[anime] Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Animowane - Świat animacji jest często prawdziwszy od tego z serwisów informacyjnych!
gracek17
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

JAPONIA [anime] Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Post autor: gracek17 »

Obrazek
produkcja: Japonia
gatunek: Akcja, Sci-Fi, Anime
data premiery: 2002-10-01 (Świat)
Serial ma inny charakter niż film dlatego że za scenariuszem nie stoi Mamoru Oshii lecz Masamune Shirrow, twórca mangi na podstawie której powstał GITS. Stąd seria nie koncentruje się na filozoficzno/egzystencjalnych aspektach życia tak jak robił to film. Konwencją jest zbliżony mandze, w której historia z Władcą Marionetek była jedynie opowieścą kończącą ostatni zeszyt mangi. A było to parę zeszytów opowieści o działaniach oddziału specjalnego w niedalekiej przyszłości.

Zatem głównym bohaterem serii jest teraz cała Sekcja 9, stworzona do walki z techno-terroryzmem, oficjalnie formacja nieistniejąca, w której służą tylko najlepsi z najlepszych. Akcja serialu rozgrywa się w alternatywnym świecie przyszłości, gdzie ludzie podłączeni są na stałe do sieci a granica między wirtualnością a realnością jest coraz mniej widoczna.

W pierwszej odsłonie Stand Alone Complex, sekcja 9 tropi tajemniczego hackera o ksywce "The Laughing Man", który nigdy nie został pojęty choć stał za wieloma aktami terroryzmu wobec firm farmaceutycznych. Jednak w miarę śledztwa okazuje się że być może taki hacker w ogóle nie istniał, a za wszystkim stoi tytułowy stand alone complex, czyli grupa ludzi którzy dzieląc taką samą ideologię, którzy tworzą nieświadomie jedną strukturę w sieci i nie znając się nawet, działają jako jedność. Czy jednak napewno? I czy to jest tylko jedno dno tej afery?
Tylko nie krzycz xvidasd, że nie wiedziałem gdzie pisać :-).
Szczerze powiedziawszy nie widziałem tego, nawet nie oglądam anime, ale to wygląda bardzo ciekawie :) .

Dostepność :ok
Napisy] :ok. - napisy.info, animesub
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

A może i być tu...
Po ostatnim rowerowym anime zajmowanie się tym gatunkiem nie napawa optymizmem - jak już pisałem w shoutboxie ledwo co to wyseedowałem i trwało to ze cztery dni...
Alenie mówię nie...
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: kain_b »

serial mam na dvd i jest ciekawy, ale mangi i anime czesci 1 nie przebije.
Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
hasło/pass:bolczeslaw
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

mialem to w calosci skompresowane (2 sezony + 2 filmy) i praktycznie gotowe do uploadu (zostala kosmetyka i jeden odcinek z jap audio zamiast z angielskim) i szlag mi to trafil razem z komputerem kiedy zasilacz poszedl sie kochac :(
jak odbiore nowego kompa to moze sie za to jeszcze raz zabiore
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
sineater
Wskaż do odpowiedzi
piszę
piszę

Post autor: sineater »

Zdecydowanie pisze sie na sezon 2. Pierwszy mam z KŚ
Bartek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Nie jestem żadnym fanem Anime i zawsze uważałem "te japońskie bajki" za dziwny fenomen aż nie oglądnąłem Hellsinga...
Od tego czasu jestem ostrożny w wydawaniu osądów na temat tego gatunku (sztuki?).
Czy ktoś może mi podać prostą chronologię Ghost in the Shell uwzględniając filmy? (daty).
Obrazek When Dreams Come True...

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ