W internecie mało opinii więc zabrałem się za testy.
Doszedłem do ciekawej konkluzji - "przejście" na Windows10 wiąże się z niezbyt stabilnym działaniem komputera - winda nie wiadomo po co tworzy dodatkową partycję (ze starymi danymi?) a dysk w trakcie pracy często mocno "mieli". Dodatkowo niepotrzebnie w10 stara się dopasować do starych ustawień.
Jednak jeśli zainstalujemy system Windows 10 niejako "na czysto" komputer działa zadziwiająco sprawnie i szybko.
Nic więc dziwnego, że ludzie nie są zadowoleni po "przejściu" jednak myślę, że z czasem coraz więcej osób zainstaluje go bez "przejścia" a wtedy system się sprawdzi i przyjmie.
Odpaliłem starego Netbooka Samsung N150 - słaby procesor a zainstalowany Windows7 strasznie zamulał (Intel Atom). Dodatkowo nie dało się ustawić rozdzielczości innej niż 1024x768. Dokonałem na nim "przejścia" (około 3h) - komputer praktycznie zamarł a dysk nie przestawał pracować. Rozdzielczość automatycznie ustawiła się na 800x600 - porażka.
Jednak po zainstalowaniu Windowsa 10 "na czysto" (około 1h) komputerek dostał niejako drugie życie - chodzi wyraźnie szybciej i rozdzielczość automatycznie wskoczyła na wyższą niż 1024x768 - jestem zadowolony bardziej niż kiedy miał W7!
Ale uwaga - instalacja "na czysto" uniemożliwia aktywację windowsa (wpisywanie kodu z nalepki nic nie da).
Jak sobie z tym poradzić? Napiszę bo może się komuś przyda jak to zrobić:
Instalacja "na czysto" (z aktywacją) Windowsa 10 krok po kroku:
1.Zarchiwizuj swoje dane najlepiej na zewnętrzny dysk.
2.Pobierz narzędzie Media Creation Tool i przy jego pomocy nagraj Windows 10 na pendrive (nie wpisuj żadnego kodu - po prostu pomiń).
https://www.microsoft.com/pl-pl/softwar ... /windows10
3.Dokonaj "przejścia" na Windows 10 - odpal to samo narzędzie (uruchom jako Administrator - prawy przycisk myszy..) i zaktualizuj swój Windows7 lub 8.
https://www.microsoft.com/pl-pl/softwar ... /windows10
Czas instalacji będzie długi (około 3h).
W trakcie "przechodzenia" dane dotyczące numeru seryjnego zostaną przypisane do Twojego komputera i zapisane na serwerze Microsoftu. Od teraz możesz formatować i instalować Windowsa10 z płyty/pendrivea i przy pierwszym podłączeniu z internetem, Windows10 dokona automatycznej aktywacji.
4.Uruchom komputer z pendrivea, na który wgrałeś Windowsa10 - usuń wszystkie partycje i stwórz nową, oraz zainstaluj ponownie Windowsa10. Instalacja powinna zamknąć się jednej godzinie a po podłączeniu do internetu Windows sam się zaktywuje.
Przy instalacji warto wybrać opcję instalacji niestandardowej (małe literki po lewej) i wyłączyć automatyczny przesył danych do Microsoftu (praktycznie wszystkie suwaki na off - warto zostawić tylko ten dotyczący ochrony przed wirusami).
Najlepsze jest to, że w ten sposób możesz zalegalizować nawet piracką wersję systemu, jeśli oczywiście takową posiadałeś.
Zmieniam więc zdanie - warto zainstalować Windowsa 10 ale pod warunkiem, że zrobimy to "na czysto"!