Pomóż zablokować spam na Forum.
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- youtube Warszawa
- Ulubiony Serial: Rescue Me
Pomóż zablokować spam na Forum.
Zasada jest prosta - wszelkie zabezpieczenia w stylu capatcha czy działania matematyczne są nieskuteczne a nie ma dnia wolnego od tego typu śmieci wpadłem na pomysł.
Skoro ktoś chce zarejestrować się na forum serialowym to musi co nieco wiedzieć o serialach prawda?
Może więc skutecznym zabezpieczeniem będą pytania na które trzeba udzielić odpowiedzi?
Pytania nie mogą być za trudne i google powinno łatwo dać na nie odpowiedz albo niech będzie je można łatwo znaleźć na podstronie?
np.:
P:W którym roku zakończyła się emisja serialu LOST?
(odpowiedź możesz znaleźć na podstronie z tym serialem).
O:2010
Piszcie więc swoje propozycje (pytania i odpowiedzi) zarówno po polsku jak i angielsku - potrzeba po około 10 pytań w obu językach.
Chyba, że znacie inne sposoby na zablokowanie spamiarzy albo macie inne pomysły...
Skoro ktoś chce zarejestrować się na forum serialowym to musi co nieco wiedzieć o serialach prawda?
Może więc skutecznym zabezpieczeniem będą pytania na które trzeba udzielić odpowiedzi?
Pytania nie mogą być za trudne i google powinno łatwo dać na nie odpowiedz albo niech będzie je można łatwo znaleźć na podstronie?
np.:
P:W którym roku zakończyła się emisja serialu LOST?
(odpowiedź możesz znaleźć na podstronie z tym serialem).
O:2010
Piszcie więc swoje propozycje (pytania i odpowiedzi) zarówno po polsku jak i angielsku - potrzeba po około 10 pytań w obu językach.
Chyba, że znacie inne sposoby na zablokowanie spamiarzy albo macie inne pomysły...

-
najphil
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Kontakt:
Re: Pomóż zablokować spam na Forum.
Za jakimś forum php
Tak czy siak, to tylko zabezpiecza przed automatami spamującymi. Gorzej z osobami, które osobiście rejestrują się na stronach by wrzucać jakiś syf. Tak zwany "marketing szeptany", to jest całkiem przyzwoity biznes. Kiedyś zaproponowano mi tego typu działalność, polegającą na tym, że miałem dziennie obskoczyć kilkadziesiąt forów osiedlowych i wrzucać tam jakieś posty z zawoalowaną sugestią reklamującą jednego z operatorów dostarczających internet.Standardowe phpBB nie jest najlepiej zabezpieczone pod tym względem. Domyślny obrazek z kodem potwierdzającym (CAPTCHA, Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) został złamany jeszcze przed premierą finalnej wersji skryptu. Warto zamienić go na jakiś inny – dobrym wyborem jest implementacja reCAPTCHA.
Oprócz tego warto zainstalować modyfikację „Spam Bot Stopped” lub „daroPL_AntiSpam”. Pierwsza z nich dzieli pole adresu e–mail na dwie części co dla wielu robotów jest przeszkodą nie do przejścia. Druga zmienia identyfikator tego pola na losowy przez co jego rozpoznanie staje się prawie niemożliwe. Zwykle te dwie modyfikacje wystarczą, aby skutecznie zabezpieczyć forum.
Dobrym wyborem jest także ustawienie aktywacji konta poprzez e–mail z odnośnikiem aktywacyjnym. Jeśli mimo wszystko jakiemuś robotowi uda się przedrzeć przez formularz rejestracji i tak nie zdoła aktywować konta. W ekstremalnych przypadkach możemy zablokować rejestrację z adresami e–mail w domenach: mail.ru, verizon.net, verizon.com, swbell.net, packbel.net, attbi.net, bellsouth.net, comcast.com i comcast.net. Teraz możemy być pewni, że żaden spam bot nie zagości na naszym forum.

-
asd
-
Expert
Oczywiście miałem na myśli reCapatche - nic nie daje.
Spam Bot Stopped czy daroPL_AntiSpam był na phpbb2 a obecne forum jest na phpbb3 ale to nic nie da bo to nie roboty dostają się na Forum tylko spamerzy. Przez chwilę do formularza dodałem dodatkowe pole z nietypowym pytaniem i też nic nie dało (robot tego nie przejdzie), stosowałem chyba już wszystkie dostępne na rynku zabezpieczenia i lipa.
Aktywacja przez link jest włączona, lista domen i zakazanych adresów oraz IP just już tak nabrzmiała, że pęka
Spam Bot Stopped czy daroPL_AntiSpam był na phpbb2 a obecne forum jest na phpbb3 ale to nic nie da bo to nie roboty dostają się na Forum tylko spamerzy. Przez chwilę do formularza dodałem dodatkowe pole z nietypowym pytaniem i też nic nie dało (robot tego nie przejdzie), stosowałem chyba już wszystkie dostępne na rynku zabezpieczenia i lipa.
Aktywacja przez link jest włączona, lista domen i zakazanych adresów oraz IP just już tak nabrzmiała, że pęka

-
najphil
- Kontakt:
Pozostaje Ci całkowicie zamknąć rejestracje nowych użytkowników, otwierając ja tylko na jeden dzień w miesiącu, o czym wcześniej będziesz informował na oficjalnej stronie xvidasd.com na fejsbooku. 

-
Lubec
Wskaż do odpowiedzi - Moderator
-
Expert
- Grupa: (XviD asd)
- Kontakt:
Jeżeli ktoś będzie się chciał zarejestrować i naspamować to i tak to zrobi.
Dzień z otwartą rejestracją to dobry pomysł, ale uzupełnił bym to o zaproszenia od obecnych użytkowników, by ktoś kto chciał się zarejestrować, a ma znajomego na forum nie będzie musiał czekać do konkretnego dnia.
Dzień z otwartą rejestracją to dobry pomysł, ale uzupełnił bym to o zaproszenia od obecnych użytkowników, by ktoś kto chciał się zarejestrować, a ma znajomego na forum nie będzie musiał czekać do konkretnego dnia.
-
asd
-
Expert
Kiedyś już to było - i dzień otwartej rejestracji jak i zaproszenia i się sprawdzało...
Ale Panie i Panowie - akceptacja pierwszego postu w końcu działa - jedyny minus, że (na razie) post ten wyświetli się na głównej ale nie będzie prowadził do niczego. Na forum nie będzie widzialny do momentu aż Moderator go nie zatwierdzi - to powinno załatwić sprawę.
Dodatkowo wprowadził bym te pytania... - macie jakieś propozycje?
Ale Panie i Panowie - akceptacja pierwszego postu w końcu działa - jedyny minus, że (na razie) post ten wyświetli się na głównej ale nie będzie prowadził do niczego. Na forum nie będzie widzialny do momentu aż Moderator go nie zatwierdzi - to powinno załatwić sprawę.
Dodatkowo wprowadził bym te pytania... - macie jakieś propozycje?

-
najphil
- Kontakt:
Z pomocą Loodki...
Warto by ustawić to tak, by nie miała znaczenia wielkość liter
Kod: Zaznacz cały
The survivors of a plane crash are forced to live with each other on a remote island. Give the title of this tv show.
O: Lost
End title of CBS legal drama about Florrick family: "The Good..."
O: Wife
What is the name of main character in Person of Interest tv show?
O: John
What is the name of Courtney Cox's character in Friends tv show?
O: Monica
How many seasons of "House M.D." were there?
O: 8
What is the profession of Richard Castle?
O: writer
Give the surname of "Game of Thrones" author.
O: Martin
Name of main character in Walking Dead tv show -
O: Rick

-
asd
-
Expert
Tak tak - dopiszę pewne ustalenia.
Dzięki najphil.
Jeszcze ktoś pomoże? Może coś po polsku teraz?
-- 21.01.2013 10:20 --
Mogą być też pytania obrazkowe tylko proszę o wklejanie obrazków.
-- 20.03.2013 08:30 --
Ciekawostka - dodawanie własnych pytań czy nawet własnych, "wymaganych" pól w formularzu rejestracyjnym (zabezpieczenia przewidziane przez twórców phpbb3) niczego praktycznie nie zmieniało - dziennie samych kont "zombie" (bez aktywacji) przybywało około 80-100
Ale dopiero bezpośrednia ingerencja w skrypt, i dopisanie dodatkowego kodu, który wymaga pomyślenia spowodowało, że spamujące robactwo się pogubiło
Akceptacja pierwszego posta została więc zniesiona.
Dzięki najphil.
Jeszcze ktoś pomoże? Może coś po polsku teraz?

-- 21.01.2013 10:20 --
Mogą być też pytania obrazkowe tylko proszę o wklejanie obrazków.
-- 20.03.2013 08:30 --
Ciekawostka - dodawanie własnych pytań czy nawet własnych, "wymaganych" pól w formularzu rejestracyjnym (zabezpieczenia przewidziane przez twórców phpbb3) niczego praktycznie nie zmieniało - dziennie samych kont "zombie" (bez aktywacji) przybywało około 80-100
Ale dopiero bezpośrednia ingerencja w skrypt, i dopisanie dodatkowego kodu, który wymaga pomyślenia spowodowało, że spamujące robactwo się pogubiło

Akceptacja pierwszego posta została więc zniesiona.

-
Yugi_2142
- Kontakt:
-
piotr_cebo
Ja ostatnio, pierwszy raz w zasadzie, spotkałem się z dość ciekawym rozwiązaniem. Pytanie brzmiało:
W którym roku powstało nasze forum (napisz cyframi dwa tysiące sześć)?
Nie wiem jak ma się to do automatów, ale może odsiewać. Spamerów ludzkich pewnie nic nie powstrzyma, jak ktoś wcześniej wspominał.
btw. Miałem z tym dość spory problem - forum było włoskie, a google translate tłumaczył to na coś w stylu: napisane dwa tysiące. Po co komu wspominać o szóstce, przecież to nie taka duża różnica w końcu
W którym roku powstało nasze forum (napisz cyframi dwa tysiące sześć)?
Nie wiem jak ma się to do automatów, ale może odsiewać. Spamerów ludzkich pewnie nic nie powstrzyma, jak ktoś wcześniej wspominał.
btw. Miałem z tym dość spory problem - forum było włoskie, a google translate tłumaczył to na coś w stylu: napisane dwa tysiące. Po co komu wspominać o szóstce, przecież to nie taka duża różnica w końcu

-
asd
-
Expert
W związku z ostatnimi atakami spamu szeptanego zostały wprowadzone następujące uprawnienia:
Posty Gości i Nowych użytkowników (zarejestrowane osoby z ilością postów mniejszą niż 1) muszą zostać zaakceptowane przez moderatora/administratora by ukazały się na forum.
To powinno rozwiązać problem.
Posty Gości i Nowych użytkowników (zarejestrowane osoby z ilością postów mniejszą niż 1) muszą zostać zaakceptowane przez moderatora/administratora by ukazały się na forum.
To powinno rozwiązać problem.

-
asd
-
Expert
No tak - pisząc posta user przechodził do kolejnej grupy. Zmieniłem limit na 2 - teraz powinno działać.

-
sindar
Wskaż do odpowiedzi - Administrator
-
Expert
- Ulubiony Serial: No właśnie? Który?
To te pojedyncze wypowiedzi z linkami do jakichś dziwnych stron?
-
Sirm
Wskaż do odpowiedzi - admin pomocniczy
-
seriale to moja pasja
- Ulubiony Serial: Firefly
- Kontakt:
Może dać tak, żeby nowy musiał się przywitać w wątku 'przedstaw się' i jeśli wygląda na normalnego dostaje dostęp do dalszej części? Jak mu zależy to zostanie i napisze więcej postów, a jak to tylko reklama łatwiej ich odfiltrować z 1 wątku niż porozrzucanych po forum. Zauważyłem, że osoby witające się nigdy nie muszą zbyt długo czekać na odzew admina, zawsze je ktoś przywita, wtedy też może dostawać dalszy dostęp, np. z założeniem, że jeśli się nie odezwie ponownie w ciągu kilku dni jest kasowany, albo coś w tym stylu.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
-
asd
-
Expert
Ale fora, które wymagają "akceptacji" postów postrzegane są jako apodyktyczne i zniechęcają...
To może tak - dopóki ktoś nie napisze więcej niż 2 posty nie może używać podpisu?
- teraz powinno już się to skończyć.
To może tak - dopóki ktoś nie napisze więcej niż 2 posty nie może używać podpisu?
- teraz powinno już się to skończyć.

-
sindar
Wskaż do odpowiedzi - Administrator
-
Expert
- Ulubiony Serial: No właśnie? Który?
Sporo było takich co "wyglądali na normalnych" w przedstaw się. Potem przy drugim poście dodawali spam.
Te 2 posty to naprawdę niewiele - i ten drugi post nieźle eliminował spamerów. Sporo takich odrzuciłem swego czasu i chyba się ostatnio zniechęcili, bo jest spokój.
Może wyjątek zrobić przy dodawaniu napisów? Jak ktoś coś od razu chce napisy wrzucić, raczej się pod nikogo nie podszywa.
Te 2 posty to naprawdę niewiele - i ten drugi post nieźle eliminował spamerów. Sporo takich odrzuciłem swego czasu i chyba się ostatnio zniechęcili, bo jest spokój.
Może wyjątek zrobić przy dodawaniu napisów? Jak ktoś coś od razu chce napisy wrzucić, raczej się pod nikogo nie podszywa.
-
asd
-
Expert
Ale wyjątek chyba jest - napisy można dodawać już od pierwszego posta.