The Dark Crystal: Age Of Resistance [Netflix]

Animowane - Świat animacji jest często prawdziwszy od tego z serwisów informacyjnych!
Awatar użytkownika
kapryk
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Przystanek Alaska

USA The Dark Crystal: Age Of Resistance [Netflix]

Post autor: kapryk »

obrazek#ObrazekObrazekObrazek
Jest to prequel przygodowego filmu fantasy Ciemny kryształ z 1982 roku, który został opracowany przez twórcę muppetów, Jima Hensona. Jego akcja dzieje się na planecie Thra, na której mordercze rządy sprawuje starożytna rasa Skeksisów. Fabuła opowiada o młodym Jenie, przedstawicielu wymierającej rasy Gelflingów, który poszukuje zaginionego odłamka tytułowego ciemnego kryształu, by obalić tyranię. Jest to kultowa produkcja, odznaczająca się użyciem w niej marionetek jako bohaterów.

Ciemny Kryształ: Czas Buntu [Netflix]
[2019]
Produkcja: USA,Wielka Brytania
Gatunek: Fantasy,Przygodowy,Familijny
Obsada:
Awkwafina ... The Collector
Caitriona Balfe ... Tavra
Helena Bonham Carter ... All-maudra
Charlie Condou ... Mitjan
Alice Dinnean ... Brea
Natalie Dormer ... Onica
Taron Egerton ... Rian
Nathalie Emmanuel ... Deet
Dave Goelz ... Baffi
Lena Headey ... Maudra Farahttps://www.youtube.com/watch?v=zSV42j8lccg

Trailer filmu z 1982 roku

https://www.filmweb.pl/film/Ciemny+krys ... -1982-4577

Premiera 30 sierpnia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

USA Re: The Dark Crystal: Age Of Resistance [Netflix]

Post autor: sindar »

Mój syn mnie przegonił z oglądaniem, bardzo mu się podobało, mnie zostało ze 3 odcinki i póki co też mi Dark Crystal przypadł do gustu. :)
Jeśli ktoś lubi mroczne bajki, naprawdę polecam, nie tylko miłośnikom oryginalnego filmu Hensona.
Ostrzeżenie - niektóre sceny mogą być zbyt mocne dla młodszych dzieci - oceniam wiek, by go zacząć oglądać na 7-8+.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

Dzięki Sindar za cynk. Sięgnąłem po The Dark Crystal - najpierw film z 1982r, który jest świetnie zrobiony (jakoś mi to umknęło wcześniej), a potem od razu do serialu. Rzecz jest genialna - i w warstwie wizualnej i w fabularnej. Poza tym ten skok jakościowy między tym, co trzeba było te prawie 4 dekady temu robić "ręcznie", a teraz z komputerami - wykreowano cały świat. Jestem po pierwszym odcinku, ale myślę, że mogę tylko namawiać do oglądania.
Awatar użytkownika
Macmax40
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Rodzina Soprano

Post autor: Macmax40 »

Zatęskniłem za takim lalkowym fantasy i zamierzam obejrzeć jak najszybciej, wydaje mi się tylko po krótkim zapoznaniu się z tematem, że lepiej chyba zacząć od serialu, bo są w nim wydarzenia sprzed filmu...czy nie ma to większego znaczenia wg. Was?
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Chyba nie ma większego znaczenia, bo zanosi się, że będą dalsze sezony serialu (choć chyba nie było jeszcze zamówienia) i jego akcja rozgrywa się na długo przed filmem, więc sporo byś musiał czekać, by film obejrzeć. :)

To chyba podobny przypadek, jak z serialowym Władcą Pierścieni Amazona. Akcja będzie prowadzona na długo przed kinowymi Hobbitami/Władcami Pierścieni i będzie odrębną historią.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Film jest o tyle istotny, że definiuje sporo rzeczy, które potem stanowią bazę w serialu plus odkrywa od razu karty kto jest kim i co ma się docelowo stać. Z mojej oceny - dodaje to niezbędną dramatyczność do serialu. Dlatego ja bym zachęcał poświęcić te 90min. i obejrzeć na początek film.

Wydarzenia w serialu zaczynają się sporo wcześniej, ale zmierzają do historii, która dzieje się w filmie, sporo postaci jest wspólnych. Jakaś analogia, to posługując się podobnym przykładem jak Sindar: filmowy Władca Pierścieni i Hobbit - drugi dzieje wcześniej, ale bazę dla niego stanowi WP (wiemy kto to Elrond, Galadriela itp.) i istotna jest chronologia powstawania filmów, a nie kolejność fabularna. Z "The Dark Crystal" jest podobnie.

Co do dalszego(ych) sezonów, fakt, zamówienia od Netflixa jeszcze nie było, ale z tego co czytałem - twórcy są przygotowani, zostało jeszcze sporo przestrzeni do wydarzeń w filmie, mocno trzymam kciuki żeby to wyszło. Moja ocena: mocne 9/10 (mogę się przypiąć chyba tylko do skali wydarzeń "bitewnych" - brak rozmachu, ale twórcy nie mieli odpowiedniej liczby lalek, żeby to oddać, więc jakoś to nie boli zbytnio).

Jako uzupełnienie opisu serialu z początku wątku dodam, że obsada głosów aktorskich jest świetna i to głównie jeśli idzie o tych złych, oprócz nazwisk podanych wyżej: Jason Isaacs, Simon Pegg (genialny szambelan), Mark "Luke Skywalker" Hamill, Toby Jones. A głos narratora to Sigourney Weaver.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Niestety cancel... :(
Pewnie się nie zwróciły koszty Amazonowi. :(
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Netflixowi.

I jestem zawiedziony, ta platforma generuje masę szrotu, a jak jest coś dobrego to cancel :(
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Słusznie, Netflix...
Zmyliło mnie wcześniejsze nawiązanie do Amazona i Władcy Pierścieni...

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ