradzam natomiast instalację w formie aktualizacji.
Tutaj można pobrać Windowsa 10:
https://www.microsoft.com/pl-pl/softwar ... /windows10
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Re: Windows 10 - czy warto? /Opinie

Post autor: Yugi_2142 »

Gdy pojawiły się pierwsze informacje o win 10 i "darmowym" apdejcie dla posiadaczy starszych systemów, zastanawiałem się nad migracją ale im więcej słyszałem o innowacjach nowego systemu tym mniej mi się to wszystko podobało. Po zastanowieniu stwierdziłem, że nie ma sensu naprawiać czegoś co działa dobrze i zostaję przy win 7.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Re: Windows 10 - czy warto? /Opinie

Post autor: sindar »

Zainstalowałem i na razie się waham, jeśli chodzi o opinię.
W każdym razie - obsługowo - po 8 i 8.1 (przeszedłem przez oba) 10 nie jest rewolucją.
Przyzwyczajam się do tego nowego przycisku "menu", choć szczerze mówiąc chyba już wolałbym to kafelkowe menu z W8 i W8.1, do którego zdążyłem się przyzwyczaić.
Ten przycisk menu jest łamańcem między starym "przyciskiem "start" znanym z XP i starszych wydań okienek i menu kafelkowym. Moim zdaniem to nie ma sensu, znowu trzeba się przestawiać (pewnie za jakiś czas znów się przedstawie), ale już lepiej MS dałby opcję wyboru typu menu klasyczne XP/pełnoekranowe menu kafelkowe.

Wkurzająca jest natomiast sprawa sterowników - należy na to uważać - W10 - sam je pobiera automatycznie.
Rozwaliło mi gesty smart Asusa na tuochpadzie i musiałem się naszukać po różnych forach, by to naprawić.
Jest też kłopot z kartą graficzną intela (HD 4000) i ze sterownikami - przy niestandardowych rozmiarach niektórych elementów - są kłopoty z rozdzielczością niektórych programów, czego nie było przy W8/W8.1. Liczę, że intel wypuści kolejną wersję sterownika, która to naprawi.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Windows 10 - Instalacja na czysto.

Post autor: asd »

W internecie mało opinii więc zabrałem się za testy.
Doszedłem do ciekawej konkluzji - "przejście" na Windows10 wiąże się z niezbyt stabilnym działaniem komputera - winda nie wiadomo po co tworzy dodatkową partycję (ze starymi danymi?) a dysk w trakcie pracy często mocno "mieli". Dodatkowo niepotrzebnie w10 stara się dopasować do starych ustawień.
Jednak jeśli zainstalujemy system Windows 10 niejako "na czysto" komputer działa zadziwiająco sprawnie i szybko.
Nic więc dziwnego, że ludzie nie są zadowoleni po "przejściu" jednak myślę, że z czasem coraz więcej osób zainstaluje go bez "przejścia" a wtedy system się sprawdzi i przyjmie.

Odpaliłem starego Netbooka Samsung N150 - słaby procesor a zainstalowany Windows7 strasznie zamulał (Intel Atom). Dodatkowo nie dało się ustawić rozdzielczości innej niż 1024x768. Dokonałem na nim "przejścia" (około 3h) - komputer praktycznie zamarł a dysk nie przestawał pracować. Rozdzielczość automatycznie ustawiła się na 800x600 - porażka.
Jednak po zainstalowaniu Windowsa 10 "na czysto" (około 1h) komputerek dostał niejako drugie życie - chodzi wyraźnie szybciej i rozdzielczość automatycznie wskoczyła na wyższą niż 1024x768 - jestem zadowolony bardziej niż kiedy miał W7!

Ale uwaga - instalacja "na czysto" uniemożliwia aktywację windowsa (wpisywanie kodu z nalepki nic nie da).
Jak sobie z tym poradzić? Napiszę bo może się komuś przyda jak to zrobić:

Instalacja "na czysto" (z aktywacją) Windowsa 10 krok po kroku:

1.Zarchiwizuj swoje dane najlepiej na zewnętrzny dysk.

2.Pobierz narzędzie Media Creation Tool i przy jego pomocy nagraj Windows 10 na pendrive (nie wpisuj żadnego kodu - po prostu pomiń).

Obrazek

3.Dokonaj "przejścia" na Windows 10 - odpal to samo narzędzie (uruchom jako Administrator - prawy przycisk myszy..) i zaktualizuj swój Windows7 lub 8.
Czas instalacji będzie długi (około 3h).

W trakcie "przechodzenia" dane dotyczące numeru seryjnego zostaną przypisane do Twojego komputera i zapisane na serwerze Microsoftu. Od teraz możesz formatować i instalować Windowsa10 z płyty/pendrivea i przy pierwszym podłączeniu z internetem, Windows10 dokona automatycznej aktywacji.

4.Uruchom komputer z pendrivea, na który wgrałeś Windowsa10 - usuń wszystkie partycje i stwórz nową, oraz zainstaluj ponownie Windowsa10. Instalacja powinna zamknąć się jednej godzinie a po podłączeniu do internetu Windows sam się zaktywuje.
Przy instalacji warto wybrać opcję instalacji niestandardowej (małe literki po lewej) i wyłączyć automatyczny przesył danych do Microsoftu (praktycznie wszystkie suwaki na off - warto zostawić tylko ten dotyczący ochrony przed wirusami).

Najlepsze jest to, że w ten sposób możesz zalegalizować nawet piracką wersję systemu, jeśli oczywiście takową posiadałeś.

Zmieniam więc zdanie - warto zainstalować Windowsa 10 ale pod warunkiem, że zrobimy to "na czysto"!
Obrazek When Dreams Come True...

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ