Expanse,The [SyFy]

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Expanse,The [SyFy]

Post autor: sindar »

Ostatni sezon Expasnse był króciutki, liczył ledwo 6 odcinków.
A sam finał opowieści? Wreszcie dostaliśmy kosmiczną bitwę z prawdziwego zdarzenia, ale sporo wątków pozostało otwartych, w tym jeden nowy i odrębny wątek z Lakonii
► Pokaż Spoiler
choć to też nie zostało jasno wyrażone.
Niektóre wątki potraktowanych po łebkach, tyle rozwijano historię obu Inarosów, że zakończenie tej historii wypadło jakoś tak śmiesznie i mało wiarygodnie. Podobno jest zgodne z książką, pewnie było to w niej lepiej oddane, ale w skróconym sezonie pewnie zabrakło czasu na rozwinięcie tego wątku.
Podsumowując, w finale serialu nie było katastrofy, ale pozostał pewien niedosyt, nie czuję, że to już koniec, raczej mam wrażenie, że twórcy zrobili sobie raczej przerwę i jeszcze do niego wrócą, stąd takie, a nie inne zakończenie.
I taką mam też nadzieję na przyszłość, że to może jeszcze nie koniec przygód załogi Rocinante, w końcu jest jeszcze parę tomów do zekranizowania.

P.S. Expanse to drugi obok BSG najlepszy serial SF o charakterze space opery w XXIw.
Ciekawe, ile lat poczekamy na kolejny, który im dorówna.
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Expanse,The [SyFy]

Post autor: duzybumcyk »

Z minusów:
- za krótki sezon (nie wszystko zostało wyjaśnione),
- rozwijanie postaci, które nic nie wniosły do akcji
Z plusów:
- realizacja bitew,
- relacje Marco Inarosa z synem,
- dobrze napisana historia Drummer
- uzupełnienie załogi Rocinante
Szkoda, że to już koniec, mam nadzieję, że jakaś platforma przejmie serial albo Amazon wróci do niego za jakiś czas.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ