Stargate Atlantis
-
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- youtube Warszawa
- Kontakt:
@kuczim - Twoja niezwykle obszerna, badająca dogłębnie i wyczerpująca zupełnie temat wypowiedź na pewno pomoże wielu osobom w zrozumienu że brak "tego czegoś" powoduje że SA (SGA?) jest słabe. Twoje głębokie przemyślenia uświadomiły mi (i innym pewnie także), że jak oczywistą kwestią jest brak "tego czegoś". Twoje liczne, światłe argumenty otworzyły nam oczy. Jakby tego było mało, post który napisałeś wprost uderza w nas swą piękną stylistyką i poszanowaniem dla interpunkcji, a co za tym idzie naszego języka polskiego. W imieniu użytkowników tego forum dziękuję Ci za tego posta. Dzięki niemu na pewno znacząco podwyższył się zarówno poziom intelektualny, jak i forma wypowiedzi na tym forum 

Ignorance is a virtue.
-
Wskaż do odpowiedzi
Eeee.... tam bzdury gadasz.kuczim pisze:słaby koniec słabego serialu SA niemiał już tego czegos co miał SG1, po strajku scenażystów serial zaczą sie staczać

Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2008, 14:02 przez piter556, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wskaż do odpowiedzi
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
Nie oszukujmy się - SGA zawsze zbytnio nie grzeszyło logicznymi rozwiązaniami - to serial przygodowy, który należy oglądać z przymrużonym okiem.
Jeśli chodzi o dwa ostatnie odcinki to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Odcinek [5x19] to próba stworzenia czegoś nowego - kryminalno-sensacyjnego odcinka i udało sie to znakomicie.
Zastosowano tam bardzo ciekawy i jakże inny sposób przedstawiania ujęć, te "wstawki" w stylu kości:

i wogóle "widoczki" miasta z idealnie pasującym podkładem muzycznym w tle (muzyka nie spotykana w pozostałych odcinkach).
Może sam scenariusz nie był do końca dopracowany (zbyt szybko Sheppard wpadał na trop) ale nie zapominajmy, że całą historia musiała się zmieścić w 45min.
SG-1 jak i SGA znane było z wstawiania co jakis czas nietypowych odcinków ale ten przebił wszystkie pozostałe :thumleft:
Finały odcinek natomiast to typowa akcja cechująca ten serial - dobry i ciekawy odcinek.
W sumie to bardzo dobrze się stało, że zakończono produkcję SGA - wprawdzie będzie mi teraz czegoś brakowało ale lepsze to, niż przeciąganie na siłe i produkowanie marnych odcinków.
SG to legenda - Myślę, że nie dane nam bedzie zapomnieć o Gwiezdnych Wrotach czy to poprzez pełnometrażowe filmy czy też nowe seriale, które w przyszłości zostaną wyprodukowane - obym miał rację prawda?
Jeśli chodzi o dwa ostatnie odcinki to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Odcinek [5x19] to próba stworzenia czegoś nowego - kryminalno-sensacyjnego odcinka i udało sie to znakomicie.
Zastosowano tam bardzo ciekawy i jakże inny sposób przedstawiania ujęć, te "wstawki" w stylu kości:

i wogóle "widoczki" miasta z idealnie pasującym podkładem muzycznym w tle (muzyka nie spotykana w pozostałych odcinkach).
Może sam scenariusz nie był do końca dopracowany (zbyt szybko Sheppard wpadał na trop) ale nie zapominajmy, że całą historia musiała się zmieścić w 45min.
SG-1 jak i SGA znane było z wstawiania co jakis czas nietypowych odcinków ale ten przebił wszystkie pozostałe :thumleft:
Finały odcinek natomiast to typowa akcja cechująca ten serial - dobry i ciekawy odcinek.
W sumie to bardzo dobrze się stało, że zakończono produkcję SGA - wprawdzie będzie mi teraz czegoś brakowało ale lepsze to, niż przeciąganie na siłe i produkowanie marnych odcinków.
SG to legenda - Myślę, że nie dane nam bedzie zapomnieć o Gwiezdnych Wrotach czy to poprzez pełnometrażowe filmy czy też nowe seriale, które w przyszłości zostaną wyprodukowane - obym miał rację prawda?

-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
Yugi_2142
- Kontakt:
-
asd
-
Expert
-
Wskaż do odpowiedzi
-
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi - seriale to moja pasja
Szkoda, że w ostatnim odcinku
Spoiler:
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
-
beata101
Wskaż do odpowiedzi - wszystko
- Ulubiony Serial: Supernatural
Kod: Zaznacz cały
Jako że miała już emisja ostatniego odcinka serialu "Stargate: Atlantis" warto by przybliżyć okoliczności zakończenia serii. Jak wiemy, w sierpniu producenci ogłosili, że 5 sezon będzie ostatnim.
NISKA OGLĄDALNOŚĆ?
Zawsze, gdy serial kończy swoją emisję, przyczyną jest oglądalność. Serial się znudził, producenci nie są zadowoleni, kończą go. Jaka była sytuacja ze "Stargate: Atlantis"? Udział widzów w demo przy pierwszym sezonie wynosił ponad 2.0, co w przypadku takiej stacji jak Sci-Fi jest wyśmienitym wynikiem. Pod koniec piątego sezonu spadło to do poziomu 1.2, co jest raczej typowym wynikiem. Poza tym, wielu widzów omijało emisję na żywo, by ominąć reklamy, zatem zainteresowanie serialem praktycznie nie spadło.
FILMY NA DVD? "STARGATE: UNIVERSE"?
Mówiło się, że zakończono emisję, by zastąpić to nowym serialem, ponieważ nie chcieli znowu prowadzić dwóch serialów równocześnie razem z tworzeniem filmów na DVD. Czy jest tak w istocie?
Brad Wright, producent, twierdzi, że sprawa była bardziej skomplikowana. Twórcy usiedli, by zadecydować co najbardziej przysłuży się marce Gwiezdnych Wrót. Gdyby czekali tak długo, aż oglądalność spadnie do bardzo niskiego poziomu, sens dalszego rozwoju w postaci filmów mijałby się z celem. Dlatego zdecydowali, że serial zdejmą wcześniej i władują miliony dolarów w filmy na DVD, które mogą osiągnąć popularność i zyski, jak dwa filmy SG-1. Jednocześnie zadecydowano o powstaniu "Stargate: Universe".
Dzięki temu filmy "Stargate: Atlantis" oraz nowy serial będą mogły nadać nowy pęd marce i zainteresować kolejnych widzów.
Podsumowanie jest takie, że skasowanie serialu nie nastąpiło przez niską oglądalność. Oczywiście, gdyby była o wiele wyższa, obecnie czekalibyśmy na 6 sezon. Główną przyczyną jest sukces "Stargate: Ark of Truth" oraz "Stargate: Continuum" na DVD. Dzięki temu mogą więcej zarobić i dlatego kierują świat Gwiezdnych Wrót w tym kierunku.
Można użyć stwierdzenia, że ten serial jest ofiarą sukcesu Gwiezdnych Wrót.
Ciekawe spostrzeżenie

Added after 51 seconds:
Aha, to nie mój pomysł. Hatak to zamieścił, a ja przekazuję
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
-
asd
-
Expert
To chwilowe - każdy spodziewał się czegoś dobrego a tu dostaliśmy dwa, przeciągnięte i dosyć nudne odcinki.beata101 pisze:Główną przyczyną jest sukces "Stargate: Ark of Truth" oraz "Stargate: Continuum" na DVD.
Tym razem większość nie będzie już taka skłonna do zakupu płyt DVD.

-
beata101
Wskaż do odpowiedzi - wszystko
- Ulubiony Serial: Supernatural
Do zakupu się nie przyznajęxvidasd pisze:Tym razem większość nie będzie już taka skłonna do zakupu płyt DVD.

Ale masz rację, filmy były średniawe niestety, ale księgowi biora pod uwagę sprzedaż, a ta musiała być jednak dość duża.
Co do twierdzenia że Atlantis padł ofiarą sukcesu (napisał to hatak.pl nie ja, zaznaczyłam w

Po moim avatarze widać, że podchodzę do cyklu dość bezkrytycznie szczerze mówiąc. Podobał mi się od "zawsze", ale nawet ja ( z moimi klapkami na oczach

Może za jakiś czas obejrzę z powrotem ostatni sezon Atlantisa i bardziej mi się spodoba ???... na razie, ze smutkiem żegnam się z jednym z moich ukochanych seriali. R.I.P
I czekam na SGU - z niecierpliwością.

http://www.supernatural.com.pl
-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
-
AreQ_BAH