Komputery - pytania, ciekawostki

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: Bostonq »

No i nie zapominajmy, że współczesne obudowy mogą być dziełem sztuki, stać się rodzajem mebla, który się ładnie prezentuje. Jak ktoś lubi sobie dogodzić pod tym względem, ma w czym wybierać :) Co nie znaczy, że klasyka jest gorsza. Kwestia gustu i oczekiwań.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Nie urągając @kacperskiemu myślę, że to kwestia chęci dowartościowania się.
To dokładnie tak samo jak z aparatami cyfrowymi - im większy prostak tym większa lustrzanka - za wyjątkiem profesjonalistów, ale oni nie biorą lustrzanki z pół metrowym obiektywem, żeby zrobić zdjęcie np dziecku w piaskownicy.
To tak samo jak ze sprzętem audio czy samochodami.

Wracając do obudowy kupiłem najmniejszą jaką można było - twoje argumentacje do mnie nie trafiają: przewiewność mam 100% gdyż zdjąłem blachy, jak będę chciał podpiąć drugi dysk to go przez usb podepnę.
Nie wygląda to rewelacyjnie zwłaszcza jeśli dodam, że mój komp stoi tyłem - (wiatrak wydala ciepło na zewnątrz) i widać niezbyt urocze przyciski mojej produkcji...

Całość schowana w szafce - praktycznie niewidoczne z zewnątrz.... no właśnie - niewidoczne... :D
Obrazek When Dreams Come True...
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

Ale jak chcesz do niego wsadzić kartę grafiki żrącą więcej mocy niż cały komp wraz z monitorem jeszcze kilka lat temu, to nie ma innej opcji. Dodając do tego drugą kartę w SLI (jak dla mnie, póki co, kompletnie nieopłacalny tryb), QuadCore'a, który do tego będzie kręcony, kilka dysków w RAIDzie, no i naturalnie zasilacz będący mini-Czarnobylem - trzeba kupić obudowę, która zapewni odpowiedni termoobieg i w której zmieści się kilka dodatkowych wentylatorków. A że większość z nich wygląda jak świecąca choinka albo auto po wiejskim "tjuningu" (te neony...), to już inna sprawa.
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

Słuchajcie, dla nie mam żadnych kompleksów żeby się dowartościowywać ładną obudową -.- @batman dobrze mówi, polać mu. Nie obchodzą mnie neonki i inne gejstuffy. Chcę, żeby w momentach najwyższej pracy wszystkich komponentów, obudowa zapewniała odpowiednią cyrkulację powietrza. Chcę mieć też miejsce na wszystkie potrzebne kable, żebym nie musiał bawić się w podpinanie itp (o ile nie bedzie to konieczne).

@Bostonq, dzieki za linka. Chyba znalazłem obudowę dla siebie. Ma wszystkie potrzebne atuty i nie jest zbyt wysoka - 10 wyższa od mojej obecnej. Nie podobają mi się te wszystkie towery itp. - takie wielkie szafy, z których pojemności i tak mało kto korzysta.

http://www.komputronik.pl/Obudowy/Antec ... ,id,56318/

Chyba "styknie" :)

EDITED:

Funkcjonalność idzie tutaj w parze z miłym wyglądem. Czyt. nie jest wcale taka brzydka jak inne :P
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Całkiem fajny design, podobna do mojej, tylko znacznie bardziej "dopasiona".
Wygooglałem reckę w której jest nieco więcej zdjęć. Wada - to co wspominałem wyżej za dużo święcących wiatraków. Ja mam jeden z przodu, do tego za "podziurkowanymi" drzwiczkami, a i tak nieco wkurza w nocy, gdy jest ciemno. Tutaj z przodu są trzy, do tego lepiej widoczne i jeden potężny u góry. Niejeden nocny klub będzie mógł Ci pozazdrościć.
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

W sumie te światełka to dobra sprawa, bo boję się ciemności. ;)

Jakoś sobie poradzę, jeśli nie to spróbuje je odłączyć. W tym opisie było napisane coś o jej wadach z "mocą". Nie do końca rozumiem, co autor miał na myśli. Jest ktoś mi to w stanie łopatologicznie wytłumaczyć?
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Chodzi tylko o to, że obudowa standardowo nie posiada zasilacza, co samo w sobie jest dobre, bo mogli wpakować coś co i tak trzeba by było wymienić, a tak chociaż cena nie jest dodatkowo podbita. Co do światełko, to do odstraszania boogeymanów masz monitor. Same niebieskie diody będące dodatkowym źródłem światła SĄ irytujące. Zaufaj mi.
Zresztą sam "Żniwiarz" (może jakaś geneza tej nazwy?) prawdopodobnie będzie służył do gier. Tylko czy nie lepiej zainwestować w ok. 40-calowy TV z obsługą HD (720p, bo różnica w jakości między 1080p jest wyraźnie widoczna dopiero od ok. 50 cali) i PS3 i/lub X360? Bo tak to będziesz mógł się pochwalić jak to szybko śmiga Crysis w High Detail (lub Very High jeśli się pogodzisz z Viru... Vistą), no i jeszcze kilkoma grami. W przypadku konsol wybóór będzie znacznie większy i nie trzeba czekać miesiącami na jeden tytuł godny uwagi, nie mający w tytule "Sims" lub "WoW".
Awatar użytkownika
Matthaios
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Matthaios »

kacperski pisze:@Bostonq, dzieki za linka. Chyba znalazłem obudowę dla siebie. Ma wszystkie potrzebne atuty i nie jest zbyt wysoka - 10 wyższa od mojej obecnej. Nie podobają mi się te wszystkie towery itp. - takie wielkie szafy, z których pojemności i tak mało kto korzysta.

http://www.komputronik.pl/Obudowy/Antec ... ,id,56318/

Chyba "styknie" :)
Armorek ładniejszy ;)
Click!

Nie zapomnij do tego zasilacza, jak mówisz, że komputer ma być tylko do grania to będziesz potrzebował naprawdę stabilnego PSU, najlepiej Tagan za drugie tyle :D

Co do samych obudów to jestem za kupowaniem takich małych dzieł sztuki tylko i wyłącznie wtedy kiedy kasa wydawana na komputer nie jest ograniczeniem. Innymi słowy jak chcesz złożyć mega komputer nie patrząc na koszta to upychasz to w jakiś Custom Made kawał blachy albo np. Thermaltake (który nota bene wygrywa wszystkie konkursy jeśli idzie o funkcjonalność i ergonomie).

Jednak w Polsce raczej trudno o takich zapaleńców, więc kasa jest jak najbardziej ograniczeniem. Tutaj kłania się prosta zasada kosztów alternatywnych znana np. z zasad ekonomii.
Moim zdaniem zrobiłbyś x-razy lepiej gdybyś wybrał się do osiedlowego sklepu (tudzież jakiegoś media marktu) i wybrał takie pudło, które jest nie drogie, a Ci się podoba, zaoszczędzoną kasę ładujesz w pasywne chłodzenie lub semi-pasywne. W ten sposób cieszysz się błogą ciszą, zamiast ładną obudową (co biorąc pod uwagę i tak nie ma sensu bo przy komputerze patrzy się na monitor).

PS a tak serio to może rzeczywiście pomyśl o konsoli, wszystko chodzi płynnie, wygląda wyśmienicie, no i gier ze 100 razy więcej niż na PC
TU może być TWOJA reklama :D
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Tam, skąd ja pochodzę (jak to brzmi), ceny w "sklepach osiedlowych" są kosmiczne a przebitki są naprawdę straszne. Mi zostają tylko sklepy internetowe. Nie lubię eksperymentować. Chcę kupić dobry "stock'owy" sprzęt.

A teraz przejdźmy do konsoli "trzeciej generacji".

Przyjrzyjcie się uważnie userbarom w mojej sygnaturze. Mam tam "Xbox hater". Nie chcę teraz rozprawiać na temat czemu tej konsoli nie lubię. PS3 jest drogi, jest "czarnym, wielkim klocem" (tak jak i "eksboks") i mało jest na niego dobrych tytułów. Te konsole ludzie kupują dla grafiki, nie dla gameplay'u (w większości). Ja od rozładowania emocji mam Wii. Każdy wie jaka jest grafika na tej konsoli. Jeśli chodzi o piękną grafikę w grach to zawsze będzie górował PC (pomijając fakt, że producentom nie chce się optymalizować kodu ze względu na umowy z producentami kart graficznych. Spójrzmy prawdzie w oczy, gdyby nie ciągle rosnące wymagania w grach, producenci kart graficznych dawno temu poszliby z torbami. No i "niesamowity" DX10. Tfuu... Vista = Zło. ). Poza tym, komputer nie będzie używany do "głupich gierek", ale również do "kompożernych" programów oraz filmów HD. No i czy na X360 lub PS3 zagracie w Wiedźmina? ;)

Proszę tylko o nie rozpoczynanie kłotni typu "konsole są lepsze od pc!" - od tego można założyć inny temat, ale ja nie mam zamiaru się z nikim sprzeczać. A, i zauważcie, że wiele gier konsolowych zostało przeniesionych na PC. Poza tym, nie wyobrażam sobie grania na xboxie w FPS'y. Grałem u kolegi i wcale mi się to nie podobało - wolę dobrą mychę i stare, dobre "WASD". Podsumowując, lubię kosole ale byłem, jestem i będę PCtowcem. :)
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Ja mam jeszcze pytanie dotyczące kart muzycznych. Co mi polecicie? Czytałem fora itp. i tam każdy mówi co innego. Niby Creative X-Fi fajne, ale straszne problemy ze sterownikami. Kolega mówi co innego, w Internecie co innego. Ma ktoś może jakąś dobrą karte muzyczną, która i dobra do muzyki, filmów oraz gier? Najprawdopodobniej musiała by "obsłużyć" głośniki Logitech Z-5500.
versacecom
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: versacecom »

Takie pytanko: Mam od około 3 latek latopa Acer Travelmate 2310. Uzywam go głównie do internetu, office i filmy. Oczywiście robię od czasu do czasu format, aby wszystko uporządkowac. Jednak wraz z upływem czasu obserwuję, że latop chodzi coraz wolniej, mówiąc prościej "przymula",tj. wszystko dłużej się ładuje, wypakowanie rarem trwa dłużej, itp. Tak się zastanawiam co teraz zrobi. Nie chcę kupowac nowego notebooka, tylko tak sie zastanawiam co by tu zrobi. Obecnie laptop ma 512 ram ddr. Myslicie, że po zakupie 1024 ram ddr2, będzie znacząca poprawa? Nie wiem, co robi, a tylko to wydaje się rozsądnym rozwiązaniem. Poradźcie proszę...
Tom_84
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Tom_84 »

Wiecej ramu na pewno nie zaszkodzi a zapewne poprawi wydajnosc, 512 ramu to na dzisiejsze czasu malawo. W sumie jak sam piszesz jest to jedyna mozliwosc sprzetowego usprawnienia kompa.

Nie wiem jak do laptopow ale do PC'a pamiec kosztuje teraz smieszne pieniadze.
Awatar użytkownika
Rushq
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: Rushq »

Koledzy mam pytanko zakupilem (w trakcie realizacji)

sprzet:

Procesor Intel Pentium Dual Core E5200 2x2,5Ghz BOX

Płyta główna Gigabyte GA-G31M-S2L

GoodRam DDR2 2048mb 800mhz PC6400

GeForce 9800GT Super+ 1024ddr3 256bit

Dysk Twardy /WD 320GB SATA II 7200rpm NCQ 16mb cache

Nagrywarka DVD-RW dual layer +- 20x SATA!! Light Scribe.

Modecom feel3 500w

moje pytanko to czy przy tychparametrach sprzetowych bede w stanie grac w gry ktore aktualnie pojawiaja sie na rynku ? Crysys, STALKER itp ?

podejrzewam ze tak ale jak wydajny sprzet ten bedzie mniej wiecej :-)

Bede wdzieczny za podpowiedz, ewentualnie na jaka karte graficzna zmienic przy podobnej cenowo tej tej ktora podalem (kolo 550 zl)
Bylem czlonkiem grupy XviD asd --> ale to bylo kiedys :-)
tgRIDDICKtg
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tgRIDDICKtg »

ja bym ramu wiecej wziol :d
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Będziesz, spokojnie. Jedyne co bym wymienił, to dysk, ale nie patrz się na mnie, bo przy ilości danych jakie ściągam zapchanie 320tki to kwestia paru tygodni (nawet mimo to, że sporo z tego co ściągam nagrywam... niestety płyty też kosztują).

To jest taki komp "na dziś", ruszy ci na nim wszystko co do tej pory wyszło jeśli się o to martwisz. Ja bym jednak spojrzał bardziej przyszłościowo, dorzucił jeszcze jedną kość 2gb ram, a procek wymienił na czterordzeniówkę - ich ceny już dawno nie są zaporowe, a chociaż mało co prócz programów graficznych dziś korzysta z tych dodatkowych rdzeniów, to za jakiś czas... :).

Cholera, miałem taki fajny plan na kompa ostatnio, a mnie podkusiło na laptopa. Ale nie narzekam. Możliwość jednoczesnego oglądania filmów i grania w Wiedźmina = bezcenna :D

ps. z ciekawości: jaki zasilacz do tego?
Awatar użytkownika
Rushq
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: Rushq »

jakas 500 W ale karte wymieniem na Radka hd 4850 512 DDR 3 256 bit

ja laptopa juz mam stacjonarke troche strasza a to ma sluzyc tylko do gier :-)

dysk..spoko jest jeszcze 250 gb zewnetrzny i lapek 200 gb
Bylem czlonkiem grupy XviD asd --> ale to bylo kiedys :-)
neotps
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: neotps »

Hdd 500giga albo 750giga w cenie kolo 230zl. To takie optimum miedzy GB a ceną. Oplaca sie 750giga brac teraz.
Awatar użytkownika
Matthaios
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Matthaios »

Procek Ok, ale pod warunkiem, że go będziesz kręcić, inaczej nie ma on najmniejszego sensu (wtedy kup lepiej coś z serii E7xxx, albo E8xxx).
Odradzam czterordzeniówki. Ceny wysokie i wogóle jest to nie użyteczne (chyba, że jesteś inżynierem i korzystasz z wyspecjalizowanych programów), a kiedy będzie już użyteczne to i tak wymyślą coś nowego.

Płyta mi się nie podoba, lepiej już weź coś na P45 np. Gigabyte GA-EP45-DS3R. Jest co prawda dwa razy droższa, ale na jak chcesz kręcić to ta oryginalna nie wystarczy. Ewentualnie P35 (np. Gigabyte GA-EP35-DS3R), ale G31 zdecydowanie odradzam

Pamięci też Ok, podejrzewam, że żaden extremalny OC w grę nie wchodzi (FSB na więcej jak 500Mhz), więc powinny wystarczyć. Osobiście polecam (a raczej nie ja, tylko forum PurePC ;)) A-Daty (podobno świetnie się krecą). 2 x 1GB to standard, pamiętaj, że systemu 32bitowe (XP, Vista) widzą max. 4GB pamięci jako całości, w tym kartę grafiki itp. (przykładowo pod XP z 4GB Ramu i GPU z 512MB, Windows widzi "tylko" 3,25GB). Nie zapominaj, że w XP dodatkowo istnieje ograniczenie 2GB/proces, czyli innymi słowy 3GB powinny w zupełności wystarczyć: 2GB/grę ; 1GB/system

Grafa zdecydowanie nie, nie warto kupować nic z 1GB pamięci, chodzi wolniej od swoich braci z 512MB (luźniejsze timingi i niższe taktowanie) i kosztuje więcej. Dobrym wyborem jest tutaj Radeon 4850, lub w niższej cenie GeForce 9600

Zasilacz od razu do śmieci, Feel'e to największy syf jaki wypuszczono z Chin. Psują się szybko, zabierając przy okazji połowę podzespołów ze sobą. Co prawda trzecia wersja jest trochę lepsza, ale i tak nie podpiąłbym tego pod komputer. Kup Chiefteca, albo Modecom MC. Osobiście polecam BeQuiet (który posiadam :D): cichy, stabilny i ogólnie fajny :)

Co do gier, to wszystko Ci pójdzie w max detalach z AF i AA, oprócz Crysisa, ta gra ma takie wymagania, że nic jej nie pociągnie w pełnych detalach i Full HD.
TU może być TWOJA reklama :D
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

pisze w imieniu naszej forumowej sierotki - britki :D
otoz cos nacisnela na klawiaturze i teraz podczas pisania wychodza zamiast normalnych liter takie kwiatki

na*5s zna f6r40 06ze 2t6s w5e 1a2 t6 6d05en5c
wc5sne3a0 c6s na 23aw5at4rze

da sie to odczytac (po dluzszej analizie) ale trzeba to jakos wylaczyc
spotkal sie ktos juz z czyms takim?
dodam ze komp to laptop - fujitsu siemens amilo
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

I po resecie dalej takie krzaki wychodzą?
Obrazek When Dreams Come True...

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ